Левски сломи Лудогорец пред 20 000 "сини" сърца за финал срещу ЦСКА за Купата на България


Левски сломи Лудогорец пред 20 000 "сини" сърца за финал срещу ЦСКА за Купата на България
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

17091 0

Столичният гранд Левски отново победи Лудогорец с 1:0 като домакин в полуфинален мач-реванш за Купата на България и се класира за финала на надпреварата, където ще срещне големия си враг ЦСКА. След успеха с 2:3 в Разград "сините" записаха нов успех и с общ резултат 4:2 отстраниха "зелените".

Единственото попадение в срещата отбеляза Уелтън в самото начало на двубоя, пращайки в екстаз близо 20 000 фенове на стадион "Георги Аспарухов". Левски категорично надигра и неутрализира Лудогорец през целия мач, като не му позволи да създаде почти нищо опасно пред вратата на Пламен Андреев.

Най-добрият шанс за Лудогорец се откри пред Кирил Десподов в края на първата част, когато бившият футболист на ЦСКА излезе сам срещу вратаря на "сините", но Пламен Андреев успя да спаси. През втората част играта се накъса и липсваше особено зрелище, но пък на трибуните царуваше неистова "синя" радост.

Така Левски ще има възможност да спечели първи трофей от 2009 година насам. Лудогорец пък отново няма да може да вдигне Купата, която убягва на отбора от много време.

Левски прати в екстаз 20 000 фенове на "Герена" (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само четири минути игра Левски, вдъхновен от десетките хиляди привърженици по трибуните, откри резултата на "Герена". "Сините" се пребориха за топката в средата на терена, а след това последва бързо подаване зад отбраната на Лудогорец, което намери Уелтън. Той успя да се отскубне от противников бранител и да се разпише във вратата на Симон Слуга - 1:0!

В 25-ата минута Георги Миланов направи отличен пробив по десния фланг и след това предостави още по-добро подаване по земя към Билал Бари в наказателното поле. Нападателят на Левски реши да поема топката, но се подхлъзна и не успя да нанесе завършващ удар от отлична позиция за гол. Три минути по-късно Филип Кръстев направи страхотен пробив през няколко играчи на Лудогорец и нанесе удар, но Слуга спаси.

В продължението на първата част Лудогорец изпусна най-чистото си положение за гол. Кирил Десподов бе изведен зад гърба на отбраната на Левски и се озова сам срещу вратаря Пламен Андреев. Десподов опита удар, който обаче се оказа в обсега на Андреев, като стражът съумя да избие топката с крак и да прибере съотборниците си с гол аванс на почивката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 56-ата минута Лудогорец спечели пряк свободен удар на отлична позиция за директен обстрел към вратата на Левски. Кирил Десподов застана зад топката и я прати над стената на "сините", но топката облиза страничната греда и излезе в аут.

Малко след това главният арбитър трябваше за кратко да спре играта, тъй като феновете на Левски направиха пирошоу със заря и факли. Мачът продължи в накъсано темпо, като това бе добре дошло за Левски, който доиграваше срещата уверен в класирането си.

Стартови състави:

ЛЕВСКИ: 1 Пламен Андреев 5 Келиан ван дер Каап 6 Цунами 7 Георги Миланов 8 Андриан Краев 17 Уелтън 19 Билал Бари 23 Сонко Сундберг 30 Филип Кръстев 33 Хосе Кордоба 91 Драган Михайлович

ЛУДОГОРЕЦ: 12 Симон Слуга 3 Антон Недялков 7 Алекс Пауло Сантана 8 Клод Гонсалвеш 11 Кирил Десподов 19 Пиерос Сотириу 21 Жан Карничник 24 Оливие Вердон 30 Игор Пластун 37 Бернард Текпетей 95 Каули Оливейра

ПРЕДИ МАЧА

"Сините" показаха воля и желание в първия мач и спечелиха в Разград с 3:2. Така те си спечелиха добра преднина, тъй като в турнира за Купата головете на чужд терен се зачитат. "Орлите" ще се нуждаят от успех с 2 гола разлика, за да стигнат до финала през май.

Левски е възроден след зимната пауза и записа 7 победи в последните си 10 мача във всички турнири. Единствената им загуба през 2022 г. е именно от Лудогорец с 1:2 в първенството. Разградчани пък си гарантираха 11-а поредна шампионска титла, след като в предишния кръг разбиха Славия с 4:1. Поражението срещу тима от Герена" миналата седмица пък е единственото за "орлите" през пролетта във всички турнири.

Рекордьорът по брой отличия в турнира Левски (25) не е слагал този трофей във витрината си от 2007 година насам. За последно "сините" играха на финал в надпреварата през 2018 г., когато загубиха от Славия след дузпи.

Лудогорец взе Купата за последно през 2014 г., а последният им финал там беше през 2017-а. Тогава с отличието триумфира Ботев (Пд) след 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички