Ситуацията в Левски: Няма трансфери – проблем, има трансфери – отново проблем


Ситуацията в Левски: Няма трансфери – проблем, има трансфери – отново проблем
Снимка: Levski.bg

11029 0

Сред най-обсъжданите и винаги в епицентъра по всякакъв повод - такава е съдбата на големите и обичани клубове. И макар в по-малък мащаб – родният, това в пълна сила важи и за Левски. Няма ден, в който "сините" да не попадат в публичното пространство, като темите постоянно се менят. Една от актуалните в последните седмици е липсата на трансфери през лятото.

Притеснението от липсата на трансфери на "Герена"

Със сигурност това е нещо необичайно, особено след последните годините, в които станахме свидетели на истински потоци от играчи, които бързо идват, заминават и на тяхно място идват следващите. Затова и трансферното лято за "сините" е по-различно. До този момент от "Герена" не са обявили нито един входящ трансфер, а до началото на шампионата остава точно една седмица.

И точно оттам идва притеснението за "сините" фенове, които вече достатъчно изстрадаха и заради представянето на отбора, и заради управлението му. В момента обаче в Левски има един добре сработен отбор, за който остава да разбере изискванията на новия треньор Николай Костов, за да започне със самочувствие идната кампания.

Със сигурност "сините" се нуждаят от подкрепление, най-вече, за да се засили конкуренцията в състава и да имат различни опции. Особено, когато се прави сравнение с Лудогорец и ЦСКА, които имат солидни отбори, а и не спират да се подсилват с нови играчи. И този път не със свободни агенти, а с футболисти с добри визитки, за които са се преборили с голяма конкуренция за сериозни суми.

Това подкрепление в Левски обаче не трябва да е на всяка цена, само за да има нови играчи и да гони бройката. Опитът показва, че от такива трансфери накрая Левски плаща голяма сметка. И то дълги години напред във времето.

Недоволство и от много трансфери с безброй въпроси

Затова, ако липсата на нови попълнения от една страна изглежда притеснително, то бързо може да си представим какво би било, ако ситуацията беше коренно различна. И в столичния гранд прииждат играчи на килограм, както бе неотдавна. И какви биха били тогава коментарите: Нали Левски няма пари – как ще плаща за тези играчи? За какви заплати са се съгласили да играят? Финансова прозрачност – а практиката с недоказали се играчи продължава. НАП е приоритет, а отново се плащат суми за играчи.

Картината е ясна, защото я наблюдаваме в последните поне 10 години. Този път от самото начало бе видна тактитката на ръководните фигури при "сините". Няма да се бърза с нови трансфери, ако не се стигне до някой изходящ, с който да се налеят така нужните средства в тима. А такъв до този момент няма. Шансът това да се случи обаче не е никак малък. Скорошна справка на Sportlive.bg показа, че за 2 години трансферните суми на голяма част от играчите на Левски са се покачили драстично. Затова основната заслуга е и на Станимир Стоилов, който отговаряше и държеше през него да „минава“ всяка сделка и тя да бъде одобрена.

Какво се случи през миналия трансферен прозорец?

За кратка съпоставка ще припомним миналогодишните летни трансфери, с уточнението, че има предостъчно време до края на летния трансферен прозорец ситуацията при 26-кратните шампиони да се промени.

8 играчи бяха официалните нови попълнения в Левски през лято 2022, като тогава отборът все още бе воден от Станимир Стоилов. Един от тях - Хосе Кордоба, бе закупен официално от клуба, като преди това бе под наем на "Герена". Останалите 7 са: Ивелин Попов, Роналдо, Анте Блажевич, Жереми Петрис, Нейтън Олдър, Абдулахи Шеху и Иван Андонов, чийто наем във Фиорентина точно бе изтекъл.

От всички тези играчи двама вече не са част от клуба – Анте Блажевич и Шеху, а бъдещето не Нейтън Олдър е под въпрос, като по всяка вероятност отново ще бъда даден под наем след престоя му в Спартак Варна. Попето, Роналдо, Петрис, както и Кордоба са важна част от състава на „сините“ и са сигурност попадат в графата на добри трансферни попадения. Именно централният защитник се превърна в огромна тема за дискусия пре зимата, когато бяха отказани оферти за него. Не е изключено през това лято Хосе да се превърне сред най-доходоносните трансфери на "сините", който да отключи вратата за нови попълнения на "Герена".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички