Трябва ли Левски да играе умно, ако иска сезонът да е успешен и да е в Европа?


Трябва ли Левски да играе умно, ако иска сезонът да е успешен и да е в Европа?
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

14086 0

Много се е изписало за представянето на Левски в края на миналия и през целия този сезон, така че едва ли може да се каже нещо ново. Само ще отбележим, че при последния двубой на тима срещу Ботев (Враца), ако те бяха загубили (което бе съвсем реална заплаха с оглед видяното от първото полувреме), щяха да са на едва 5 точки пред последния в Първа лига.

Нееднократно от "Георги Аспарухов" споделиха, че този сезон ще бъде тежък и че трябва да се даде време, като именно поради това бяха насочени всички надежди към Купата на България - трофей, който може да се окаже спасението на клуба за сезона, а и който да вдъхне увереност и да даде възможност за участие в Европа.

С развитието на кампанията обаче сякаш се появява нов шанс за тима, от който Славиша Стоянович и компания могат да се възползват, ако са по-хитри. Отборът е на 8-а позиция с 24 точки, като неубедителното представяне на повечето тимове в елита ни направи така, че "сините" да са само на 4 точки от топ 6, където към момента е ЦСКА 1948. До началото на плейофната фаза пък остават 5 кръга.

С решението за този формат в Първа лига, дори и даден отбор да не се класира за топ 6 и да остане в долната част на класирането, впоследствие той ще има шанс да си спечели своето място в Европа, като мине през няколко изпитания и накрая се изправи във финален двубой срещу 3-ия в крайното класиране след изиграването на всички срещи. За мнозина това бе определяно като несправедливо, но доводът е, че така всички отбори ще имат стимул да завършат сезона подобаващо и да има за какво да се борят (защото в противен случаи ще има отбори, които няма шанс да изпаднат, но и няма шанс да се класират в Европа и просто довършват кампанията, без да играят за нищо).

От друга страна, ако Левски успее да влезе в топ 6, за да играе в Европа, трябва да се класира в топ 3 (като 3-ото място не дава директно участие). Към момента обаче разликата от 6-ия ЦСКА 1948 до 3-ия Локомотив (Пловдив) е цели 12 точки. Така дори и Левски да влезе в топ 6, изглежда доста трудно да се пребори за влизане в тройката.

И тук идва въпросът дали за отбора не е по-добре да остане извън топ 6, отколкото да се "бута между шамарите". Пътят изглежда по-лесен и достъпен, още повече, ако "сините" отпаднат от Купата на България, която е голямата цел. 

Трябва да се отбележи и друго. Не е ясно дали Левски изобщо ще има възможност да прави тези сметки, тъй като програмата до началото на плейофната фаза е просто убийствена за "сините". След мача от четвъртфиналите за Купата на България срещу Славия предстои нов сблъсък с "белите", но за шампионат. Следва двубой с Черно море, а в последните 3 кръга - мачове с тимовете от топ 3 - Лудогорец, Локомотив (Пловдив) и ЦСКА, в рамките на 1 седмица.

Разбира се, това остава в сферата на хипотезите, тъй като клуб като Левски никога не играе, за да не спечели. Неговите фенове също едва ли биха приели това. И все пак, понякога съдбата намига на най-великите, сред които несъмнено е Левски у нас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички