Домо: ЦСКА не ни превъзхожда, може да разклатим позициите им


Домо: ЦСКА не ни превъзхожда, може да разклатим позициите им
Снимка: Иван Йочев

5326 0

Валери Домовчийски е един от двамата настоящи футболисти на Левски, които знаят какво е да се разпишеш във вечното дерби. Нападателят вкара при успеха с 2:1 над ЦСКА във финала за Купата на България през 2005 година. Домовчийски даде интервю пред "Тема Спорт", в което си припомни за първия си период на "Герена", който бе осеян с редица позитивни емоции - както в България, така и в Европа. Бившият нападател на Ботев и Черно море, завърнал се на "Герена" през това лято, говори и за работата си с Георги Иванов, за предстоящия мач с ЦСКА, както и за разликите между тима на "сините" от 2006 година, влязъл в Шампионската лига, и този на Лудогорец сега.

Валери, допуснахте две поредни грешни стъпки срещу Марек (1:1) и Локо Пд (1:1). Каква е причината да не сте толкова уверени в мачовете си далеч от София?

- Ако трябва да бъда честен - срещу Локо Пловдив изиграхме доста добър мач. Може би ни липсваше достатъчно голяма концентрация в някои моменти, заради което си изпатихме накрая. Като цяло обаче контролирахме мача и създадохме много голови положения, но не успяхме да реализираме. И както често се случва, когато не вкараш - обикновено ти вкарват. С Марек бе общо взето същото. През второто полувреме буквално ги смазахме, а накрая си тръгнахме от Дупница със само една точка. Съжалявам, че се получи така. Може би съдбата ни го върна срещу Локо Пловдив, защото преди това ние спечелихме няколко мача в последните минути. Болно и тъжно е да те попарят така, но трябва да забравим и да гледаме напред. Надявам се тези точки да не окажат влияние в битката за тройката. По съвсем друг начин щяха да изглеждат нещата, ако бяхме взели тези срещи.

Наближава вечното дерби. Покачи ли се напрежението в съблекалнята след двете поредни равенства, тъй като сега от вас се очаква да прекъснете серията на ЦСКА от пет поредни победи в мач №1 на България?

- Няма напрежение. Всичко е спокойно и всички вярваме в успеха. Абсолютно никакво значение няма дали в последните мачове си падал или си бил, дали си последен или си първи, защото във вечното дерби формата не е от значение. Подготвяме се много сериозно, за да покажем най-доброто от себе си. Нямаме абсолютно никакви притеснения. Настроението е приповдигнато и чакаме успех.

Спомняш ли си гола във финала за купата срещу ЦСКА през 2005?

- (усмихва се) Няма как да го забравя. Все пак бе с доста голяма тежест. Тогава резултатът стана 2:0 и докосвахме купата. Спомням си, че Чиликов ми подаде, след което преодолях вратаря на ЦСКА, както и Вальо Илиев и стрелях под гредата. В секундите след попадението наистина не знаех какво правя. Чувството беше неописуемо. Надявам се отново да имам възможността да вкарам по този начин. В крайна сметка ЦСКА върна един гол в края от дузпа, но най-важното е, че успяхме да съхраним аванса си и да вземем купата. Нищо друго няма значение. Играл съм в още няколко дербита и още нямам загуба в редовното време. В едно от тях загубихме на дузпи, аз дори изпуснах, но това е животът (б.а. - в двубоя за Суперкупата през 2006-а година, когато ЦСКА спечели с 3:0 след дузпи). Имам много хубави и лоши спомени от мачовете с ЦСКА, но преобладават положителните емоции. Ако Георги Иванов ми гласува доверие в събота, ще дам всичко от себе си, за да може отборът да победи и да зарадваме феновете ни.

Разполага ли Левски с футболните аргументи да победи в събота, тъй като воденият от Стойчо Младенов тим до момента уверено крачи към титлата?

- Вярно е, че ЦСКА се намира в добра форма. Показват не лош стил на игра и резултатите им са положителни, но и те имат слаби страни. За мен няма никакво значение какво са направили ЦСКА досега. Да, първи са, но може да разклатим позициите им, като спечелим дербито. Според мен най-силното им качество в момента е колективът. Те са много сплотени както на терена, така u извън него. Може би заради всички неща, които съпътстват клуба. Добрите отношения между футболисти и треньори обаче дават отражение върху резултатите им. Запознат съм с методите на Стойчо Младенов, който се слави като много добър мотиватор. И очаквам в дербито червените отново да са много настървени, но и ние ще им отговорим подобаващо.

През годините си делил съблекалнята с големи футболисти като Георги Иванов и Даниел Боримиров. Как ви надъхваха те в дерби мачовете?

- Едва ли има нужда някой да ти казва нещо преди такъв мач. Все пак ние сме професионални футболисти и много добре трябва да си даваме сметка, че това е голямото дерби и всички погледи са насочени към нас. Феновете разчитат да победим вечния съперник и няма място за никакви извинения. Иначе Георги Иванов и Даниел Боримиров са големи фигури и винаги, дори само с присъствието си, са допринасяли за духа в съблекалнята. Имаха начини, с които допълнително ни мотивират, но не желая сега да ги издавам.

Кога Георги Иванов бе по-строг, когато ти бе съотборник или сега в ролята на треньор и директор?

- Познавам го от много години и не мисля, че се е променил. Още като футболист беше доста взискателен и към мен, и към останалите. Сега нещата са същите. Той е голям характер и е нормално да е no-строг. Не крия, че през годините Георги Иванов ми е помогнал много с най-различни съвети и насоки както по време на тренировки и мачове. В момента продължава да ни помага. Със сигурност дължа някои успехи в кариерата си на него. Винаги съм твърдял, че от абсолютно всеки треньор и футболист може да научиш нещо. Признавам, че съм заимствал някои неща от Георги Иванов. Така да се каже -да, учил съм се от него. От Боримиров също съм копирал някои неща. Работил съм и с много треньори, като например Станимир Стоилов. Така че от всички взех по нещо.

През този сезон си вкарал 4 попадения в 12 срещи. Тежи ли ти фактът, че в последно време не си особено ефективен?

- Един нападател винаги се оценява по головете. Във всяка тренировка и мач се старая да прогресирам. Понякога бележа, понякога не. Със сигурност ще направя всичко възможно, за да подобря формата си. Нормално е донякъде да ми тежи, че не вкарвам в абсолютно всеки мач. Няма нападател, който да не иска да бележи и да помага на отбора си. Но всичко зависи от мен, аз съм достатъчно мотивиран, за да променя това.

Може ли Левски да прекъсне серията на ЦСКА и от своя страна да запише също пет последователни успеха?

- Всички се надяваме да прекъснем серията. Напълно възможно е и ние да наредим толкова победи. Трябва просто да си повярваме. Имаме футболните аргументи да преодолеем ЦСКА. Не мисля, че ни превъзхождат с нещо. Ние също притежаваме класа и това ще си проличи съвсем скоро.

Промени ли се нещо от първия ден, в който се завърна на "Герена", досега?

- Тогава много хора ни отписваха. В момента обаче сме на трето място (б.а. сините имат равни точки с третия Берое) и ако бяхме взели, а заслужавахме, мачовете с Марек и Локо Пловдив, нещата щяха да стоят по коренно различен начин. Но явно трябва да минем по трудния път през този сезон. Досега успяхме да опровергаем критиците си и ще продължим така. Имаме си цели, които ще гоним докрай. Така че кой каквото иска да говори, ние ще говорим с победи на терена.

Беше част от дрийм тийма на Левски, влязъл в Шампионската лига. Има ли разлика между онзи отбор и този на Лудогорец сега?

- Ние постигнахме огромен успех. Тогава бе изключително трудно да влезеш в Шампионската лига, защото се конкурирахме със страни като Италия, Англия и Испания. Освен това нашият отбор бе изграден предимно от българи, а те сега залагат само на чужденци. Философиите са различни, защото Левски постигна това, като сам създаде футболисти от високо ниво, а не ги купи, както сториха Лудогорец. Но трябва да отдадем заслуженото и на тях. С чест си извоюваха правото да играят сред най-добрите в Европа. Надявам се да имат по-големи успехи в Шампионската лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички