10 години от една от най-слав­ните ев­ропейски победи на "Левски"


10 години от една от най-слав­ните ев­ропейски победи на "Левски"

1218 0

Днес се навърш­ват 10 години от една от най-слав­ните и паметни ев­ропейски победи на Левски. На 16 март 2006 година „сини­те", водени от Станимир Стоилов, победиха Удинезе с 2:1. Това беше най-великият обрат в историята на Левс­ки. Той изстреля „сините" за пети път в историята им на 1/4 финал в Ев­ропа. Постигна се срещу отбор от се­рия „А", който ид­ва в турнира от групата на Шам­пионската лига.

Левски игра доб­ре и в първия мач на „Фриули", откъ­дето си тръгна с благоприятното 0:0. „Сините" мо­жеха да изкопчат и победа, но Емил Ангелов пропусна най-чистото поло­жение в двубоя. Той засече с хубав плонж с глава цен­триране отдясно, но не улучи полупразната вратата.

Реваншът не за­почна никак добре за Левски. В среда­та на първото по­лувреме се стигна до изключително неразбирателство в отбраната на „си­ните", припомня "Меридиан мач". При центри­ране от фаул, изпълнен от Видигал, всички играчи на Левски се изтегли­ха на изкуствена засада. Само Ри­чард „заспа" и пок­ри половин дузина футболисти на Уди­незе. Тисоне се възползва и вкара за 0:1.

Малко по-късно вратарят на „фриуланите" Морган Де Санктис изпусна топката тя попадна в Христо Йовов, който от 3 метра прати топката на приблизително 16-ия ред на трибуни­те.

В този момент изглеждаше, че Левски няма никак­ви шансове да про­дължи великата си приказка в Европа. Само за десетина минути в началото на второто полув­реме нещата се обърнаха на 180 градуса. От 0:1 до 2:1 - нещо наисти­на невероятно, особено когато отсреща е италиански отбор. Глав­ните герои бяха Даниел Боримиров и Игор Томашич, които записаха имената си със златни букви историята. Първо Борето изравни след атака на Бардон отляво. Топката бе отбита, стигна до героя от САЩ'94 и той без забавяне простреля Де Сан­ктис за 1:1. Малко след това при един пряк свободен удар, Йовов пода­де наляво към Лу­сио Вагнер. Бразилецът центрира прекрасно, Игор Томашич се извиси над всички с глава, норази целта и взриви трибуните.

До края минутн­ите мина­ваха мъ­чително, но Левски удържа успеха. Така „си­ните" се наредиха сред най-добрите 8 отбора в турнира за Купата на УЕ­ФА. Това бе един от най-славните моменти на този последен велик от­бор на Левски за първото столетие от неговото съ­ществуване.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички