Всички отговори на Станимир Стоилов на въпросите от феновете на Левски


Всички отговори на Станимир Стоилов на въпросите от феновете на Левски
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

2469 0

Старши треньорът на Левски - Станимир Стоилов, отговори на редица въпроси на "сини" фенове пред клубната телевизия.

Сред тях бяха такива за първите промени, които е направил на "Герена"; за отговорността, която носи; за евентуална продажба на играчи; за целите през сезон 2022/23; за своето бъдеще и за своите учители във футбола...

ВЪПРОСИТЕ НА ФЕНОВЕТЕ И ОТГОВОРИТЕ НА СТОИЛОВ

"Какво променихте първо, когато пристигнахте, за да се промени цялата обстановка в отбора и как карате момчетата да са здраво стъпили на земята?"

"Първо изчистихме няколко финансови неща, за да намалим значително бюджета. След това се опитахме най-вече да вкараме игрова организация и дисциплина и със селекцията, която се направи през януари, се опитахме да бъдем по-силни и по-добри. Видя се, че това е свършено. Много е лесно да се работи, когато има дисциплина, правила и ред. Аз съм треньор, който изключително следи организацията и дисциплината в играта. Естествено, накарал съм футболистите да се съобразяват с ценностите на Левски и както винаги им казвам - да бъдат горди левскари на терена, защото иначе трибуните ще опустяват, а няма да се пълнят".

"Знаете ли колко голяма отговорност носите за подкрепата и единството на левскарската общност точно в този труден момент?"

"Да, знам. Затова се опитвам да работя почтено и честно и да давам точни и ясни отговори. Най-важното е откровеността и честността - това са принципи, които още Васил Левски ги е прокламирал. Левски е създаден с тези принципи и през годините ги отстояват привържениците. Може всичко да се наруши, но битката извън терена за Левски няма да я изгубим - ще я спечелим. На терена се губят футболни битки, но извън него трябва да сме честни и почтени към Левски".

"Предвид ранното отпадане за Купата и сериозното отдалечаване от местата в Европа, считате ли са разумно продажбата на играчи, на изгодни цени, които са стигнали максимума си на развитие?"

"Ако цените са изгодни, да. Но не мисля, че има играч, който е стигнал максимума си на развитие. Те тръгнаха от много ниско ниво, направиха огромен скок, голяма част от тях се подобриха много и вече имат наистина реални цени. Но, ако цените са добри - да, можем да продадем всеки играч, защото няма незаменими играчи... след като го няма Гунди, няма какво да коментираме - всеки играч в Левски е заменим".

"Каква ще бъде целта на Левски до края на сезона след отпадането за Купата от Лудогорец?"

"Първо, да продължим да играем футбола, който играем - атакуващ, доминиращ, горд футбол. Естествено да побеждаваме повече и ако можем да се класираме за евротурнирите".

"Ще останете ли начело на Левски при нов собственик?"

"Това трябва да го реши новият собственик. Аз като фен на Левски и като искрено желаещ спасението на Левски, ще дам възможност на новия собственик да си избере с кого да работи. Ако той ме покани - естествено, че бихме преговаряли и бих останал".

"Трябва ли да се преструктурира школата, за да могат да влизат по-лесно играчи от първия отбор?"

"Не само това, трябва да се инвестират сериозни средства в нея, ако искаме да бъде по-бърз преходът от детския към мъжкия футбол".

"Виждате ли се един ден като ръководител в Левски и учите ли на занаят някой млад треньор, който един ден да се превърне във Ваш достоен заместник?"

"В предишния ми престой обърнахме внимание на много наши футболисти и моята мечта беше този отбор от "Приказката" полека да навлезе изцяло в клуба като ръководители, детско-юношески футбол, скаути, треньори, помощници... Това ни беше идеята със Сираков тогава. Сега има няколко човека и треньори, от които се опитваме да намерим най-доброто нещо за бъдещето на Левски. Това също е ангажимент на мен и Сираков - да търсим бъдещи кадри за Левски. 

Естествено, не искам да бъда вечно треньор, виждам се нещо като ръководител, но изцяло спортно-технически, защото смятам, че всеки трябва да прави това, в което е най-силен. Така че да, вероятно след години ще се ориентирам към спортно-техническата длъжност".

"Каква е разликата в работата с младите играчи днес и по време на първия Ви престой като треньор в Левски?"

"В първия престой младите играчи бяха много изостанали и се наложи 3-4 години да ги водим, защото много лошо работеше школата и нямаше нито един играч от нея в първия отбор. Сега смятам, че поне 2-3 играчи намират или ще намерят по-бързо мястото си. Ако успеем на година или две по един играч от школата да взимаме и да достига до основно място в състава на Левски - ще бъде успех!".

"Ще бъде ли даден шанс на Борислав Рупанов и Патрик-Габриел Галчев?"

"Ние шанс им даваме, въпросът е те да го пазят и защитават. На този етап и двамата се стараят много, имат голямо желание, но класата и нивото, което показват, трябва да се подобри значително"

"Обща оценка за състоянието на Левски в спортно-технически и управленченски план от началото на втория Ви престой досега?"

"И двете направления минаха през огромно преструктуриране. Стартът, от който започнахме, беше под всякаква критика. Оценката трябва да е много положителна. И ние имаме къде да подобряваме, така че, ако вземем шестобалната оценка - около 4 и половина".

"От кой треньор сте научили най-много като футболист?"

"Благодарение на Левски имах възможност да работя с много велики треньори. Като започнеш от Димитър Димитров, който ме покани да бъда играещ помощник треньор. От него научих много и продължавам да комуникирам всекидневно с него. Той е българският треньор, който ми даде добра основа да стартирам. След това да минем и през Люпко Петрович, Абрамчик, Федотов, Муслин... това са хората, от които успях да попия и съм се опитвал от всеки да взема най-доброто. Доколко съм успял, съдейки от резултатите, които съм постигнал - значи тези хора са били добри учители".

"Кой тим мечтае да води Станимир Стоилов и в кой отбор си е мечтал да играе като футболист? Кой е неговият любим треньор и футболист?"

"От чуждите отбори нямам някой любим отбор. Най-много ми харесваше стила на игра на Барселона, защото бях и на стаж там през 2003 година. Винаги съм искал да работя в Левски и да бъда треньор на Левски. Бях щастлив, когато играех за Левски. Продажбите ми в Турция и Португалия са били на първо място клубът да спечели пари, разбира се и аз да спечеля. Но винаги моето желание е било да се върна в Левски. Така че нямам любими чуждестранни отбори - Левски е моят отбор и така ще си остане завинаги".

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ - Станимир Стоилов направи равносметка на годината на Левски, посочи щастливите и неуспешни моменти!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички