Пепе Мурсия: Къде сбърках? И аз, и Гонзо сме 1:1 с Локо (Пд)


Пепе Мурсия: Къде сбърках? И аз, и Гонзо сме 1:1 с Локо (Пд)

5827 0

Пепе Мурсия бе треньор на Левски близо два месеца. Той изкара цялата подготовка, след което води отбора в първите три кръга, но после беше уволнен. Не толкова за слабите резултати, тъй като испанецът си тръгна след победа над Локо (София), а заради лошата форма на тима. Пред "Меридиан мач" той даде мнението си за развитието на Левски през последните месеци, както и за очакванията си от поредното вечно дерби.

Господин Мурсия, как се развива кариерата ви, след като се разделихте с Левски?

- В момента си търся работа в нов отбор, но не е най-добрият момент, тъй като сезонът отдавна е започнал. Имах един-два контакта в Испания, надявам се през декември да има развитие и да водя нов отбор.

Успявате ли да следите мачовете на Левски или не искате да се връщате към престоя си в България?

- Защо? Напротив. Всяка седмица гледам мачовете на Левски, които показват по телевизията. Оставих много хубави спомени в София, много приятели. Срещнах добро отношение. Мисля, че през тези два месеца работих с желание и страст за Левски. Дали съм успял, ще покаже бъдещето, но е хубаво, че отборът започва да играе все по-добре и намери своя ритъм.

Вярвате ли, че за тези два месеца сте успели да промените дори малко стила на Левски?

- Да, опитах се. Имах визия как трябва да играе отборът. Разбира се, не ми стигна времето, но започнах да изграждам един отбор, който в момента започва да добива завършен вид.

Тоест, това е отборът, който сте си представяли?

- Да, вижте, това са същите играчи, които започнах да налагам - Крумов, Стойчев, Белаид, Минев... Нека не ги изброявам всичките. Това са футболисти, в които вярвах, и се радвам, че в момента се представят на добро ниво. Винаги съм знаел, че този отбор има бъдеще.

Наскоро Георги Иванов каза, че ако той е бил треньор от самото начало, Левски е щял да бъде по-напред в класирането и не би загубил толкова точки. Вашият коментар?

- Нека да видим. По мое време направихме равенство с Локо (Пловдив). В този мач наистина заслужавахме да спечелим, но нещата така се развиха. След това загубихме дербито с ЦСКА, а после победихме Локо (София). Не мисля, че началото беше лошо, но беше трудно - като всяко начало за нов отбор. Оставих отбора на три точки от първия в класирането, който и по това време беше ЦСКА. Не мисля, че сме били в лоша позиция. Гледах последния мач на Левски с Локо в Пловдив. Той завърши при същия резултат-1:1. Значи аз и Гонзо постигаме същите резултати. Сега желая на моя отбор успех в дербито с ЦСКА, за да бъде подобрено постижението ми от началото на сезона.

Остана съмнение, че има напрежение между вас и Георги Иванов?

- Грешна преценка. Винаги сме имали добри и коректни отношения с него. Няколко пъти съм казвал, че можеше да работим успешно заедно и досега, но така се стекоха нещата.

Знаете ли, че след Нова година Левски ще има нов треньор - Димитър Димитров?

- Желая му да постигне с Левски всичко това, което не успях аз. Знам, че Димитров е водил и преди това отбора. Както се казва - камъкът си тежи на мястото. Дано да успее в Левски!

Как се разделихте с клуба и имате ли финансови претенции към Левски?

- Не, всичко е нормално. Платиха ми от клуба, като влязох в положението на Левски и направих някои компромиси. Ясно ми е, че навсякъде във футбола има проблеми и човек трябва да се съобрази с това. Никога не съм искал да поставям клуба в затруднено положени Не съм конфликтна личност, която ще създава проблеми.

Идва поредното дерби между Левски и ЦСКА. Очакванията ви?

- Това е истинско дерби, изпитах го. Напрежение, сблъсъци, воля за победа, надлъгване. Отборите са с изравнени сили, много е трудно на терена. Ключът е да вкараш пръв и така си осигуряваш контрол върху събитията на терена. Голямото ми желание е Левски да спечели. Рецептата е проста - Левски вкарва пръв и бие. Гаранция!

Значи последния път ЦСКА спечели, защото стигна пръв до гола?

- До голяма степен да и аз го казах още след мача на пистата. Първият им гол бе изключително хубав - не бях виждал такъв от месеци. Той изигра ключовата роля за загубата ни. А и Левски тогава бе отбор, който се сглобяваше в движение.

Това се отнася и за ЦСКА...

- Така е, не го оспорвам. Те се възползваха от красивия гол и подема в играта си след него.

Кой от играчите на Левски ви хареса най-много по време на съвместната ви работа?

- Не бих искал да изброя само няколко, за да не обидя другите. Всички се стараха и бих казал, че работихме добре. Все пак останах с отлични впечатления от Влади Гаджев, Сърмов, Минев. И днес обаче мисля, че Прохазка е най-големият професионалист. Той продължава да бъде и един от най-полезните играчи.

Нищо не споменахте за испанските футболисти...

- Очаквах да ме попитате. Виждате, че Бедоя и Аниете са сред водещите играчи на Левски. Те са титуляри и след напускането ми и имат влияние върху играта на отбора. Радвам се, че с трансфера на Бедоя не съм подвел Левски. Той е футболист, който има какво още да даде.

Напоследък в България много се говори за Божидар Краев. Смятате ли, че той има качества да се превърне в следващата голяма звезда на българския футбол?

- Определено има качествата и техниката. Това е безспорно. Краев обаче е млад, с него трябва да се работи много и внимателно. На първо време нека се утвърди сред титулярите на Левски, това вече ще е успех. Трябва да подобри физиката и психика си. Качествата ги има, иска се работа, доверие и спокойствие. Нека обаче да не се говори отсега, че Краев е голяма звезда.

Имахте ли възможност да гледате Лудогорец срещу Реал Мадрид в Шампионската лига?

- Още преди мача ме търсиха от една испанска телевизия и ги предупредих, че Лудогорец е агресивен отбор, който разчита на бързина и може да изненада и по-силни съперници. Позволих си да го сравня с Виляреал в Испания, който има сходно развитие. Испанците се убедиха в този мач, че в България се играе добър футбол.

Лудогорец ли е моделът за другите български отбори?

- Това не мога да кажа, защото всеки отбор играе според възможностите и амбициите си. Лудогорец обаче показва как се работи правилно и как се развива отбор. Дори да нямат техните финанси, другите отбори могат да се стремят към тази стабилност. Доколкото знам, 80% от футболистите на Лудогорец играят три години заедно. Така се поставя базата за успехи.

Бихте ли работил отново в България?

- При добра покана бих се върнал, защото смятам, че българският футбол е в период на растеж. Това не се отнася само за Лудогорец, Левски и ЦСКА, а още за Литекс, Ботев, Берое. Имате равностойни отбори, които се конкурират. Това е гаранция за развитие и трябва да се възползвате.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички