Търгът за емблемата – последната надежда за ЦСКА - София


Търгът за емблемата – последната надежда за ЦСКА - София
Снимка: БГНЕС

3361 0

Границата между радостта и тъгата във футбола доста често е прекалено тънка. Именно през тази граница преминаха и „червените” фенове за по-малко от 24 часа. Щастието им след победата над Левски с 3:0, осигурила им второто място и директна квота в Лига Европа, не трая дълго.

По-рано днес стана ясно, че ЦСКА-София няма да бъде допуснат до Лига Европа, тъй като УЕФА приема клуба като чисто нов и няма право в рамките на три години да участва в европейските клубни турнири. Така отборът може да играе в Европа най-рано през сезон 2019/20.

Това на практика означава, че европейската футболна централа не признава, че ЦСКА-София за наследник на вече фалиралото дружество на автентичния ЦСКА, колкото и в последната година от „Армията” упорито да се опитваха да втълпят именно това.

Да, огромна част от феновете видяха своя ЦСКА в този, но и доказателствата за това, че по никакъв начин все още не са легитимен наследник, не са никак малко. И УЕФА днес също го призна. Вече близо година се води спор затова истинският ЦСКА ли е това. Още през юни миналата година от БФС заявиха, че преименуването на Литекс в ЦСКА – София е законно и имат всички основания да допуснат отбора в Първа лига, но бе вметнато, че няма как да е наследникът на автентичния ЦСКА.

След като отборът не бе признат и от УЕФА, то последната надежда, с което отборът може да се легитимира пред обществеността е откупуването на емблемата и останалите активи на фалиралото дружество. Веднага след победата над Левски, заканите, че „червените” ще бъдат допуснати в Европа валяха една след друга. Само няколко часа по-късно обаче от „Армията” отново бяха опровергани, защото управлението на ниво в България и ниво в Европа се различава по много критерии. И този случай е просто поредният и няма как да се разчита единствено на добрата воля от УЕФА, за да бъде направено някакво изключение.

Именно и заради това напрежението около този търг е толкова голямо,  като първия път дори не успя да се проведе нормално и се стигна определяне на нова дата (30 май). Точно на този ден от ръководството на ЦСКА-София ще имат възможността да покажат на феновете, че могат да изпълняват обещания или поне едно от тези, които са дали. Без ексцесии, грозни сцени и закани, ръководството на ЦСКА да покаже, готово ли е затова да се бори и изпълнява обещанията, или е просто част от поредната схема на родна сцена?

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички