Шеф в Левски се обърна към "доброжелателите" и обяви кой е следващият дълг, който трябва да се погаси


Шеф в Левски се обърна към "доброжелателите" и обяви кой е следващият дълг, който трябва да се погаси
Снимка: БГНЕС

1110 0

Членът на Управителния съвет на Левски - Борислав Георгиев, внесе някои уточнения относно финансите на "сините" и погасената сума от близо 13 млн. лева за една година. Той заяви, че не са имали идея да бъдат казвани тези неща, но "след два негативни резултата веднага започват внушения, интерпретации, неистини, които създават една горчивина във всички фенове".

"Ще си позволя ретроспекция, провокирана от изказване в последните дни, за да разберете какво бе завареното състояние. Всички тези неща, които ще кажа, ще бъдат направени съвременни. Много от присъстващите на Общото събрание можеха да зададат въпроси, но не го сториха. Сега започва поредната медийна атака, не можем да я оставим без коментар.

Харесвам всички левскари, не харесвам, когато се критикува без идеи. Демократично е всеки да има виждания - ние също може би сме грешили. Но когато правиш тези внушения, които влияят на цялата левскарска общност, трябва да дадеш идеи. Такива не срещнах от тези "доброжелатели", заяви Георгиев.

Още: Наско Сираков: За първи път от над 15 години Левски не дължи нито една стотинка главница към НАП

Препратка към старото ръководство и дълговете

"Какво заварихме преди година? Дълг в размер на 12 милиона. Необслужвани задължения по текущите в продължения на година и половина - така се натрупа дъглът. Задължения - просрочени, изискуеми към доставчици и кредитури - над 2 милиона и половина. Празен магазин - нямаше стока, дори старата стока не беше изплатена. Над 750 хлд. лева усвоени и изхарчени предварително по договора с генералния спонсор. Трябваше ни до октомври, ноември да влезем в ритъм. Не можехме да разчитаме на тези пари в този период".

Левски вече планира как да се справи със следващите финансови затруднения

Той няколко пъти заяви, че е Огромна е заслугата на "синята" общност, тъй като са помогнали да се справят в трудния момент. "Има някои твърдения, че Левски се е лишил от висококомпетентно управление преди това. Не обичам да коментирам бившо управление - или нищо, или добро. Но трябва да се знае какво сме заварили. Имаше пълно недоверие на всички държавни отговори към Левски, не желаеха да разговарят с нас. Пълно недоверие от бизнес гледна точка.

Още: "Слушахме т. нар. собственик...": Легенда на Левски с критика към Наско Сираков

Основните ни задачи бяха за строга финансова дисциплина - да върнем доверието на бизнеса и държата към Левски. В момента не е борбата за изплащане на задълженията - тя е свързана, борбата е за запазване на честта и идентичеността на Левски. Всеки левскар се гордее. Да нямаме запетаи и тирета. Това щеше да бъде краят - най-лесно е това, което направиха много от клубовете. Целта беше Левски да излезе с гордо вдигнато лице и левскарите да гледат с горно вдигната глава".

Вследствие на предходното управление и това, че година и половина не са плащани текущите задължения, които са и лицензионни, няма да казвам през какви правни гимнастики минахме, за да постигнем споразумението, което беше като коледен подарък на 28 декември. Тези неплатени суми - всичко е установено както от ревизията, така и счетоводно обосноване. От предходното управление не са платени над 2 млн. главница - те съответно носят и лихви, които нарастват пропорционално. Основният лихвен процент миналата година бе над 10, в момента е 13,8%. Миналата година имаше случай, в който лихвата беше над 100 хиляди лева на месец. Затова приоритет беше погасяването на главницата.

Следващият ход на Левски

Той коментира и какви са следващите ходове и кои задължения ще бъдат погасени следващите. "Отправихме същото искане за разсрочване към общината. За съжаление, трудно се сформира общинският съвет, най-после утре ще се разгледа този въпрос. Идеята е да се издължим към общината по същия начин - главницата, за да не тече лихвата. 

Още: Левски остана без точен удар, а това е невиждан антирекорд срещу ЦСКА

С лиценза проблеми няма, за разлика от миналата година по това време. 3,62 млн. е лихвата, останала към НАП - това е сума, която не е проблем да бъде изчистена до 2027-а. Утре столичният съвет ще взима решение за задълженията ни към общината, които са натрупани от 2016-а до днес - в размер на 2 милиона. Тя също ще бъде разсрочена и също не е непоносима, разсрочена за три години. Няма проблем с лиценза.

Като съберем 3,62 млн. + 2 млн. са 5,62 млн., но това е задължение, което не носи лихви. Тоест Левски не трупа и един лев нови задължения от миналата година - изчиствайки и плащайки всички текущи разходи".

Ултрасите на ЦСКА с претенции към полицията за "двоен стандарт" спрямо феновете на Левски

Слави Петров се изгаври с Иван Андонов заради грубата грешка срещу ЦСКА (ВИДЕО)

Голмайстори в Първа лига през сезон 2023/24: Георги Николов с тежка контузия, кампанията за него приключи

От Левски притесниха с отговор за Божков, а Сираков отговори кога последно се чули

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички