Наско Сираков даде своята истина за случилото се в Левски и за финансовата ситуация в клуба


Наско Сираков даде своята истина за случилото се в Левски и за финансовата ситуация в клуба
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7838 0

Мажоритарният собственик на Левски Наско Сираков даде пресконференция днес (12 април) от 11:00 часа, която се състоя на стадион "Георги Аспарухов". Сираков, заедно с Венцислав Димитров, който отговаря за финансите в клуба, говориха по най-нашумелите теми около "синия" клуб през последните дни.

"Знаете, че се случиха непредвидени събития в клуба. Треньорът Станимир Стоилов абсолютно неочаквано напусна при най-важната част от първенството и преди мача ЦСКА. С него напуснаха целият екип и шефа на ДЮШ. Това напускане бе голям удар за нас и в най лошите ми мисли не съм си представял че това ще се случи. Треньор на Левски до края на сезона ще бъде Елин Топузаков, той ще обяви своите помощници", започна Сираков.

Сираков за Станимир Стоилов

"Правя тази пресконференция за цялата синя общност, направих всичко възможно, за да запазя Мъри на работа в Левски. Извиках го в понеделник и говорихме над един час и му казах, че ще вкараме в Управителния съвет човек от феновете, човек от сдружението. Направих компромис със себе си, като му обещах да оставя Иво Ивков като шеф на правния отдел в клуба. Единственото което поисках е да остане в клуба на работа, защото мисля, че в Левски се вижда светлина в тунела, но той отказа".

Казусът с Иво Ивков и Петър Ганев

"Иво Ивков бе мой избор. Аз го поканих в Левски. Не може да продължи да бъде изпълнителен директор човек, който се държи арогантно с хората, които спасиха Левски, а именно - генералният спонсор на клуба. Ако не беше той нямаше да има Мъри, защото той е вследствие на това, че аз намерих хора да дадат за 5 години 20 милиона. Вследствие е отбора, който имаме - това е благодарение на Мъри, но всичко се случи заради генералния спонсор. Да оставим настрана арогантното отношение на Ивков към мене, на което е свидетел и Мъри, който дори го накара да ми се извини с половин уста. Той направи опит да ми се извини, но той даже не успя да го направи. След това даде пресконференция, на която се разграничи от това в каква посока гледаме двамата. Този факт за мен вече е приключил".

"Преди 8 месеца един от членовете на УС - представител на генералния спонсор напусна по ред причини - първата беше отношението на Иво Ивков към него. Петър Ганев отказа да ми подпише протокол за освобождаването му, за да се назначи нов човек. Не мога да държа хора в надзорния съвет, които блокират работата на клуба и така ще бъде докато съм тук. Нека поясня: Ако Мъри реши да се върне, нека заповяда - вратата е отворена, ако реши да води и тренировката утре. Проблеми с Мъри нямам. Няма решение, което нито аз, нито Мъри, нито Ивков, нито генералният спонсор да сме бламирали. Изпълнителният директор направи неща, без да ги консултира с мен, което е неприемливо, но това го оставям настрана".

Евентуално освобождаване на Мъри и привличането на футболист от Пирин

"Винаги съм имал предвид да кажа колко силно стоя зад Мъри. Даже и след 11 мача с лоши резултати не ми е минало през главата да освобождавам Стоилов. За този играч става въпрос, заради правни проблеми не успяхме да го привлечем. Ако ме бяха послушали мене в понеделник сутринта, сега този играч щеше да е в Левски, нямаше правни проблеми, но ми вмениха, че има такива".

"Разговарях с помощниците на Мъри. Предложих на Тодор Симов да остане шеф на школата, но той ми каза, че се вижда като старши треньор. Разговарях и с Мечо, не пожелаха да останат. Моята гледна точка е, че съм направил всичко за Мъри. Неговата гледна точка може да е различна, разбира се. Имал съм предварителни разговори с Мъри за напускането му. Той ми е казвал, че не идва щастлив на работа, аз не смятам, че тези доводи са правилни. Не може да се настройваш от думите на друг човек срещу генералния ни спонсор. Въпреки че не са се намесвали в нито едно управленско решение на клуба. В нито едно - подчертавам дебело. Да пришиваш Даниел Боримиров към генералния спонсор - за мен това е несериозно".

Вмешателството на генералния спонсор според Мъри

"Като финансист обичам да работя с цифри и неща които са написани. Това че има договор за управление не съм сигурен от къде се появи. Господин Ивков обича да го нарича така. Може и аз да съм го казвал. Сигурен съм, че много хора са го наричали така, но то не е", заяви Венцислав Димитров, който отговаря за финансите.

"Това е нарушение на правата на УЕФА. Второ, когато има такива договори въпросното дружество, което трябва да управлява, се вписва като член на УС. А от там нататък се взимат решения за управленска структура. Договорът е пред мен, а отгоре пише "договор", а не "управленски договор" или нещо друго. В него пише, че Левски желае да направи организацията на дейността си и да развива ефективно маркетингова и рекламна дейност. Също така пише, че РС Консулт има възможността да помогне за това", каза още Димитров.

"Ако някой е участвал в управлението на клуба или юридическо лице - трябва да бъде записан в търговския регистър - няма записан такъв в търговския регистър. Ако някой ми дава 20 стотинки, а аз трябва да му върна пет - всеки път ще го правя. При положение, че дава всеки ден. Всички тези договори, когато са подписвани, са консултирани с Иво Ивков, защото той бе лицето, към което Левски се обръщаше за тези въпроси", допълни Сираков.

Финансовото състояние на клуба и Мило Борисов

"Дупка в бюджета винаги е имало. Преди година беше близо 1 милион годишно, а сега е по-малко. Благодарение, разбира се, както на спонсора, така и на хилядите фенове, които обичат Левски. Пред мене е официалният отчет за 2022 година - загубата отпреди година е от един милион и петдесет и седем хиляди лева. Загубата от оперативна дейност е петстотин и седемдесет хиляди, разликата е от лихвите към НАП. Твърденията, че сме изкарали милиони не отговарят на истината. За последната година и половина дупката бе силно намалена.

Казвате, че Мило Борисов е назовал договора като такъв за управление. Възможно е, пак казвам, че този израз битува в общественото съзнание. Това което не се отчита, че всъщност в този договор Левски е на плюс. Спонсорът показа колко пари е похарчил. Близо 2 милиона РС Консулт и от други компании. Отделно, спонсорът е дал още 7-8 милиона и в същото време Левски има да дава 750 хиляди лева, които въобще не са поискани. При какъвто е да и било договор не би било да няма някакво плащане", каза Димитров.

Сираков за напускането на Стоилов

"Това е голям срам. Никога в световната футболна история не се е случвало старши треньор да напусне клуба, защото изпълнителният директор е освободен. Преди година и половина Станимир Стоилов не ми е поставял условия той да определя кой да бъде изпълнителен директор. Ако беше го направил, щях да се съглася. Но пак казвам - това е голям срам".

Още за Ивков и Мило Борисов

"Този клуб и до момента се управлява от Ивайло Ивков като изпълнителна власт. Не съм говорил с него от месец и половина. Друго да ви кажа, този клуб, повече от година, след като дойдох, имаше само една оферта от друга бетинг компания, която даваше за 5 години 5 милиона, а аз намерих спонсор, който много е наддал до момента и изведнъж имаше проблем.

Говорих с Мило Борисов и му казах, че сега е моментът да дадат пари напред. До две години Левски пак ще е на печалба и изведнъж те станаха лошите. Вече не съм пазител на акциите, аз съм мажоритарният собственик на Левски, да си го набият в главите. Като не си платя членския внос, ще отпадна от "Левски на левскарите", а аз нямам никакво намерение да го плащам. Това е мой проект, а те от месеци се обръщат срещу мен.

Това е провален проект, мой проект, а те от месеци се обръщат срещу мен. Обявих го преди две години и осем месеца още, че когато Левски си стъпи на краката да стане отбор на привържениците. Само че не да ми израждат тази идея и да се изтъпанят с лицата си седем човека в Управителния съвет, а "сините" фенове не могат да ги гледат".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички