В Сърбия: В България играха "истинският" ЦСКА срещу "фалшивия"


В Сърбия: В България играха "истинският" ЦСКА срещу "фалшивия"
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

2228 0

Сръбското издание "Телеграф" обърна внимание на първия мач между двата тима с име "ЦСКА" в българското първенство. Медията от северните ни съседи посвети на това съперничество голям материал. Заглавието е следното: "Исторически мач, изигран в България: "Истинският" ЦСКА игра срещу "фалшивия" ЦСКА - кой е прав?".

Изданието разказва, че от 2016 година "ЦСКА-София има две едноименни фракции, състезаващи се като независими клубове", след като великанът е фалирал. "Българският шампионат започна в петък с мач, който много местни фенове чакаха повече от всяко от големите дербита в лигата, които познаваха дотогава", пише "Телеграф".

"Два клуба, носещи името на един и същи великан, играха в София, всъщност и двамата смятат, че имат правото да бъдат наречени така, но всъщност са две различни страни - ЦСКА и ЦСКА 1948. Мнозина гледат на сблъсъка на тези клубове като на футболно продължение на дългата им юридическа борба, която продължава от години за това кой е правоприемник на угасналия известен столичен клуб.

Да припомним, клубът на българската армия ЦСКА престана да съществува през 2015 г., дълговете "убиха" и този клуб, но той продължи да се състезава след известно време с многобройни усилия, като на практика изчезна друг софийски клуб - Литекс Ловеч, от когото ЦСКА зае състезателната позиция. Оттогава Литекс всъщност се нарича ЦСКА-София, под това име старият клуб продължава да живее като титлите, купите, наследството и историята на великана са превзети и най-важното - с подкрепата на медиите и държавата.

Този сценарий, в който държавата също имаше голям дял, не се хареса на искрените фенове на ЦСКА. Както се казва, новосформираният ЦСКА не е техен клуб, а просто Литекс носи името ЦСКА. Те не искат да подкрепят такъв клуб. Те не седяха бездействащи, защото не бяха съгласни техният "смисъл на живота", клубът, който подкрепяха, просто да изчезне и всъщност да се слее в някакъв, като се казва, хибрид. В този смисъл феновете, с помощта на някои бивши генерали от армията, основали нов клуб, този, за който смятат, че е истинският ЦСКА, единственият, който има право да унаследи угасналия клуб.

Клубът им се нарича ЦСКА 1948. Разбира се, ЦСКА 1948 започва от аматьорски ранг, след няколко сезона достига до елитния ранг на българския футбол, където сега, в най-новото и най-интересно съперничество, както вече споменахме, играча мач срещу най-големия легален враг", завършват сръбските колеги. А какво мисли за двете "ЦСКА" "червената" легенда Паро Никодимов вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички