Кърваво синьо или когато прокудените станат първи


 Кърваво синьо или когато прокудените станат първи
Снимка: Официален сайт на Левски

2805 0

Славия е отбор, който се бори за седмото място в края на изтичащия сезон. Левски, макар да е трети в Първа лига, има по-класните футболисти, по-скъпоплатените, както и едни от най-великите фенове в България. Защо тогава "сините" играят толкова трудно срещу "Старата госпожа"? Защо снощи удавиха в сълзи "синя" България, загубвайки шанса да спечелят Купата на България?

За отговор на този въпрос са нужни дълбоки анализи и обстойни изследвания. Ние нямаме намерение да ви дадем това. Не сме сигурни каква е причината за това в исторически план, но със сигурност знаем каква е причината за "синия" срам от снощи. За това смятаме да ви припомним. Защото отвъд белите фланелки на терена имаше няколко "сини" сърца в повече на "Васил Левски". "Синият" цвят на тези сърца обаче бе размит от изтеклата от тях кръв...

Истината е, че снощи в битката не играха само уменията и качествата на футболистите в бяло. Нито Златомир Загорчич бе измислил някаква чудовищна тактика. На терена също така играха болката, обидата, реваншизмът...

От 13 футболисти, които пипнаха топката снощи седмина, забележете, седмина, имат минало в Левски. Никой не си е тръгнал щастлив от там. Никой не е напуснал, защото не е искал да бъде там. Просто момчетата са напуснали по принуда или са били изгонени. От вещи и недотам вещи специалисти, наети на работа на "Герена". От треньори, директори или от най-важния човек в клуба - собственикът.

Да започнем с героя на "белите" Георги Петков. Отрази всичко, което можеше да се отрази в мача, спаси дузпа в редовното време, спаси 2 в най-важния момент. Въпреки че е на 42 години и доскоро имаше проблем с контузии. Този същият човек има десет сезона на "Герена", един от най-добрите вратари в историята на Левски е, но беше изгонен от тогавашния собственик Тодор Батков. Никой няма право да му се сърди, че вади най-доброто от себе си срещу бившия си тим.

Друг герой на Славия от снощи, макар и в по-малка степен, може да се нарече атакуващият халф Георги Йомов, който влезе като резерва, но вкара една от дузпите при успеха с 4:2. Това младо момче някога е раснало в школата на Левски, но на желанието му да се изявява, да играе, му е било отговаряно с непускане в игра. Защо - не знаем. Според думите му на Йомов му се налага да се откупи (!!!), за да напусне Левски и да отиде другаде, където ще играе. Сумата е чутовна за едно нормално семейство - 36 или 37 000 лева. Затова Георги снощи заяви, че дузпата му е струвала 37 000 лева. Дузпа в сърцето на Левски, но не казвайте, че не е справедлива.

Стефан Велев игра 120 минути снощи срещу Левски. А може да му се е искало да играе за Левски, тъй като в периода 2013-2015 г. носеше синята фланелка. От "Герена" обаче го отпратиха, защото не бил убедил с играта си и не влизал в плановете на треньора Стойчо Стоев. Колко силно е играл Велев, няма да анализираме, но може би снощи, след всяко падане той е ставал с мисълта да се докаже. След всяко изнемощяване си е повтарял:"Дръж се, Левски те зачеркна, покажи им какво можеш". Можем ли да го виним? В никакъв случай!

Подобна бе съдбата и на крилото Галин Иванов. "Щастлив съм, че съм тук. Ще дам всичко за отбора", каза пред "сините" фенове Иванов през 2016 година. Предвид факта, че е "син" юноша, няма как да се съмняваме в думите му. Но престоят му нито беше продължителен, нито бе запомнящ се с добро за играча. Недоволни от представянето му, от "Герена" не подновиха договора му и го отпратиха отново немил-недраг.

Наскоро в свое интервю Иванов, който е един доста приличен за нашето ниво футболист, каза, че в Левски се случват "странни неща". "Не съм обиден, но просто там се случват странни неща. Не оценяват българските футболисти и най-вече юношите на отбора. Кланят се на чужденци, молят им се да играят, те не идват на тренировки..", обясни футболистът и посочи, че е искал Левски за съперник на финала, защото традиционно не играят добре срещу Славия. Можете да се обзаложите, че това не е единствената му причина...

Андреа Христов в момента е една от най-котируемите звезди на столичния клуб и се очаква скоро да последва брат си Петко в някой престижен европейски клуб. Именно близнакът му призна защо братята, които са израсли в "синята" школа, са избягали от там. "Имахме проблеми с треньора и си тръгнахме. Какви проблеми? Не ни пускаше да играем", обясни Христов. Със сигурност и у Андреа потича една по-различна мотивация, когато види футболисти в сини фланелки на терена срещу себе си.

Най-малко реваншизъм би трябвало да има у Цветелин Чунчуков. Нападателят, който също е възпитаник на школата на Левски, си тръгва, защото не е чул, че е желан там и искат да го задържат. В същото време Ботев му казва всичко, което иска да чуе и той не се поколебава.

Левски в момента е стабилен клуб, отделя пари за трансфери, привлече и няколко звезди в истинския смисъл на думата. Но на "Герена" не бива да забравят, че рано или късно големите клубове се обръщат към собствените си кадри, защото в тях е въплътена клубната философия, в тях е шансът за доходоносен трансфер, в тях е и бъдещето. А когато един футболист е записал името си в историята на клуба ти, имай доблестта поне да го изпроводиш достойно! За да няма "сини" сълзи заради "сини" грешки...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички