Как Левски продаде Гара Дембеле и Роналдо на една цена - лудост, инфлация или "далавери" в точните моменти?


Как Левски продаде Гара Дембеле и Роналдо на една цена - лудост, инфлация или "далавери" в точните моменти?
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images, Levski.bg

14073 0

Левски продаде двама титуляри в нападението си през зимния трансферен прозорец и въпреки това тимът е с три мача и три победи след подновяването. И докато раздялата с Уелтън бе далеч по-емоционална за феновете, то тази с другия бразилец - Роналдо, бе приета с голяма радост. Особено предвид появилите се информации, че клубът е прибрал 2 милиона евро за него.

Уелтън и Роналдо в топ 5 на най-скъпо продадените играчи от Левски

И двамата попадат в топ 5 на най-скъпо продадените играчи на "сините". За Уелтън се смята, че Левски е прибрал 3 милиона евро от Гамба Осака. Така има един играч между двамата бразилци във вечната класация на клуба по този показател.

Става въпрос за сътворилия фурор с фланелката на българския тим нападател Гара Дембеле. Той пристигна на "Герена" през лятото на 2010 година след 14 мача и 5 гола за Локомотив Пловдив в рамките на половин година, като "сините" заплащат около 200 хиляди евро, за да го имат.

Още: В новия му вид: Най-скъпата възможна 11-ка на Левски - изненадващ играч попада там

Как Левски продава Роналдо почти за толкова, колкото взима за Гара Дембеле?

Как Левски взе милиони от Ростов за Роналдо?

Дембеле се задържа само един сезон в Левски, като за 39 мача вкарва изумителните 37 попадения и дава 7 асистенции. Клубът няма как да го задържи и той е продаден на Фрайбург за 2,20 милиона евро. А това е само с 200 хиляди евро повече, отколкото "сините" взимат за Роналдо от Ростов.

За сравнение - бразилецът се присъединява към Левски през лятото на 2022-ра и за година и половина се отчита с 12 попадения и 8 асистенции в 66 мача. Той прави и някои фрапантни пропуски както в Европа, така и в Първа лига.

За мнозина звучи нереалистично клубът да вземе почти еднаква сума пари за двамата. На какво може да се дължи това? От една страна, трябва да отбележим, че става период за над 10 години разлика - време, в което трансферните суми във футбола добиха още по-извънземни измерения в световен мащаб.

От друга е и вариантът ръководството на Левски да сключва топ сделки в точните моменти. Феновете ахнаха, когато научиха колко е прибрал клубът от Роналдо. При Дембеле раздялата бе по-емоционална, но сякаш идва точно в най-правилния момент.

Още: Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

Дембеле изиграва само 20 мача за Фрайбург, в които вкарва само едно попадение. След престой под наем в Китай, след който се връща в Германия, но не получава шансове. До края на кариерата си играе и в Дубай, и в нискодивизионния швейцарски Солотурн. Прекратява кариерата си едва на 31 години, а Левски остава големият връх за него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички