Левски и Академик (Сф) пазарят първия мач в "А" група


Левски и Академик (Сф) пазарят първия мач в "А" група

8088 0

Тото скандалът в "А" група очаквано обиколи света. Водещият телевизионен канал "Евроспорт" пусна материал за далаверите на Марек, заради които БФС глоби дупнишкия клуб с 10 000 лева, позовавайки се на български източници. Освен за сигнала на УЕФА каналът припомня, че първият случай с установяване на уреден мач в България е от 1949 година, когато Левски и Академик въртят равен 1:1, за да изхвърлят ЦСКА във втора дивизия. "Всеки ден" връща лентата 65 години назад в историята, за да припомни срамния случай.

Тогавашният формат на българското първенство претърпява революционни промени по решение на ЦК на БКП. За участие в редовния сезон на тогавашната "А" група се играят квалификации. Оказва се обаче, че софийският квалификационен турнир е по-силен дори от самото републиканско първенство. Пада люта битка, осем тима от столицата се борят за 5 квоти, а накрая "изгарая" първенецът за 1948 година Септември при ЦДНВ. Изненадата става с дейната помощ на Левски в последната среща от квалификационния турнир. "Сините", осигурили си вече участие в новата "А" група, играят с Академик, на който му трябва точка за заветната пета позиция за сметка на цеденевистите. Последвалото равенство 1:1 между двата тима е първият официално документиран пазарен мач у нас. Впоследствие става ясно, че "студенти" и левскари са отседнали преди двубоя в един и същи столичен хотел - "Славянска беседа". В стая 212 по двама от тарторите на отборите пазарят мача и в крайна сметка си стискат ръцете за точен резултат. Дълги години след това двама от участниците в "беседата" признават това пред известния футболен историк Силвестър Милчев - Румен Априлов и капитанът на Академик Васил Спасов-Валяка, който само допреди няколко седмици е бил съотборник с останалите участници в договорката - Иван Димчев и Арсен Димитров.

Циркът на терена пък е пълен - шеги и закачки, приятелски намигвания, играе се чики-рики. А тогавашните футболни велможи невъзмутимо подминават тази подигравка на терена и двата отбора ес разминават без никакви последствия.

Така ЦДНВ трябва да играе в по-ниския ешелон на първенството. Генералитетът обаче отвръща на удара с друг хитър номер - "реорганизира физкултурната самодейност във войската" и създава общ представителен тим, а жертвата е Ботев, който е извоювал една от двете визи за "А" група в пловдивския квалификационен турнир. Цесекарите отново променят названието си - стават ОНВ (Отбор на Народната Войска) и така всъщност продължават участието си в елитната дивизия въпреки заверата между Левски и Академик.

След това зевзеците в българския футбол веднага измислят майтап с новата "червена" абревиатура - Отбор Насила Влязъл.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички