Възможно ли е Делио Роси да смени схемата на игра в Левски?


Възможно ли е Делио Роси да смени схемата на игра в Левски?
Снимка: Guliver/GettyImages

2090 0

Квалификациите за Световното първенство по футбол отминаха и отново клубният футбол е на дневен ред. И един от най-интересните въпроси в българската Първа лига е дали Делио Роси ще промени схемата на игра, която изповядва Левски.

По време на паузата треньорският щаб на "сините" отново наблегна на тактическа подготовка. И, въпреки че италианският специалист е привърженик на класическата схема 4-5-1 с компактно придвижване на халфовете, то той може да изпробва и една от любимите тактики на италианските треньори в момента - 3-5-2.

Причина за подобна промяна е слабото представяне на левия фланг на защитата на Левски. Иван Горанов е титулярният ляв бек в състава, но засега не оправдава гласуваното му доверие. Столичният гранд не разполага с много алтернативи отляво и Роси може да тества в следващите мачове схема с халф-бекове.

Ако експериментът на треньора проработи, то през зимната пауза със сигурност ще бъдат привлечени централен защитник и ляв халф-бек. Ако Роси реши да не разчита на Орачев или Горанов, на тази позиция може да играе поливалентният Роман Прохазка. Идеята на 3-5-2 е да се запази дефанзивната идентичност на тима, но в същото време да се увеличи атакуващата мощ на тима, която очевидно липсва през настоящата кампания.

Все още не е сигурно, че Роси ще прибегне до подобна промяна. Италианецът винаги е бил верен на своя стил с 4-ма в отбрана, като много рядко е прибягвал до различни схеми по време на треньорската си кариера в Серия А. Срещу Ботев обаче си пролича, че дефанзивната му схема не е особено подходяща срещу отбори, които играят подредени в 4-3-3. Левски разполага с нужните футболисти, за да заиграе в 3-5-2, но това ще доведе до връщането на Димитър Пиргов сред титулярите. Припомняме, че именно Делио Роси го извади от стартовите 11 и започна да налага Холмар Ейолфсон на негово място.

Въпроси има и в халфовата линия - кой ще изгради тройката зад нападателите? Ако приемем, че Прохазка ще бъде преместен на лявото крило, то пред Панайотов и Гомес могат да играят и Вутов, и Обертан. Новото попълнение Антъни Белмонт също дава заявка за титулярно място, което може да доведе до отпадането на Вутов от стартовите 11. В нападение Делио Роси разполага с двама типични нападатели в лицето на Мапуку и Буш, но може да предпочете да играе с един таран и един по-бърз футболист - какъвто несъмнено е Габриел Обертан. Едно обаче е ясно - Левски разполага с достатъчно широк състав, за да експериментира с една от схемите, които рядко виждаме по българските терени.

Потенциален състав на Левски в схема 3-5-2: Митрев, Пиргов, Яблонски, Ейолфсон; Прохазка, Цветкович, Панайотов, Гомес, Вутов; Обертан, Мапуку.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички