Трагичен ЦСКА избегна срамно отпадане от Купата на България след драматични дузпи


Трагичен ЦСКА избегна срамно отпадане от Купата на България след драматични дузпи
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

10312 0

Столичният гранд ЦСКА се класира за финала на Купата на България по възможно най-трудния начин, след като отстрани Славия с драматични дузпи на стадион "Българска армия"! "Армейците" изиграха изключително слаб мач-реванш от 1/2-финалите и позволиха на Славия да заличи два гола пасив от първия мач.

Двубоят започна кошмарно за "червените", които след само 12 минути игра вече изоставаха с два гола. Тони Тасев откри резултата, а малко след това фантастичен гол от дистанция отбеляза и Иван Минчев. При 0:2 гол на Жорди Кайседо бе много спорно отменен от главния арбитър Волен Чинков заради преценката му, че топката не е преминала голлинията.

По-странното обаче се оказа поведението на ЦСКА, тъй като тимът изглеждаше твърде плах в предни позиции и не създаде почти нищо опасно пред противниковата врата. Славия пък имаше няколко добри шанса да се разпише, но стражът на "червените" Димитър Евтимов се справи. В самия край на мача Карло Мухар направи фрапантен пропуск на метър от вратата.

В продълженията не се стигна до нищо опасно, като най-интересното се случи в самия край, когато Йоан Баи и Светослав Вуцов се сблъскаха при въздушно единоборство, което наложи намесата на медицински лица и дори влизането на линейка на игрището, която в крайна сметка не влезе в употреба.

При дузпите играчите на двата отбора показаха железни нерви до седмите дузпи, когато капитанът Мено Кох не уцели вратата и остави всичко в ръцете на Славия. Халфът Никита Николаевич обаче също направи много слабо изпълнение и позволи на Евтимов да спаси. Брадли Мазику вкара осмата дузпа за ЦСКА, но Славия направи нов пропуск, след като Кемельо Нгена не можа да вкара, а Евтимов се отчете с ново спасяване.

Така ЦСКА се класира за големия финал за Купата на България, където ще очаква победителя от срещата Левски - Лудогорец, която е в петък вечер и отново ще можете да проследите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В самото начало на срещата ЦСКА бе близо до отбелязване на попадение. Центриране от статично положение намери Жорди Кайседо, който стреля опасно с глава, но Светослав Вуцов изби в корнер. В деветата минута обаче Славия откри резултата. Извеждащ пас зад отбраната на ЦСКА намери Радослав Кирилов, който подаде успоредно на голлинията към Тони Тасев, който се разписа - 0:1!

Само четири минути по-късно Славия успя да заличи напълно изоставането си от първия полуфинален мач. "Белите" притиснаха ЦСКА пред собственото му наказателно поле, а топката се озова в Иван Минчев. Футболистът на Славия реши да стреля от много сериозна дистанция, а ударът му се превърна във фантастичен гол, попаднал точно под напречната греда. Вина за попадението има и Димитър Евтимов, който бе излязъл твърде напред - 0:2!

В 15-ата минута ЦСКА помисли, че е стигнал до попадение, но не на това мнение бе съдийският екип, начело с Волен Чинков. След пробив по десния фланг на Тибо Вион последва центриране към далечната греда, където Жорди Кайседо засече с глава към вратата на Славия. Стражът Светослав Вуцов опита да изчисти топката от вратата си, а "червените" претендираха, че топката е преминала голлинията. Голът обаче бе отменен от Чинков.

В края на първата част Славия можеше да се добере и до трето попадение. Иван Минчев центрира от корнер, а подаването му се превърна в директен удар към вратата, който накара вратаря на ЦСКА Димитър Евтимов да избива от голлинията. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В средата на втората част вратарят на ЦСКА направи необмислено излизане напред, за да изчисти топката, но не успя да осъществи добър контакт и подари кълбото на футболист на Славия. Йон Бакеро овладя топката в средата на терена и логично опита директен удар към опразнената врата на ЦСКА, но за късмет на Димитър Евтимов изстрелът мина малко встрани от целта.

В 70-ата минута Светослав Вуцов направи непремерено излизане, което позволи на Жорди Кайседо да нанесе удар с глава, но топката не попадна в мрежата. В самия край на срещата пък ЦСКА изпълни корнер, след който топката бе свалена към Карло Мухар, но той не успя да вкара на метър от вратата, уцелвайки кълбото с рамо.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

В продълженията на двубоя двата отбора не успяха да създадат нищо опасно пред някоя от двете врати. ЦСКА не се престраши да тръгне смело в атака и сякаш се примири с това да реши съдбата си с дузпи. Единствената по-опасна ситуация се откри пред Жорди Кайседо, който бе близо до това да засече остро центриране в наказателното поле, но се размина с топката.

В самия край на продълженията се стигна до тежък сблъсък между вратаря на Славия Светослав Вуцов и Йоан Баи. И двамата скочиха за висока топка в наказателното поле и се сблъскаха, а след това трябваше да влязат медицински лица, които да окажат помощ на футболистите. На терена дори влезе линейка, но Баи не се качи в нея и остана покрай тъчлинията, за да му окажат медицинска помощ.

ДУЗПИ 

ЦСКА изпълни първата дузпа, която бе реализирана от Греъм Кери. Георги Вълчев пък би първата дузпа за Славия, като я изпълни неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата. Последваха безпроблемни дузпи, вкарани последователно от Карло Мухар, Димитър Стоянов, Амос Юга, Людовик Соарес, Томас Лам, Мартин Петков. При решаващата пета дузпа отново нямаше пропуск - Жорди Кайседо вкара за ЦСКА, а Венцислав Керчев бе точен за Славия. 

Последваха нови две точни дузпи на Асен Дончев и Кристиан Добрев, но при седмите дузпи и двата тима се пропукаха. Първо капитанът Мено Кох не уцели вратата и даде възможност на Никита Николаевич да прати Славия на финал. Ударът на Николаевич обаче бе слаб и Димитър Евтимов спаси. След това Брадли Мазику вкара осмата дузпа за ЦСКА, а Кемельо Нгена се пропука за Славия, като Евтимов спаси удара му - 7:6 в полза на ЦСКА при дузпите.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЦСКА: 25. Димитър Евтимов, 18. Брадли Мазику, 4. Мено Кох (к), 29. Томас Лам, 15. Тибо Вион, 24. Карло Мухар, 21. Амос Юга, 5. Федерико Варела, 27. Маурисио Гарсес, 10. Георги Йомов, 9. Жорди Кайседо 

Славия: 21. Светослав Вуцов, 83. Христо Попадийн, 23. Емил Виячки, 29. Гьоко Зайков, 4. Людовик Соарес, 73. Иван Минчев, 77. Георги Вълчев, 7. Йон Бакеро, 10. Радослав Кирилов (к), 88. Тони Тасев, 9. Мартин Петков

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

ЦСКА взе чиста победа с 0:2 над Славия в първия полуфинален сблъсък в Овча купел. "Червените" обаче нямат право да се отпускат, защото много лесно този пасив може да бъде стопен от "бялата лавина". Ако все пак ЦСКА се класира за финала, там тимът ще чака Левски или Лудогорец.

"Армейците" ще бъдат предвождани в този двубой от британския специалист Алън Пардю, който временно застана начело на отбора след оставката на Стойчо Младенов. Именно след мача със Славия ръководството на ЦСКА и Пардю ще седнат, за да обсъдят дали треньорът ще остане за постоянно, или ще се търси друго решение.

Славия няма какво да губи в реванша на „Армията“ и ще се опита да стигне отново до финала в надпреварата след 2018 г., когато надигра Левски след изпълнение на дузпи. „Белите“ на Златомир Загорчич ще търсят отстраняване на съперника, който от своя страна гледа към трето последователно участие на финала за Купата на страната след тези през 2020 (загуба от Локомотив (Пд) и през 2021 (победа над Арда).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички