Живко Миланов и "ефектът на доминото", доказал че Левски не е готов за Европа


Живко Миланов и "ефектът на доминото", доказал че Левски не е готов за Европа
Снимка: Официален сайт на Левски

20236 0

Години наред Левски реди какви ли не провали в Европа, а върхът беше достигнат преди година, когато лихтенщайнският Вадуц отстрани "сините", нанасяйки черно петно върху историята на 26-кратните шампиони. 365 дни по-късно българският гранд изглежда далеч по-напред в развитието си, но в Ларнака изпусна златен шанс да се завърне на европейската сцена.

Левски загуби от АЕК с 0:3, но по-голямо впечатление направи начинът, по който "сините" почти сигурно приключиха похода си в Лига Европа. Те не го сториха заради класата на опонента, а заради грешки на двете най-опитни фигури в отбора - Живко Миланов и Петър Хубчев.

Капитанът на столичния гранд е най-възрастният футболист в тима, с най-много европейски мачове и част от страхотния отбор, който направи пробив за Купата на УЕФА и пръв влезе в историята на българския футбол като участник в групите на Шампионска лига. Но десният защитник прегоря в най-неподходящия момент и обрече отбора, чийто лидер е именно той. Първо си изкара безумен жълт картон за нарушение в средата на терена, влизайки грубо в краката на играч на АЕК. А в последните секунди на първото полувреме изпусна нервите си и в опит да спре дълго подаване, той избута съперников футболист.

Да, въпросният играч преигра жестоко и нарушението не беше за втори жълт картон. Но това не оправдава факта, че Миланов изпусна нервите си и изобщо не прецени, че в точно тази ситуация това е най-излишното действие, което можеше да направи. До този момент Левски доминираше на терена, имаше по-добрите положения, а в защита се справяше повече от добре. И трудът на целия отбор беше обречен на провал в момента, в който съдията посочи изхода от терена на капитана на "сините". А след мача, вместо да поеме вина за случилото се, 35-годишният Миланов се нахвърли върху съдията.

Петър Хубчев е другата голяма фигура, която се поддаде на напрежението след изгонването на капитана. Хубчев беше наясно, че не трябва да бъде допуснат гол, но в опит да стабилизира защитата, той извади Каргас от игра заради жълтия му картон. Той ме се довери на защитника, че ще издържи поне още 20-25 минути без да получи червен картон. Вместо това той прекрои защитата и пусна в игра Юруков (отдясно) и премести Мартин Райнов в центъра на защитата, вместо Хали Тиам, който е далеч по-добър в дефанзивен аспект от бившия халф на Берое. И това си пролича, след като всяка опасна атака на АЕК премина през зоната на Райнов и другата резерва, появила се след почивката - Юруков. Всички опасности минаха през дясната зона на защитата, както и през центъра, а основната грешка на треньора беше, че заложи на нетествана досега дефанзивна линия.

Вината на треньора обаче е минимална в случая, защото най-големият проблем срещу АЕК беше липсата на план "Б". Хубчев започна да гради облик на тима - такъв, какъвто отдавна не сме виждали на "Герена". Но ръководството не му осигури инструментите, с които да работи. Проблемите в защита и в халфовата линия са често дискутирани, но действия няма. Селекцията се бави и, когато на терена се случи нещо извънредно, Хубчев няма алтернативи. И отбор без особено впечатляващо нападение успя да разбие защитната тактика на треньора. Но вината не е негова. Просто в Левски няма дълбочина в състава, с която Хубчев да разгърне собствения си треньорски потенциал.

За щастие, има сериозна възможност 3 български отбора да продължат напред в Европа. Но Левски пропиля златен шанс да е 4-ият, тъй като в пълен състав "сините" с нищо не отстъпваха на АЕК. Но Живко Миланов стартира "ефекта на доминото", който показа това, което всички трябва да знаят - Левски може и да е на прав път, но промяната ще дойде бавно, на моменти дори мъчително.  И всеки, който обича "отбора на народа", трябва да се въоръжи с търпение. Защото грешки и проблеми ще има, докато машината в Левски не заработи на пълен капацитет. Предстои да разберем дали това е възможно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички