Делио Роси и участието му в най-големия тото скандал "Калчополи"


Делио Роси и участието му в най-големия тото скандал "Калчополи"
Снимка: Guliver/GettyImages

4136 0

Делио Роси беше един от най-добрите италиански специалисти през първите години на 21-и век. Той изведе Лацио до Купа на Италия и стабилизира изявите на тима след няколко слаби сезона. Но освен че записа успехи и завинаги ще остане в историята като един от най-колоритните треньори в Серия А, във визитката му има и черно петно - участието в известния тото скандал "Калчополи".

За тези, които не помнят случая, той се разрази през 2006 година, когато мащабно разследване разкри куп схеми за уреждане на мачове, а участниците от Серия А бяха Ювентус, Милан, Лацио, Реджина и Фиорентина. Единствено "бианконерите" бяха изхвърлени от елита на италианския футбол, но дори до ден днешен е спорно дали Серия А е излязла от кризата, в която изпадна след разразилия се скандал.

Участието на новия треньор на Левски пък е свързано с мач, в който Лацио бие с 1:0 Лече. Тогава "орлите" се борят за влизане в топ 6 на шампионата и мачът е от изключително значение за столичани.

Италианската футболна федерация обвинява Делио Роси в опит да повлияе на тактиката на противника, след като от федерацията разкриват, че треньорът е помолил Клаудио Лотито (президент на клуба) да се свърже с представители на Лече и да обсъдят тактиката на бившия отбор на Валери Божинов за предстоящата среща.

"Треньорът Делио Роси е обвинен в това, че е опитал да помоли, без успех, президент Лотито да разговаря с директори на Лече в опит да разбере тактиката на съперника на 30-и юни 2006 година", гласи съобщение на федерацията от въпросния период.

От Лацио категорично отхвърлят всякакви подобни твърдения, настоявайки че в разговорите е ставало въпрос за трасферни цели от тима на Лече. Независимо от това, Лацио е наказан с изваждане на 30 точки от актива и завършва на 16-о място. Част от обвиненията са въпросния мач с Лече и избирането на "приялтекси настроени" съдии за техни мачове, допълва "Ройтерс" в материал от 2007 година, посветен на новия наставник на Левски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички