Дубъл на Костов над неудобния Славия върна Левски на върха


Дубъл на Костов над неудобния Славия върна Левски на върха
Снимка: Оф. сайт на Левски

5385 0

Левски си върна лидерството в Първа лига и преднината пред Лудогорец (2 т.) и ЦСКА (3 т.) със сладка победа над един от трудните си съперници, особено в последно време - Славия. "Сините" се наложиха над най-стария столичен клуб с 2:0, като и двете попадения бяха дело на Станислав Костов. Нападателят се разписа в 27' и 50'.

Самият Костов пък се изравни с нападателя на Лудогорец Клаудиу Кешеру, който по-рано бе реализирал хеттрик във вратата на Ботев (Враца) при успеха с 4:1. Двамата вече имат по 8 попадения.

Славия допусна втора поредна загуба в първенството и се намира на деветото място с 13 точки. За Левски победата бе трета поредна. Общо-взето в 11 кръга през новия сезон "сините" губиха само веднъж точки - при загубата от Локо (Пд) преди три седмици на "Лаута".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 4' резултатът можеше да бъде открит по много красив начин - Мицански стреля със задна ножица, но не намери вратата на Полачек. Нападателят стреля след центриране отдясно на Георги Йомов. Последваха динамични минути, в 8" Стергиакис спаси изстрел на Станислав Костов, а в 11' Горанов стреля покрай вратата на "белите". Последва удар на Галин Иванов, който бе блокиран. В 18' реферът на двубоя показа първия си жълт картон на капитана на Славия Галин Иванов заради игра с ръка.

Последваха силни минути за домакините - в 20' Обертан пробва мощен изстрел от границата на наказателното поле, но Стергиакис изби топката. Футболист на Левски я догони и центрира към Паулиньо, но неговият изстрел не затрудни Славия. В 25-ата минута след нова бърза атака Левски съумя да вкара във вратата на съперника, но той не бе зачетен, тъй като топката бе напуснала очертанията на терена преди попадението да бъде факт. 

Две минути по-късно Левски успя да превърне усилията си в попадение - Костов получи добър пас от центъра, освободи се от Андреа Христов и с диагонален изстрел промуши топката между краката на Стергиакис за 1:0.

Две минути по-късно Левски успя да превърне усилията си в попадение - Костов получи добър пас от центъра, освободи се от Андреа Христов и с диагонален изстрел промуши топката между краката на Стергиакис за 1:0.  Това бе седми гол в първенството за централния нападател на "сините" и той сега изостава от лидера Клаудиу Кешеру само с 1 попадение. 

В последната минута на редовното време Илиян Мицански пробва изстрел от дистанция, но не успя да изненада Мартин Полачек. В края голмайсторът Костов усети отново болка в адуктора и се наложи да бъде заменен. Това се случи под аплодисментите на феновете на "Георги Аспарухов", а на мястото му влезе Фелипе Нашименто. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Треньорът на Левски Славиша Стоянович предприе първа смяна, като пусна Богдан Васчук вместо Паулиньо. Една колеблива атака на Левски в 50' доведе до втория гол за тях в срещата, като негов автор отново бе Станислав Костов. Яблонски се пребори за топката на границата на наказателното поле и подаде към Костов, който напредна и с изстрел към близката греда успя да отбележи втория си гол в мача. Така нападателят на "сините" се изравни по брой попадения с голмайстора на Лудогорец Клаудиу Кешеру - двамата имат по 8 гола. След попадението Костов отиде да празнува пред феновете на тима, като им се поклони. 

Станислав Костов се е устремил в хеттрик в най-старото столично дерби - в 57' той излезе сам срещу вратаря, но Стергиакис успя да изчисти навреме. Две минути по-късно Кабрал изпълни пряк свободен удар за "сините", при което гръцкият вратар на Славия се отчете със спасяване. 

В 66' Златомир Загорчич предприе интересна смяна - пусна младия, 16-годишен Филип Кръстев и извади капитана Галин Иванов. В 67' Славия получи възможността да застраши вратата на Полачек от корнер - Момчил Цветанов центрира, но словашкият вратар боксира уверено. В 71' Узунов фаулира Обертан и с прекия свободен удар се зае Жерсон Кабрал. Холандецът майсторски завъртя топката, насочвайки я в долния ляв ъгъл на Полачек, но вратарят на "белите" внимаваше и изби в корнер. След центрирането Яблонски отправи удар с глава, но стреля над напречната греда. 

Нова смяна за Славия - Кристиян Пешов замени Момчил Цветанов. В състава на Левски Давиде Мариани влезе в игра на мястото на Антони Белмонт. В 83' Горанов се справи с двама защитници отляво, елиминира и Марем и центрира към намиращия се на добра позиция Костов, който можеше да оформи своя хеттрик, но стреля твърде слабо и прати топката в ръцете на вратаря. Малко след това вратарят на "белите" изби и изстрел на Кабрал, а при добавката французинът не отигра добре. 

ПРЕДИ МАЧА

Това е пореден важен двубой за "сините", ако искат да запазят разликата в класирането с ЦСКА и Лудогорец, и то точно преди сблъсъка с разградчани, който е след паузата. Очаква се зрителски рекорд на "Герена" след добрата серия на Левски и победата над ЦСКА преди седмица. Досега най-посетеният домакински мач бе този срещу Берое, но днес най-вероятно бройката от привърженици ще се надхвърли. 

Двубоят ще е първи между двата отбора след злополучния за “сините” финал в турнира за купата на България, спечелен от “белите” след изпълнение на дузпи, така че мотивицията  футболистите на Славиша Стоянович ще е още по-голяма. Домакините са с оптимален състав за днешния мач и Славиша Стоянович ще може да разчита на всички свои най-добри футболисти. Най-вероятно  наставникът ще заложи на същия състав от двубоя с ЦСКА, но са възможни и изненади.

Гостуващият тим от своя страна има много сериозни кадрови проблеми и аут са Петков, Александров, Велковски и Станисавлевич, а голямата звезда на тима Галин Иванов е под въпрос. 

СЪСТАВИТЕ:

Левски: Полачек, Горанов, Ейолфсон, Паулиньо, Белмонт, Цветкович, Тиам, Кабрал, Яблонски, Костов, Обертан

Славия: Стергиакис, Марем, Христов, Гамаков, Узунов, Йомов, Иванов, Карабельов, Цветанов, Ангелов, Мицански

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички