Спомен за една епопея: Манчестър Юнайтед по стъпките на Левски! (ВИДЕО)


Спомен за една епопея: Манчестър Юнайтед по стъпките на Левски! (ВИДЕО)
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2054 0

Снощи Челси победи Манчестър Юнайтед с 4:3 в исторически спектакъл. Резултатът, цветът на екипите на лондончани и двата гола в добавеното време нямаше как да не ни припомнят за един от най-големите провали в историята на... Левски.

Епитетите за този мач просто не стигат.....

На 26.09.1989 г. "сините" (тогава под името "Витоша") трябва да гостуват на белгийския Антверпен, в мач-реванш от Купата на УЕФА (сегашната Лига Европа). Първата среща в София е завършила 0:0 и Левски определено има шансове да елиминира силния си съперник, който разполага със солидни имена - Ханс-Петер Ленхоф, Нико Клаесен, Алекс Чернятински и т.нат. По това време белгийските отбори са в разцвет - в края на същия сезон Андерлехт ще играе финал за Купата на носителите на нац. купи срещу Сампдория, а след още три години Антверпен ще повтори постижението им, но срещу Парма.

Още: Падна рекорд на Челси-Манчестър Юнайтед, а Коул Палмър посегна към историята

На загрявката преди двубоя се контузва титулярният вратар на Левски Димитър Попов и под рамката трябва да застане дебютантът в Европа Здравко Здравков. "Сините" обаче стартират летящо и Георги Славчев им дава преднина още в 6-та минута.

Геленкиршен изравнява в 82-та, но малко след това Георги Донков отново извежда водения от легендата Добромир Жечев отбор напред - 1:2. Тук трябва да се отбележи, че важи правилото за повече голове на чужд терен, което значи че Антверпен има почти непосилна задача. Минутка преди края Михтарски вкарва и трети гол за Левски и сблъсъкът вече изглежда напълно решен. Предстои ни обаче да станем свидетели на една истинска епопея, за която ще разказват поколения напред...

Дебютът на Здравко Здравков в Европа е много тежък

Точно когато всички си мислят, че мачът е свършил....

Още: Челси възкръсна от Ада и остави Манчестър Юнайтед с празни ръце! (ВИДЕО)

Левскарите рязко се отпускат и мислят, че всичко е приключило, което води до невиждан колапс! Всяка атака на белгийците вещае голяма опасност. Нико Клаесен вкарва за 2:3 в 90+1, а малко след това гол на Антверпен е отменен заради засада. В 90+4' Клаесен бележи за 3:3, като остават съмнения за засада и домакинската публика вече е в амок, предвкусваща извънземния обрат! 

Отделен въпрос е, че австрийският съдия Фридрих Каупе пуска неоправдано дълго продължение за онова време - както се казва в махалата, "играе се до гол"! В 90+7' Куаранта сам си изработва едно нарушение, точно до страничната граница на наказателното поле, а при последвалото центриране, отново той с глава носи победата на Антверпен - 4:3!

Мачът завинаги влиза не само в българския, но и в европейския, а защо не и в световния футболен фолклор! Мнозина привърженици в България чупят телевизори и други предмети от яд, а един от тях, Борис Резбарски, дори праща официално писмо до Левски, с искане да му бъде възстановен чисто новият тв приемник, който той спонтанно изхвърля от петия етаж!

Заглавията в нашата преса са изпепеляващи, но горчивата чаша все още не е изпита до дъно! За да бъде срамът пълен, няколко дни по-късно Левски губи Вечното дерби с ЦСКА с 0:5. Мачът е особено специален за младия Христо Стоичков, който вкарва четири гола и окончателно се бетонира в Пантеона на "армейците". Едно попадение пък отбелязва друга легендарна фигура - сърцатият и непрежалим Трифон Иванов.  

Още: Шокиращо: Мъри взел Седрик Бардон „на сляпо“, без да знае нищо за него

Мъри Стоилов призна: Искаха ме за кмет на голям град, но щях да го проваля!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички