Защитник, който обича атакуващия съперник: В ЦСКА дойде "гаранция за сигурност"


Защитник, който обича атакуващия съперник: В ЦСКА дойде "гаранция за сигурност"
Снимка: Официална фейсбук страница на ЦСКА

14785 0

Преди броени дни в ЦСКА пристигна колумбийският защитник Браян Кордоба, а в страната нададоха вопъл, че са изгубили едно от "най-ярките" обещания" във футбола. Невинаги обаче десният бек се е ползвал с такова уважение в колумбийския футбол. Пътят му дотук не е бил лек.

Кордоба започва професионалния си път в Атлетико Насионал през 2018 година. Остава там до 2021-ва, след което е даден под наем в Онсе Калдас. В Атлетико резултатите в последния сезон не са добри, но защитникът се отличава и тогава. Обобщавайки 2020-а, изданието vavel.com определя Кордоба като "приятното откритие" в отбраната. "Въпреки че защитната система не работеше както трябва, той се отличаваше като гаранция за сигурност", пише то.

Цифрите през кампанията също са добри - 829 минути в 11 мача, в 9 от които е титуляр. Няма отбелязан гол, но дисциплината му е добра - 3 жълти картона. Колумбиецът играе и 2 мача (144 минути) в Копа Судамерикана, 1 като титуляр. Картони не е получил.

В началото на 2023 г. Кордоба преминава в Америка де Кали, което не е случайно - за привличането му настоява треньорът Александър Гимараеш, който е работил с него в Атлетико и е прозрял потенциала му. И той се превръща в ключов защитник, основен играч на тима.

Феновете посрещат защитника противоречиво, тъй като в Онсе Калдас през миналата година не се е представил добре. Има критики, но футболистът преглъща това и се амбицира още повече. Започва да бъде налаган след напускането на единия играч на своята позиция и контузията на другия. Още в първите си мачове за Америка де Кали той показва страхотно ниво и накрая се превръща в любимец на привържениците.

Недружелюбното посрещане обаче е нищо в сравнение с отношението на феновете на Атлетико Насионал. "В момента феновете на Америка де Кали ме подкрепят повече, но не съм минавал през труден момент. Те ме приеха много добре. Но в Насионал не беше така. Трудно бе, но мисля, че беше справедливо, защото не бях на добро ниво. Не играех често и те имаха право донякъде, може би дори бяха прави", споделя Кордоба.

За да не си причинява негативи, играчът не чете какво пишат за него в социалните мрежи. "Ако имате безличен или лош мач, социалните мрежи така или иначе ще Ви убият. Затова гледам да не следя мрежите, но знаех какво ме очаква в Америка", признава Браян.

Най-неприятният за него мач е срещу Бояка Чико, победа в който може да доближи тима до върха в класирането. Още в 23-ата минута Кордоба получава противоречив директен червен картон и оставя отбора с 10 души. Това е първи червен картон за колумбиеца в професионалната му кариера. Зад гърба си той има 67 мача на високо ниво. За щастие, Америка де Кали успява да стигне до равенство.

! Видеото може да се гледа само в YouTube, моментът с картона е около 20-ата секунда

В Колумбия пишат, че Америка е бил един oт фаворитите за спечелване на титлата, след като е спечелил повечето си мачове. Това представяне идва след разочароваща 2022 година, а една от основните заслуги за това е представянето на Браян Кордоба.

Любопитно е, че той е можел да стане част от Америка де Кали още преди 10 години, когато е бил на проби там, но финансови проблеми го отдалечават от клуба. "Родителите ми имаха проблеми с човека, който ме доведе, защото по това време не бяха много добре финансово. Трябваше да платим за къща в района и школата, в която бях, не искаше да ме остави да живея там", обяснява Браян.

За него пишат, че има добър старт в играта отзад, притежава индивидуалност в защита, трудолюбив е, спокоен и играе чисто. Кордоба демонстрира страхотна тактическа дисциплина и владее пасовете. Освен като десен бек играе добре и като централен защитник.

Когато го питат с какво може да допринесе за клуба, в който играе, 23-годишният футболист отсича: "Аз съм много силен, бърз и добър, обичам да се защитавам в офанзивна игра, игра във въздуха и игра един на един".

Вече написахме, че Америка де Кали оплака напускането на бранителя, но всички там са доволни от неговия принос към клуба - както в спортен план, така и в икономически. Америка е на печалба от продажбата му в ЦСКА. Но няма как да го спрат, все пак да играе в Европа е негова мечта. А ЦСКА е "царят" на трансферите у нас в последните 10 години.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички