"Левски" спря серията на Славия в най-старото столично дерби


"Левски" спря серията на Славия в най-старото столично дерби

2367 0

"Левски" спря серията си от 3 поредни поражения от Славия в "А" група, след като "сините" стигнаха до минимален успех с 0:1 при гостуването си на стадиона в квартал "Овча Купел".

В мач от 8-ия кръг единственият гол реализира дебютиращият като титуляр Умар Диаби, който се разписа в 7' след подаване на завърналия се в тима Живко Миланов.

Успехът на 26-кратните шампиони можеха да стигнат и до по-убедителен успех, но Курдов пропусна сам срещу Георги Петков, а Прохазка нацели гредата.

В 77' резервата Мики Орачев получи червен картон заради глупаво нарушение срещу Костадин Дяков, което му изкара втори жълт картон. Той се появи на почивката заради контузия на Божидар Краев.

"Левски" събра актив от 12 точки, 7 от които са в гостуванията на тима. "Сините" изскочиха на 4-о място, като имат същия актив като Славия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът почна отлично за "сините". Още в 8' гостите развиха нападението си по дясното крило, като топката стигна до Живко Миланов. Той центрира към далечната греда, където Диаби беше оставен непокрит и с глава от 2 метра направи Петков безпомощен - 0:1 за "Левски". От Славия обаче ще имат сериозни претенции, тъй като преди головата атака на 26-кратните шампиони Мартин Дечев беше фаулиран в половината на "Левски".

Десният фланг на атаката на "сините" продължи да е много активен, като Миланов и Прохазка комбинираха отлично помежду си, а на няколко пъти се стигна до много опасни нахлувания в пеналта на "белите". Краев и Диаби пък се отчетоха с по един пропуск.

В 26' Славия показа своята класа в контраатаки. Манзоро беше изведен отдясно на нападението и нахлу в наказателното поле. Той пусна успореден на голлинията пас за Карачанаков, но бившият ас на ЦСКА не съумя да засече.

Три минути по-късно отлична акция между Де Ноойер, Диаби и Бедоя завърши с пас за холандеца в наказателното поле. Точно преди да нанесе категоричен удар обаче Дечев успя да подложи крак и слабо отправената топка отиде право в ръцете на Георги Петков.

До края на полувремето опасностите пред двете врати намаляха и двата отбора се оттеглиха на почивка при резултат 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна по-активно за "белите", но те продължаваха трудно да създават положения пред вратата, пазена от Боян Йоргачевич. В същото време "сините" отново имаха отлична възможност да удвоят резултата, но удар с глава на Георги Костадинов не намери очертанията на вратата.

Междувременно на почивката на терена се появи Мики Орачев, който смени Божидар Краев. Смяната се наложи заради грубо влизане на Дечев в краката на младока към края на първата част. Курдов пък се появи в 66' минута на мястото на голмайстора Умар Диаби.

В 71' Славия стигна до най-опасното си положение. Манзоро проби в наказателното поле и центрира към далечната греда. Атанасов беше оставен непокрит там и засече с десен крак, но с лявата си ръка Йоргачевич успя да парира, а след това и да улови коженото кълбо - все още 0:1 на стадион "Славия".

Резервата Мики Орачев усложни положението на "сините", слд като си изкара втори жълт картон. Това стана при опит на Костадин Дяков да изнесе бързо топката за своя тим. Той беше спрян непозволено от юношата на "Левски" и резонно Орачев беше изгонен - трети червен картон за 26-кратните шампиони през настоящия сезон.

Това принуди Стоев да пусне Радослав Цонев в игра в 77'. Той замени Бедоя и заигра отляво на халфовата линия. Това, че Славия заигра с човек повече обаче не помогна на тима, а напротив. "Сините" заиграха със спокойствие и задържаха умело топката в половината на своя противник и дори създаде няколко интересни атаки. Те обаче не завършиха с опасност за Георги Петков.

В 89' "Левски" можеше да стигне и до втори гол. Ради Цонев проби отляво и центрира в наказателното поле. Там защитниците не действаха добре и топката стигна до Прохазка, който с глава нацели горния стълб на вратата. Минута по-късно Веско Минев изведе Атанас Курдов сам срещу Петков, но стражът надделя в сблъсъка. При добавката нападателят насочи топката към вратата, но Пиргов с глава прати топката в корнер.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Антон Карачанаков излиза като титуляр за "белите", след като остави отлични впечатления с играта си преди паузата за квалификации за Евро 2016. Манзоро и Димитров оформят триото в нападение, което ще тормози "сините".

"Сините" пък излизат в опитен състав, като Стойчо Стоев е заложил само на един футболист под 21 години - Божидар Краев. Титуляр е Умар Диаби, а на терена е и новото попълнение Живко Миланов.

СЛАВИЯ: Петков, Панов, Крачунов, Ж. Атанасов, Дечев, Мартинов, Манзоро, Карабельов, П. Атанасов, Димитров, Карачанаков

ЛЕВСКИ: Йоргачевич, Белаид, Де Нойер, Бедоя, Диаби, Краев, Минев, Прохазка, Миланов, Карнер, Костадинов

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Левски" ще опита да разчисти част от сметките си със Славия днес. Напоследък те не са никак малко и се трупат от края на миналата година. „Сините“ обаче не са в ролята на фаворит. Поне това сочи класирането - преди началото на кръга „белите“ бяха трети в подреждането, а „сините“ - пети, с три пункта по-малко от столичния си съперник. Освен това са и в серия от три поредни загуби от Славия.

Всъщност първата от тях прати тима от „Герена" в глух коловоз на 13 декември 2014-а. Тогава белите спечелиха с 3:1 на "Овча купел" (първа победа в дербито на техния стадион) и на практика спряха "Левски" от участие в първата шестица на първенството. След това ги удариха още два пъти.

Със сигурност Иван Колев ще иска да остави името си в историята като първия наставник на Славия, спечелил четири пъти поред дербито в „А“ група.

До момента възпитаниците му се представят повече от добре в първенството и са приятната изненада. Те обаче играят по-трудно на свой терен. И срещу "Левски" ще трябва да превъзмогнат това. Плюс за Славия е, че съперникът е отбор, който иска да води играта, и така домакините ще се чувстват комфортно, като използват силното си оръжие – контраатаките. Целта за „белите“ ще бъде да уплътняват пространствата в собствената си половина, а в предни позиции да разчитат на бързината на Антон Карачанаков и креативността на французина Жереми Манзоро.

Иван Колев се колебае на кого от вратарите си да заложи. Георги Петков е излекуван от контузия в лакътя. В негово отсъствие много силно се представи Марио Кирев. Малко по-големи обаче са шансовете на Петков да започне срещата. Колев няма да може да използва неизменния титуляр Диего Фераресо. Бразилецът е наказан. Очаква се той да бъде заменен от Цветомир Панов, който досега действаше на противоположния фланг. Като десен бек пък ще излезе Мартин Дечев. Добрата новина за „белите“ е, че вече напълно възстановен от контузия е Костадин Дяков. Почти сигурно той ще действа до Франк Мбарга. Пред тях ще е Семерджиев, а на върха на атаката ще е Ивайло Димитров.

Треньорът на "Левски" Стойчо Стоев пък ще направи размествания в защита и предни позиции. В центъра на отбраната ще се завърне изтърпелият наказание Аймен Белаид, който ще смени юношата Деян Иванов. Почти сигурно повторен дебют ще направи Живко Миланов, който ще играе десен бек. Това ще прати вдясно на полузащитата Роман Прохазка. Очаква се в центъра на халфовата линия отново да си партнират Джереми де Ноойер и Георги Костадинов, въпреки че първият се присъедини към отбора едва в петък заради ангажименти към националния тим на Кюрасао.

За левия фланг на атаката Стоев разполага с три опции - Мики Орачев, Денис Махмудов и Божидар Краев. С най-големи шансове да започне в стартовата единайсеторка е последният. На върха на атаката Стойчо Стоев готви изненада. Той планира за първи път да пусне като титуляр французина Умар Диаби. Зад него ще е испанецът Мигел Бедоя, а Атанас Курдов ще остане на скамейката.

Целта пред „сините“ е победа с добра игра. Защото в предишните два кръга отборът загуби с 0:1 от Локомотив в Пловдив, а след това стигна само до 0:0 срещу Пирин на „Герена". И трета поредна грешна стъпка ще дойде в повече на запалянковците. А сезонът на "Левски" ще тръгне пак към нулев. Което несъмнено ще покачи напрежението в клуба.

Славия пък излиза за рекорд - никога в 100-годишната история на дербито не е печелил 4 пъти поред над „сините“. Три последователни успеха „белите“ постигнаха и през 1959 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички