"Левски" и Литекс могат да стигнат до ФИФА и без разрешение от БФС


"Левски" и Литекс могат да стигнат до ФИФА и без разрешение от БФС
Снимка: БГНЕС

722 0

"Левски", а и "Литекс" могат да стигнат до ФИФА и КАС (Спортен арбитражен съд), дори ако БФС откаже да подпише споразуменията на двата клуба. Това разкри пред "7 дни спорт" членът на КАС адвокат Ивайло Дерменджиев. Но! Има важни подробности!

Според топюриста двата клуба могат и самостоятелно да обжалват решенията на БФС, но ако го направят директно в КАС, молбите им могат и да не стигнат до разглеждане от съдиите в Лозана. Само ако футболният съюз разпише споразумение, най-висшият спортен съд в света ще се заеме с казусите. Само по себе си това не гарантира на двата клуба успех в техните жалби.

"Ако футболният съюз не пожелае да подпише споразумение с "Левски" и "Литекс", естествено, двата клуба могат да обжалват в Лозана, само че една такава жалба няма да бъде приета за обективна. Не мога да разбера как Световният арбитражен съд би могъл да наложи санкция на една от страните, при положение че тя не желае да участва в този процес, в случая БФС. Наистина сериозен е аргументът на БФС да не допуска такова споразумение на база на обезсмисляне последващо решение на комисиите си", каза адвокат Дерменджиев.

"Не съм запознат в детайли с двете жалби. Както разбирам, те са независими една от друга и са по различни казуси. Ако БФС все пак не се съгласи да им подпише, по-резонно от страна на двата клуба е да потърсят правата си първо във ФИФА. Защото наистина по устава на ФИФА футболният ни съюз е длъжен да осигури възможност на всеки един български клуб да обжалва такива решения. В случай че на "Левски" и "Литекс" не им хареса решението на ФИФА по техните два казуса, тогава наистина те могат да стигнат до последна инстанция, каквато е КАС. Не съм сигурен обаче доколко тази дълга процедура би била в полза и на двата клуба просто защото сроковете за вземане на такъв тип решения са от 20 дни до четири месеца. Така че не мога да знам дали е по-правилно за "Левски" и Литекс" да търсят обжалване на решенията на футболния съюз със или без споразумение с него ", допълни Ивайло Дерменджиев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички