"Левски" се справи в гостуването на Монтана и остава лидер в "А" група


"Левски" се справи в гостуването на Монтана и остава лидер в "А" група

1827 0

"Левски" записа 8-и пореден двубой без поражение в "А" група, след като днес стигна до трудна победа с 2:0 като гост на Монтана в мач от 14-ия кръг на българското първенство.

През първата част възпитаниците на Стойчо Стоев контролираха събитията на терена, но единственото чисто положение за "сините" беше пропиляно от Божидар Краев.

Все пак в добавеното от съдията Цветан Кръстев време Краев беше съборен в наказателното поле и беше отсъдена дузпа. Прохазка беше точен за 1:0, а това беше и първият 11-метров наказателен удар, отсъден в полза на 26-кратните шампиони до момента.

През второто полувреме Монтана заигра по-офанзивно, но в 71' контраатака на "Левски" завърши с голов удар на Краев. При положението имаше пасивна засада на Радослав Цонев, като домакините имаха претенции, че халфът е попречил на вратаря да види топката. Голът беше зачетен, а "Левски" си тръгна от "Огоста" с пълен актив от 3 точки.

Благодарение на победата си "сините" остават на върха и след този кръг, като увеличиха аванса си пред Литекс на 4 точки. Толкова е разликата и с Лудогорец, но шампионите имат мач по-късно срещу Локомотив (Пловдив) на "Лаута".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

"Сините" започнаха по-силно двубоя, като бързо овладяха играта в центъра и притиснаха своя съперник. Основно отдясно гостите се опитваха да пробият защитата на своя домакин, но трудно стигаха до положение в началните минути.

Първото по-интересно положение дойде в 17'. Прохазка центрира от пряк свободен удар и топката се озова в Костадинов. Той обаче не очакваше топката и от няколко метра я прати слабо в аут.

В 27' "Левски" получи най-добрия си шанс да открие резултата. Защитата на Монтана "заспа" при отличен пас за Краев, който напредна в наказателното поле. В последния момент обаче той беше застигнат от защитник, а ударът му от 5 метра мина над вратата - сериозен пропуск на талантливия "син" юноша.

Това беше и единствената по-сериозна ситуация пред вратаря Христо Илиев. Монтана не организираше почти никакви интересни атаки, но за сметка на това Ферарио Спасов беше наредил своите отлично в защитен план. Почти всеки играч на "Левски" беше дублиран от играчите на Монтана, което не позволяваше на "сините" да организират бързи атаки с по едно докосване. Бедоя пък беше абсолютно незабележим, което допълнително усложняваше задачата на "Левски" да стигне до гол.

Все пак в добавеното време на първата част се стигна до дузпа. При добра акция отдясно Прохазка центрира в наказателното поле, където Георги Пашов блъсна Краев и се строполи върху юношата на "сините". Зад топката застана Прохазка, който стреля в долния десен ъгъл на Илиев - 0:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с много опасно положение в полза на домакините. Минчев излезе на стрелкова позиция и беше оставен необезпокояван от защитниците да бие. За щастие на гостите, ударът му не намери целта.

В 58' при заучено положение Бедоя центрира отлично, като топката достигна до Георги Костадинов. Той стреля с глава, но Христо Илиев успя да спаси, заковавайки топката на голлинията.

Няколко минути по-късно Илиев изведе Станислав Генчев в наказателното поле, който излезе сам срещу Йоргачевич, гонен от няколко играчи в бял екип. Халфът обаче реши да подава, но направи това твърде неточно и "сините" организираха бърза контраатака. При нея Де Ноойер центрира по земя за Прохазка в наказателното поле, но словакът от малък ъгъл не успя да намери очертанията на вратата.

В 66' пък отново Прохазка проби, този път отляво и даде топката на Краев в пеналта. Крилото стреля по земя в десния ъгъл, но шутът му беше слаб и вратарят улови.

В 70' Атанас Илиев изпусна 100-процентово положение. Защитниците на "Левски" го оставиха непокрит в наказателното поле, но Йоргачевич с отлична намеса отрази. Последва контраатака на гостите, като в предни позиции беше намерен Умар Диаби.

Нападателят проби в наказателното поле и центрира остро в малкия пеналт, където защитник успя да изчисти. Топката обаче попадна в Краев, който стреля мигновено, топката рикошира в защитник и влетя бавно в мрежата. Вратарят на Монтана протестираше, че Радослав Цонев (в положение на пасивна засада) му е попречил да види топката, но реферската бригада не зачете претенциите на домакините - 0:2.

В 82' Балджийски за малко да стигне до гол за Монтана, като прати хубав удар в долния десен ъгъл на Йоргачевич. Вратарят обаче се намеси отлично и изби в корнер. До края на двубоя "сините" лесно опазиха аванса си от 2 гола и се поздравиха с 3-те точки.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Монтана: Иванов, Ангелов, Тодоров, Хубчев, Георгиев, Михов, Пашов, Балджийски, Генчев, Минчев, Илиев

"Левски": Йоргачевич, Минев, Белаид, Карнер, Миланов, Де Ноойер, Костадинов, Прохазка, Бедоя, Краев, Диаби

Преди срещата

Отборът на домакините започна нелошо в шампионата, но напоследък нареди 3 поредни поражения, като има 4 в последните си 5 от шампионата. Все пак през миналата седмица момчетата на Ферарио Спасов отстраниха Локомотив (Пловдив) за Купата и събраха самочувствие за сблъсъка с лидера в класирането.

"Левски" от своя страна навъртя повече от 2 месеца, в които не познава вкуса на поражението. За последно възпитаниците на Стойчо Стоев загубиха от Локо (Пд) на "Лаута" на 23-и август, като оттам насетне имат две равенства и пет победи в шампионатни срещи.

В исторически план последната победа на Монтана над "Левски" дойде през октомври миналата година, когато монтанчани спечелиха с 2:0 за Купата на България. Иначе "Левски доминира напълно, а в последните си 4 гостувания на "Огоста" дори не е допуснал гол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички