И пак в последните секунди: Хебър бе неутрализирал Левски, но Роналдо има последната дума


И пак в последните секунди: Хебър бе неутрализирал Левски, но Роналдо има последната дума
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

6270 0

Левски победи Хебър в последния мач от осмия кръг на Първа лига. На стадион "Георги Аспарухов" двата тима бяха напът да направят нулево равенство преди паузата за националните отбори, но с гол на Роналдо в последните секунди "сините" си извоюваха успеха.

Столичани бяха по-активният тим, особено през първото полувреме, но не успяха да стигнат до голям брой опасни ситуации и видимо им липсваше последният голов удар. Тимът на Николай Костов изглеждаше изморен, въпреки че не бе играл в родния елит от 13 август насам, когато победи Ботев (Враца) на "Герена".

Гостите от Пазарджик бяха доста уверени в отбрана и успяха да затруднят допълнително играчите на Костов, наред с умората от двата европейски мача с Айнтрахт.

Левски имаше добра възможност да открие в 25', когато оставеният непокрит Хосе Кордоба стреля с глава след корнер, но бе блокиран, а при последвалата суматоха топката излезе в нов ъглов. Подобна ситуация за "сините" имаше и в 45', когато Роналдо бе неутрализиран няколко пъти.

През втората част най-опасната ситуация отново бе пред домакините, като Илиян Стефанов отигра нескопосано на границата на вратарското поле след подаване на Чандъров.

Победното попадение падна в наглед случайна ситуация в 90+5', когато Кордоба намери Краев от дистанция, той свали с глава за Роналдо и бразилецът стреля от позиция извън наказателното поле - 1:0!

В класирането "сините" се изкачиха с две позиции и са осми с 12 точки, докато Хебър падна с място надолу и е девети с 11. Левски все още няма равенство през новия сезон. Ето как се разви мачът:

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на "Герена" започна с минута мълчание в памет на младия футболист от Русе - Венци, и загиналите в катастрофа четирима фенове на "сините". В минутата фенове и играчи аплодираха нелепо загубилите живота си българи. Петата минута пък бе запазена за бившия играч и треньор на Левски - Петър Хубчев, който получи подкрепа чрез аплодисменти в битката си с коварна болест. 

Домакините с опит да наложат контрол над топката в началните минути, като успяха да стигнат и до първа ситуация в 7'. Роналдо отправи изстрел към десния ъгъл на вратата на Хебър, но стражът на гостите се справи с него.

В 14' "сините" предприеха хубава атака, при която бързият Уелтън се справи с няколко защитници и центрира към Фадига. Вратарят на гостите обаче се отчете с ключова намеса и спаси своя тим, преди лятното попълнение на Левски да нанесе удар. В 18' Асен Митков опита да изненада Игонен с изстрел от сериозна дистанция, но не намери очертанията на вратата. 

В 20' при спорно положение Ел-Хатиб отсъди пряк свободен удар за Левски току до наказателното поле на гостите. Изпълнението обаче не изненада Георги Вълчев, който успя да изчисти с глава. В 25' се стигна до корнер за Левски, като след центрирането Кордоба отигра с глава и създаде суматоха пред вратата на гостите. Стигна се до втори корнер за "сините", при който обаче отбраната в бяло се справи по-добре.

Първият жълт картон в срещата беше връчен на Николай Николаев в 28' след нарушение срещу Уелтън. В 33' "сините" стигнаха до опасна атака, като след двойно подаване между Уелтън и Цунами бе потърсен Роналдо, но "седмицата" не реагира добре. В резултат на това отбраната на Хебър неутрализира опасността. 

В 36' Ел Джемили накара Игонен да се намесва решително, след като изстрелът му извън наказателното поле рикошира и едва не обърка вратаря на гостите. След последвалия корнер "сините" пак създадоха суматоха пред вратата на пазарджиклии, но не успяха да застрашат сериозно Игонен. В последната минута на редовното време от първата част Левски изпълни фаул, изработен от Роналдо, но въпреки суматохата в наказателното поле домакините не успяха да стигнат до голов удар.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Динамично начало и на втората част, Хебър се опитва да стои по-стабилно срещу съперника, който имаше голямо преимущество във владението преди почивката. В 56' бе извършено нарушение срещу Уелтън, а при изпълнението на фала Хосе Кордоба понечи да отиграе, но бе изпреварен от Игонен, който уверено боксира.

Последваха два последователни корнера за "сините", като в едната ситуация те поискаха отсъждане на игра с ръка за съперников играч. Съдията не видя основание да уважи искането им. И при двата корнера "сините" не успяха да застрашат сериозно вратата на Хебър.

Междувременно, около 60' треньорът на Левски Николай Костов направи четири смени, като извади Галчев, Митков, Ел Джемили и Фадига, а в игра пусна Петрис, Краев, Стефанов и Чандъров.

В 73' Левски стигна до опасна ситуация пред вратата на домакините, като Чандъров свали топката за позициониралия се срещу вратаря на Хебър Илиян Стефанов. Българският национал обаче отигра доста нескопосано и пропиля възможността.

В 90+1' Цунами се размина с попадението с цената на 3 точки и когато мачът отиваше към нулево равенство, Роналдо каза последната си дума в мача. В 90+5' Кордоба намери от "синята" половина Краев в наказателното поле, той свали с глава за Роналдо и бразилецът с нощен шут разстреля Игонен и донесе успеха на Левски. 

СЪСТАВИ

Левски: Пламен Андреев, Цунами (к), Хосе Кордоба, Кристиан Димитров, Патрик-Габриел Галчев, Асен Митков, Дарлан Мендес, Асими Фадига, Уелтън, Джавад Ел Джемили, Роналдо

Хебър: Матвей Игонен, Лазар Марин, Мартин Михайлов, Роберт Мазан, Георги Вълчев, Николай Николаев, Ангел Бастунов, Карлос Охене, Николас Пенев, Атанас Кабов, Георги Николов

Левски - Хебър по ТВ: Къде да гледаме мача от българската Първа лига?

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Последният мач за "сините" от първенството бе на 13 август, когато трудно бе сломен Ботев Враца с 1:0. За предстоящия мач Николай Костов не може да разчита на контузените Марин Петков и Билал Бари.

Хебър показва голямо израстване с Любослав Пенев през новия сезон, като има 3 победи, 2 равенства и 2 загуби. Тимът от Пазарджик загуби драматично с 3:4 от Локомотив Пловдив (втория в класирането) в последния кръг.

Левски и Хебър са се срещали четири пъти до момента. В началото на века "сините" записват две победи с по 4:1 и 1:0, а през миналия сезон съперничеството бе възстановено. И в двата мача Левски спечели с разлика, а Хебър не съумя да се разпише (единият път с 4:0, другият с 2:0).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички