Гонзо по-велик ли е от Зидан, че БФС го пази?


Гонзо по-велик ли е от Зидан, че БФС го пази?

3273 0

Преди няколко дни Зинедин Зидан бе уличен в измама в Испания, след като реши да започне кариера като треньор и да застане начело на втория отбор на Реал (М) - Кастия, но без да има нужния лиценз.

За съжаление френската легенда използва метод, който отдавна е популярен в българската "А" група. Зидан даваше указанията на футболистите, а по документи наставник се водеше Сантяго Санчес. Двамата бяха бързо разкрити и вече им е забранено да работят в Кастия, докато от Българския футболен съюз продължават да си затварят очите и да правят компромиси. Според статута на треньора по футбол в системата на БФС наказанията са доста сурови при нарушаване на правилника, но шокиращото е, че досега не са прилагани. Санкциите варират от парична глоба за клуба в размер до 20 000 лева и отнемането на 3 точки и лиценза на треньора за една година.

Най-пресният пример е този с притежаващия нужния лиценз "Про" Павел Панов, който не е водил тим от осем години насам, но сега е временен селекционер на младежкия национален отбор. На пръв поглед назначаването на легендата на Левски на поста би било изненадващо, ако в треньорския щаб не бе попаднал и Александър Димитров. Младият специалист е настоящият наставник на юношеския национален тим до 19 г., но притежава само лиценз "А", който не му дава право официално да бъде начело на младежите на България.

ЦСКА и Левски обаче са царе на тази футболна измама. През миналия сезон Елин Топузаков изпълняваше функцията на помощник, а впоследствие и на старши-треньор на "сините". Бившият футболист на софийския гранд обаче нямаше право дори да седи на скамейката, след като до това лято имаше най-обикновения лиценз "В" (с него единствено може да работи в системата на аматьорския и професионален футбол като старши-треньор и помощник на състезатели до 16-годишна възраст и на аматьорски клубове.).

Подобна бе и ситуацията с Георги Иванов, когато бе начело на Левски през 2011 г. Тогава в щаба му бе лицензираният треньор Ясен Петров. Въпреки че даваше наставленията на играчите от тъчлинията, по онова време Гонзо все пак имаше смелостта да обяви пред медиите, че "по принцип треньор е Ясен Петров".

През последните месеци все се говори за това как Стойчо Младенов сложи за свой асистент и издейства месечна заплата от 9 000 лв. на сина си Стойчо-младши в ЦСКА. Финансовите му възнаграждения нямат значение, но това, че през миналия сезон синът на Екзекутора на Ливърпул изпълняваше функциите си с лиценз "В" не говори добре за морала на "червените" и БФС .

Доскоро пък във футболната централа бе вписан Иван Атанасов като треньор на вратарите на ЦСКА. Той обаче работи единствено в ДЮШ на клуба, а заниманията с Якуб Дивиш, Анатоли Господинов и Стоян Колев бяха водени от нелицензирания португалец Пауло Грило, напуснал наскоро тима.

Милен Радуканов също нямаше нужния лиценз да бъде начело на ЦСКА през сезон 2010/2011, както и Ивайло Петев по време на първите си стъпки в тази професия в Лудогорец. Мартин Кушев също наруши правилата по време на престоя си в Славия, който приключи в края на ноември 2012 г.

Ръководителите на българския футбол винаги са поддържали отлични отношения с колегите си от Германската футболна федерация. Затова не е лошо да следват праволинейните им методи на работа. Преди година ръководството на Гройтер Фюрт искаше на всяка цена да назначи за треньор Франк Крамер. Компромиси обаче нямаше и клубът трябваше да изчака няколко месеца, за да сложи специалиста на поста, тъй като все още не бе завършил курса си за лиценз "Про" в прочутата Кьолнска школа.

 В България често се чува как от учене файда няма, но треньорите ни трябва да наблегнат малко над учебниците, за да бъдат изрядни и да покажат способностите си. Ръководителите на българските отбори и шефовете на футболната централа не бива да забравят и какво пише в статута на треньора по футбол в системата на БФС: "Клубове в аматьорския и професионалния футбол нямат право да използват треньори, които не притежават валиден лиценз".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички