По следите на преместения финал за Купата на България между ЦСКА и Левски: 7 въпроса с (не)ясен отговор


По следите на преместения финал за Купата на България между ЦСКА и Левски: 7 въпроса с (не)ясен отговор
Снимка: Levski.bg

7068 0

Осем и седем - толкова дни, съответно, изминаха от края на мачовете-реванши от 1/2-финалите за Купата на България между ЦСКА и Славия и Левски и Лудогорец. "Червени" и "сини" се класираха за финала в турнира, а феновете им започнаха да се готвят за най-важния сблъсък между тези два отбора от 2005 година насам. Някои от тях, които живеят в чужбина, вече плануваха отпуски и закупиха своите самолетни билети...

КОЛКО ПЪТИ И КОГА ЦСКА И ЛЕВСКИ СА ИГРАЛИ ВЪВ ФИНАЛ ЗА КУПАТА НА БЪЛГАРИЯ? (ПЪЛНА РАЗБИВКА)

Според първоначално изготвената програма от БФС, този финал трябваше да се проведе на 11 май (сряда). На 24 април, два дена след втората победа, с която тимът на Станимир Стоилов отстрани този на Анте Шимунджа, в медийното пространство се появиха първите индикации, че Големият мач може да бъде преместен за 15 май (неделя). 

Последваха няколко дни, в които официално решение не се появи на бял свят. Вчера, 28 април, организаторите най-сетне съобщиха, че след проведена среща с представители на всички клубове в Първа лига, е било решено финалът да си остане на 11 май от 19:00 часа, а успоредно с това е била приета и програмата за оставащите кръгове от сезон 2021/22 в Елита на България.

Разбира се, в нашата държава е всеизвестна практиката всяко решение да бъде предпоследно, и ДНЕС, 29 април, финалът между Левски и ЦСКА бе преместен за 15 май от 17:00 часа. От разпространеното от БФС съобщение стана ясно, че промяната е била поискана от органите на реда, тъй като на 11 май се очаквали "множество протести и затваряне на кръстовища, което би затруднило достъпа до стадиона и би възпрепятствало охраната и опазването на обществения ред".

И следват въпросите!

- СДВР на МВР знаело ли е преди днешния 29 април, че в столицата ще има протести на 11 май?

- Ако да - защо не е уведомило организаторите на надпреварата в първия възможен момент или най-късно до вчерашния 28 април (когато излезе официално решение, че финалът ще е на 11 май), че тази дата няма да бъде удачна за провеждането на финал, в който двете най-големи агитки в България ще претъпкат стадион "Васил Левски"?

- Ако пък до вчерашния 28 април не са постъпвали уведомления за организиране на протести (по закон това трябва да се случи най-малко 48 часа преди самото събитие), то от кои граждани или от кои организации са били внесени такива в днешния 29 април?

- Можем ли да заключим, че настоящият хаос е следствие от тотална липса на комуникация между БФС и полицията? 

- БФС осъзнава ли, че преди 24 часа написа в своя официален сайт "Участниците в кръглата маса изразиха категорично становище, че програмата за настоящия сезон в Първа професионална лига не трябва да бъде променяна, следователно финалът на турнира Купа България 2021/2022 г. ще се изиграе по график – на 11 май от 19:00 ч.", а днес тотално обърна гръб на това 'категорично становище', внасяйки корекции в графика за края на сезон 2021/22?

- БФС осъзнава ли, че, според внесените промени, футболистите на ЦСКА и Левски ще трябва да изиграят по 3 мача в рамките на една седмица (финал за Купата на 15-о число, предпоследен кръг от Първа лига на 19-о и последен на 22-о)?

- Правилно ли би било да се заключи, че в цялата ситуация е надделял не футболен, а друг интерес? Чий? Чии?

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички