Преходът и препятствията, които Левски бързо трябва да преодолее


Преходът и препятствията, които Левски бързо трябва да преодолее
Снимка: Официален сайт на Левски

3044 0

Днес от 10 часа Левски ще проведе първото си занимание за новата 2019 година. "Сините" ще бъдат изведени от своя треньор Славиша Стоянович, а на 10 февруари заедно ще заминат към Кипър, където ще проведат зимната си подготовка. Преди нея обаче в следващите редове ще ви предложим кратка равносметка на изминалата 2018 година за "синия" клуб, както и какви към до този момент са маркираните важни събития за новата 2019 година.

Възходите и паденията през 2018г.

2018 година бе изпълнена отново с много емоции за „сините“ фенове. Те, заедно с тима, изживяха много възходи и падения през годината, но не успяха да вдигнат така бленувания трофей. Въпреки много противоречивите мнения към Делио Роси, той успя да през зимата да направи една добра подготовка, която даде своя резултат в най-важните сблъсъци за Левски. Точно към края на сезона столичани показаха завидна физическа подготовка и в много от срещите превъзхождаха именно в това своите съперници. През април месец вече започна да се разплита интригата в родния шампионат, след като Лудогорец дръпна пред втория ЦСКА, на който оставаше да се бори именно за Купата на България. Там обаче на полуфиналите трябваше да се справи с Левски. Нещо, което още в първия двубой се видя, че ще бъде много трудно. Отборът на Делио Роси надигра своя противник и взе първата среща с 2:0. Във втория двубой двата тима завършиха 2:2 и „сините“ заслужено се класираха за финала на надпреварата.

Радостта им обаче трая по-малко от месец. Противник във финалния мач бе „черната котка“ от последните години – Славия. Феновете на Левски бяха изпълнили Националния стадион „Васил Левски“, но дори и тяхната подкрепа не успя да помогне на отбора и да му донесе трофея. Отборът, воден от италианския специалист, изигра много добър двубой, като превъзхождаше изцяло съперника си, но така и не успя да отбележи гол. А това можеше да бъде променено много рано в двубоя, когато Жорди Гомес се нагърби със задачата да изпълни дузпа. Испанецът обаче не успя да преодолее Георги Петков, а до края на двубоя и заради стража, и заради прекалено дефанзивната игра на Славия, Левски не стигна до попадение. „Сините“ имах куп възможности и голови положения, като двубоят може дори да бъде показно за това, когато си преследван от малшанс. След като се стигна до дузпи, то на голяма част от феновете бе вече ясно, че трофеят се отдалечава.

Въпреки обаче загубата, Делио Роси остана в Левски. И към момента това се считаше за добро решение, тъй като „сините“ най-накрая показаха някакъв облик. Той обаче не бе за дълго. За разлика от добрата зимна подготовка, то италианецът изцяло се провали с лятната такава. Голяма част от футболистите получиха травми, а останалата част бе прекалено изморена за началото на новия сезон. Това доведе и до ранното отпадане от лихтенщайнския Вадуц. Като гост Левски загуби минимално, а у дома постигна пирова победа с 3:2, която обаче не бе достатъчна и се сбогува с Лига Европа още в първия кръг. След това се стигна и до очакваните сътресения и смяната на Делио Роси.

На негово място пристигна Славиша Стоянович. Словенският специалист, за разлика от предшественика си, бързо показа, че знае в какъв отбор е попаднал, какви са неговите традиции и кое е важно за привържениците на отбора. Стоянович върна радостта от играта на футболистите, феновете се върнаха по трибуните, виждайки атакуващия стил на игра, а отборът дори бе на първо място до средата на октомври. Преди двубоя с Лудогорец. В Разград „сините“ загубиха с 1:2, но показаха изключително добра игра, като през втората част тотално надиграха шампионите. Големият крах за отбора дойде при отпадането от Черно море на 1/8-финала за Купата на България. Именно от тогава играта на отбора бе неузнаваема, както и настроението. В голяма част от срещите си играчите не показаха достатъчно характер и битка, за да се борят до последно поне за шампионската титла. Нещо, което вече изглежда почти невъзможно, тъй като Лудогорец води с 10 точки. Всички тези неща обаче зад Левски и следва нова важна година, в която трябва да се преодолеят много проблеми, за да се постигнат целите, които винаги са преследвани от 26-кратния шампион на България.

Целите и проблемите пред клуба през 2019 година

Новата година донесе и нови препятствия пред „синия клуб“. Преходът обаче трябва да бъде направен набързо и те да бъдат преодолени още преди старта на пролетния полусезон. Голяма част от тях идват от липсата на организация, която цари в ръководството. Самото ръководството на тима в момента се състои от двама души – собственика на тима Спас Русев и изпълнителният директор Красимир Иванов. До този момент практиката показва, че те двамата се нуждаят от още хора, свързани с футбола, които да ръководят нещата на „Герена“. Предвид ситуацията в първенството и отпадането за Купата, то сега целта следва е да се внесе малко ред в клуба и да се запълнят липсващите звена. Именно затова бе обявено идването на Павел Колев, което към момента не изглежда толкова сигурно. Заместник-изпълнителният директор бе обявен за новия изпълнителен директор в Левски още през 2018 година. Това бе една изключително позитивна новина, тъй като Колев в последните няколко години инвестира непрестанно в своето футболно образование и показва, че се стреми непрестанно да се развива. Със своите идеи със сигурност би бил точното попадение за Левски.

Изглежда обаче, че някои проблеми, свързани с клуба, все още бавят отговора му. Един от тях е финансовата ситуация. Като честитка за коледните празници „сините“ фенове научиха, че до 28 февруари техният отбор трябва да плати малко над 2 млн. лева, ако не иска да бъде изхвърлен от Европа за две години. Ето и това се явява един от най-важните проблеми пред клуба. От него вече успокоиха, че сумата ще бъде заплатена и Левски ще играе в Европа, но колкото по-бързо се случи това, толкова по-спокойно ще бъде на всички, обичащи Левски. Всички тези проблеми подсказват, че клуба страда заради липсата на футболни хора. С идването на Павел Колев това би се променило. А назначаването на спортен директор би успокоило още повече ситуацията.

Именно за такъв помоли треньорът Славиша Стоянович още с идването си. Да има фигура, която да е свързващото звено. За да не се стига, както сега с проблема с играчите, които не искат да преподписват и да отидат в други отбори без пари. Да може специалистът да се занимава единствено с неговите задача, без да поема и други отговорности. Може би това е и една от причините той да иска да напусне Левски. Стоянович бе спряган за новия селекционер на Латвия, но в крайна сметка пристигна в София и ще изведе отбора на първа тренировка днес. Изпълняванията на неговите желания и въвеждането на малко повече ред из ръководния хаос може би ще промени и ситуацията около треньорския пост. Макар сезонът да не се подновил официално, то в Левски ще трябва да се справят с много проблеми преди това. И да покажат, че са си взели поне малко поука от предишните си грешки или да вземат хора, които са наясно какво трябва да сторят, за да зарадват отново „синя“ България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички