Найджъл Робърта - играл с Де Лихт в България, напътстван във футбола от Ван Бронхорст


Найджъл Робърта - играл с Де Лихт в България, напътстван във футбола от Ван Бронхорст
Снимка: Оф. сайт на Левски

24008 0

През лятото Левски се подсили доста в офанзивен план, привличайки 29-годишния Дени Алар и 21-годишния Найджъл Робърта. И двамата си заслужават да се разкаже за тях, но днес във фокуса на Sportlive.bg попада младият холандец. Той е роден във Влаардинген, израства в Дордрехт. Живее с майка си, брат си, сестра си и втория си баща. Все още се вижда от време на време с биологичния си баща, но вторият му татко - Тайрън, който е голям фен на футбола, го е отгледал.

"Винаги съм играл футбол на улицата. Мисля, че бях на седем или осем години, когато станах член на EBOH (аматьорски футболен клуб от Дордрехт)", разкрива той. Истинският досег с големия футбол обаче Найджъл прави с преминаването си в гранда Фейенорд. Първия си професионален договор с клуба от Ротердам подписва през 2015 година. Преди сезон 2016/17 му е позволено да участва в подготовката на първия тим за кампанията, но получава контузия. Когато се възстановява, се завръща в тима до 19 години и завършва там сезона.

През 2017 година клубът решава да го прати някъде под наем - интерес има от резервния тим на ПСВ и някои клубове от Ередивизие. Той избира Камбуур - клуб от второто ниво на холандския футбол. "Камбуур ми даде добро чувство. Видях перспективи за по-нататъшно развитие", казва Робърта.

През 2015 година Робърта работи във Фейенорд до 19 г. с известния холандски футболист Рой Макай. Бившият нападател на Байерн, Фейенорд и Холандия тренира настоящия играч на Левски. Той го учи как да бъде "убиец". В по-младите си години Найджъл играе като крило, но именно Макай го превръща в нападател. В Камбуур той получава и тежката фланелка с номер 9 и това го прави горд. "Това е просто число, но 9-ката ви дава специално усещане. Винаги до този момент бях крило и носех "7" или "11", споделя той. Но и като крило, и като нападател, холандецът винаги остава да се готви допълнително след тренировка. Работи върху завършващата фаза.

Робърта изиграва само един официален мач за първия тим на Фейенорд - срещу Вилем II. Но за това - по-късно. Много по-нервен е нападателят два месеца по-рано, когато е неофициалният му дебют за "отбора на народа". Датата е 24 март 2016 г. Мачът е срещу Спарта (Ротердам) на "Де Куип" и е благотворителен. Завършва с победа за Фейенорд с 2:0. Найджъл споделя съблекалнята с играчи като Дирк Кайт. Влиза в игра като резерва, заменяйки Ейеро Елия.

"Винаги съм бил фен на Елия и сега изведнъж да седна до него в съблекалнята на Фейенорд... Беше страхотно. Не му казах това, тогава бях твърде срамежлив", споделя Робърта впоследствие. Самият Елия също коментира своя млад фен. "Казват, че той прилича малко на мен. Харесвам неговия стил на игра. Благодарение на негово действие, например, получихме дузпа", споделя нападателят.

Но много по-важен е моментът около 14-ата минута на мача. Тогава целият стадион става на крака и с аплодисменти отдава почит на най-големия холандски треньор и велик футболист Йохан Кройф, който в същия ден е загубил битката си с рака.

От този момент нататък Найджъл тренира често с първия тим. А на 1 май дебютира за "гордостта на Юга" официално. В загубата с 0:1 от Вилем II. Треньор на тима тогава е бившата звезда на Холандия и Барселона Джовани ван Бронхорст. След мача играчът споделя: "Мисля, че мина доста добре, въпреки че, разбира се, винаги може да бъде по-добре. Това беше първият ми мач между големите момчета. Много съм щастлив, че дебютирах за този голям клуб", казва 19-годишният тогава Робърта. Като награда за официалния си дебют нападателят получава позволение да запази фланелката си от мача.

"Мисля, че родителите ми могат да си я окачат в хола. Още не съм гледал телефона си, но съм сигурен, че са много горди", казва усмихнатият младок.

Да се върнем на Камбуур. Там на Найджъл не му провървява повече от всичко с контузиите. През сезон 2017/18 записва само 12 мача заради продължителна контузия на бедрото от февруари. Надявал се през сезон 2018/19 да навакса, но получава травма в слабините и пропуска първите 3 мача. Запитан дали е предразположен към контузии, холандецът отговаря: "Да, с толкова много контузии може да се твърди. И във Фейенорд имах такива проблеми".

С екипа на Камбуур холандецът се разписва 2 пъти във вратата на резервния тим на Аякс за успеха с 6:0 в Амстердам. Това е и най-големият успех на Камбур до този момент. Футболистът на Левски е точен за 3:0 и 4:0. Това се е случило преди само 4 месеца. 

Найджъл Робърта все още не е играл за националния отбор на Холандия-мъже, но за сметка на това е преминал през всички младежки гарнитури - до 15,16, 17 и 18 години. Въпреки това, той все още има възможността да стане национал на Кюрасао. "Убеден съм, че някой ден ще вляза в обсега на националния отбор на Холандия. Ако работите усилено, нещата трябва да се наредят. Мога също да избера Кюрасао, още не съм затворил тази страница. Искам да го отложа за известно време. Сега основно искам да се развия", споделя той неотдавна.

Интересен факт е, че нападателят не дойде това лято за първи път в България. Той е бил тук и през 2015 година, когато страната ни бе домакин на Европейското първенство за юноши до 17 години. То се проведе в Стара Загора, Сливен, Бургас и Созопол. Холандия е в една група с Италия, Англия и Ирландия и отпада още в груповата фаза, завършвайки трета. "Лалетата" печелят 3 точки - и в трите си мача завършват наравно.

Любопитен факт е, че Робърта изиграва само един мач, и то непълен - излиза титуляр срещу Ирландия (0:0). Тогава е съотборник с новата звезда на Ювентус Матайс Де Лихт. Найджъл запомня шампионата в България с общо 60 минути игра и злощастното отпадане, макар и без загуба. Де Лихт той определя като "най-добрия футболист, с който е играл". За любим свой клуб посочва Реал Мадрид, а за свой идол като дете - Кристиано Роналдо. Запитан какво би работил, ако не беше футболист, холандецът е категоричен - физиотерапевт.

Все още не сме видели какви качества притежава младият нападател, но скаутите са категорични, че ще видим много от него, ако му се даде шанс, във форма е и не страда от контузии. Найджъл има добър дрибъл, добра физика, атлетичност, техника, игра с глава, добър удар - от разстояние и завършващ такъв. Силен е и в играта без топка и в пресичането на пасове. Ние открихме още едно негово силно качество: изпълнението на корнер. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички