Това е Титоград - първият съперник на ЦСКА в Лига Европа


Това е Титоград - първият съперник на ЦСКА в Лига Европа
Снимка: принтскрийн

9632 0

Днес бе изтеглен жребият за първия предварителен кръг в Лига Европа, в който ще участва вицешампионът на България ЦСКА. Техен съперник в тази начална фаза на евротурнира ще бъде Титоград от Черна гора. Първите двубои ще се изиграят на 11 юли, а реваншите ще са седмица по-късно - на 18 юли. Българският клуб бе поставен в група 2. В първия двубой "червените" са домакини.

Титоград е футболен клуб от Подгорица, Черна гора. Създаден е през 1951 година, спечелил е веднъж първенството и два пъти Купата на страната. Домакинските си мачове Титоград провежда на стадион "Цветни брег" в столицата, който има едва 1500 места. Треньор на тима е черногорецът Драголюб Джуретич. Цветовете, с които играят, са червено и бяло.

Титоград завърши сезон 2018/19 на четвърто място в Първа лига на Черна гора. Първата си и единствена титла в първенството печелят съвсем скоро - през сезон 2015/16. 

Клубът е основан под името Младост Титоград, а през 1960 г. е преименуван на ОФК Титоград. През 1992 г. следва ново преименуване - Младост Подгорица. До разпада на Югославия играе главно във Втора Югославска лига. От 2006 г. участва в независимото първенство на Черна гора. Интересен факт е, че последното преименуване на "Младост" е от преди 3 години, когато през 2018 година отново се преименува на Титоград.

В Лига Европа тимът има кратка история - общо 5 сезона, като най-голямото им постижение е достигането на трети квалификационен кръг. Това се случва през сезон 2013/14, а съперникът, който ги остранява, е испанският Севиля. Андалусийците се налагат с общ резултат в двата мача 9:1. 

Сегашният Титоград се е срещал с български клуб в евротурнирите - през сезон 2016/17 играе срещу Лудогорец в във втори квалификационен кръг. Разградчани ги отстраняват с общ резултат в двата мача 5:0. 

В състава преобладават черногорски играчи, но имат футболисти от Босна и Херцеговина, Сърбия и дори Сенегал и Камерун. Сред известните им играчи през годините са били Предраг Миятович, Стеван Йоветич и българина Дилян Колев. 

Целият им отбор струва едва 2,96 млн. евро, а най-скъпият им футболист - халфът Йован Николич, струва едва 250 000 евро. Вижте тук кой е съперникът на Левски на същия етап в Лига Европа. 

Домакинските си мачове Титоград провежда на стадион "Цвиетни брег" в столицата, който има едва 1500 места. Треньор на тима е австриецът Петер Пакулт.
Титоград завърши сезон 2018/19 на четвърто място в Първа лига на Черна гора
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички