Петър Курдов: Иво Тонев има още много патки да яде


Петър Курдов: Иво Тонев има още много патки да яде

3686 0

Бившият нападател на Левски Петър Курдов даде интервю пред "Тема Спорт", в което остро нападна председателя на УС на "сините" Иво Тонев. В него той говори за селекцията на тима, димитър Димитров - Херо и работата на Георги Иванов.

 - Г-н Курдов, изминаха вече малко повече от 3 месеца, откакто Георги Иванов се завърна на 'Терена". Как оценявате работата, която той свърши?

- Няма как да му дам персонална оценка. Нормално е в момента да стигнем до заключението, че не разполагаме с качествени футболисти, за да гоним по-високи цели. Още преди време казах, че две дини под една мишница ще му бъдат много за носене. Така и се оказа. Сега този двуполюсен или дори триполюсен модел на управление ще доведе до още катаклизми, особено с това, което с дистанционно прави треньорът от Бургас (б. а. - визира Димитър Димитров). Имам предвид одобряването на едни футболисти, пращането им и неодобряването им от Георги Иванов.

- Има ли някаква промяна в поведението на отбора спрямо това от миналия сезон?

- Нещата са по-зле от миналия сезон. Това не е само мое мнение, а и на колегите, с които коментирам. Слушах интервюто и на другата непокътната мома - Иво Тонев. Да си в клуба и да казваш, че не знаеш какво се случва, е, меко казано, нахалство. В същото време говориш, че когато си бил начело, отборът с повече чужденци е бил по-качествен и едва ли не Левски е загубил от това, че те не са се реализирали, както и че в последния момент е изпуснал шампионската титла и купата. Това изказване идва, за да покаже, че този човек има да яде много патки, докато се научи да управлява. Преди него мои колеги бяха начело на Левски и се справиха, не търсиха оправдания. Това, че са ти взели хляба от устата на "Герена", и то в последните минути, говори, че подходът ти е бил напълно аматъорски (визира изпусната победа срещу Славия в края на сезон 2012/2013). В същото време си човек, който строи само и говори за милиони, а отборът не е взимал два месеца заплати. Този модел на управление не се харесва на никого и не води до нищо добро. Не може да има подобно оправдание, когато аз бях, еди-какво си се случваше и с Гонзо сме най-добри приятели, и така нататък. Другият пък чурулика от Бургас, а този на "Герена" (визира Георги Иванов) не знае на кой свят се намира. Как така ще казва Тонев "аз тук съм строител, не ме интересува футболът"?! Когато Левски имаше стогодишен юбилей, напълнихме националния стадион и показахме как се прави. Това трябва да търсим, а не само единия да си измива ръцете с другия. Отделен въпрос е какъв е професионализмът на футболистите ни. Има един испанец в съблекалнята на "Герена", който е 40 килограма с напикан дюшек, и ние чакаме той да има мощ. Какво? Да се правим, че нищо не се случва ли?! Първо, отборът не играе добре, второ, му липсва кондиция. Няма ли да се смени този треньор, отговарящ за физическата подготовка, най-накрая. Тези на игрището аз ли да им местя краката? Нали са доказани и с големи претенции... Сега идват някакви с прически, само като им видиш визията, и ти става ясно колко ще играят. Христо Стоичков им го каза много точно - ако се съди по прически и татуировки, ще сме най-добрите, а иначе никакви ни няма.

- Вдигна ли лятната селекция класата на отбора, или бе само пълнеж?

- Глупости на търкалета как ще се е вдигнала класата. Нали ги виждаме за какви футболисти става въпрос. Този испанецът е 40 кила (вероятно визира Бедоя, а не Аниете). Как да го сравня него с Тодор Барзов? Този, като го духне вятър, и го няма. Трябва да не го разнася по терена. Не си правя труда да им запомням имената, защото играчите са временно пребиваващи. Да, Лудогорец също има много чужденци, но те са няколко класи над тези на "Герена". Подготвени са функционално, бягат и се борят за всяка топка. Останах крайно разочарован от единствения, който защитавах в Левски - Валери Божинов. Слушах го онзи ден какво говореше и си слагах ръцете на очите от срам. Той повтаря едно и също като развалена латерна и се опитва да ни впечатли с глупави приказки. Това ли му е футболът? Той тук не може да направи един мач като хората, та камо ли зад граница. Вкара гол в 93-ата минута от дузпа срещу Черно море и се радва и показва пръсти все едно голяма работа е свършил. Преди години Гошо Донков и Илия Груев седяха и носеха топките в Левски, а след това играха в Бундеслигата. Но тогава имаше уважение, а сега тези келеши се мислят за най-великите. Сещам се сега за едно друго тъпо парче, което преди няколко месеца каза, че му е все едно дали ще играе в Левски или някъде другаде. Знаете за кой говоря, за един нападател, който ходеше с ръце на кръста и имаше самочувствие без покритие. Да не говоря за Домовчийски, който в няколко поредни мача не се среща с топката. От такива фигуранти просто нещата ще ескалират, защото идват по-сериозни срещи. Недопустимо е да се трепери до края и срещу Ботев, и срещу Черно море. Най-лош е триполюсният модел на управление с опорни точки Иво Тонев, онзи от Бургас - Херо, и Гонзо. Нека се съберат да си бият по един шамар и да се разберат. Не може да се продължава така, защото това тика Левски към пропастта.

- Отбелязахте, че футболистите не са на нужното ниво. Какво е мнението ви за Аймен Белаид, който е без алтернатива в центъра на отбраната, но допуска доста нелепи грешки?

- Не искам да се спирам поименно за всеки, защото има много какво да се каже. Той, като прави грешки, би трябвало до него да има хора, които да му ги покриват. Вече от неудобство, че постоянно му бършат задните части, трябва сам да влезе в час или ако не друго, поне треньорът да му направи забележка. Тези момченца взимат сериозни пари, малко трябва да се стегнат, че да ги види някой и да ги вземе в чужбина. Но за мен това са някакви средняци, които нямат никаква мотивация. Иначе постоянно говорим за селекция, новият треньор щял да докара по-добри, но тези филми сме ги гледали и знаем защо се правят тези неща.

- В момента Левски е на седма позиция в шампионата, като пред тях е дори Локо (София), който бе пред изпадане. За какво ще се борят "сините" през този сезон?

- Пълна трагедия. Не виждам как и за какво могат да се борят. Седмо място след седем кръга, какво повече да говорим. Най-малкото, ако има някаква цел, тя трябва да е Левски да влезе в тройката. Левскарите може да ненавиждаме ЦСКА, но всяка година те правят по-добра селекция, взимат по-качествени футболисти и са преди нас. Те имат един Сашо Апашо и са с по-добра организация, а ние се тупаме в гърдите какво правим - пък накрая нищо. Почне ли някой около Левски да говори за селекция, знайте, че става въпрос за пари и комисиони. С футболистите, които минаха през "Герена" в последните години, спокойно можеше да направим една "Б" група. Може всичко да говорим за Стойчо Младенов, но той работи правилно и си е хванал човекът калъпа, и го прави както трябва. Стойчо си е пич отвсякъде и си гледа занаята и никой не му се бърка, докато на 'Герена" всеки си измива ръцете с другия. Сега стана страхотна трагедия, че някакъв си Жужу няма да дойде. Къде е играл толкова? В Черноморец беше, та те вързаха и цъфнаха с него.

- Отново се появи вариант Атанас Курдов да се върне на "Герена". Има ли развитие?

- Срамна е историята с него в Казахстан. Недопустимо е български треньор още в момента на пристигането си да забърше Наско Курдов от състава. Казал му е в прав текст "като знаеш, че те ненавиждам, защо се върна" и че е "катастрофа за футбола". Това нормално ли е? Скоро ще се изправи този тарикат срещу мен и ще си дойде на мястото. Нека Стоилов да не си мисли, че е недосегаем, защото, докато него го нямаше в Астана, Наско бе вкарал 6 гола.

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички