По програмата "ФИФА плаща, когато клубът не": От Първа лига само 2-ма от ЦСКА получили пари


По програмата "ФИФА плаща, когато клубът не": От Първа лига само 2-ма от ЦСКА получили пари
Снимка: LAP.bg

5117 0

Бивши футболисти на само един български клуб са били сред 225-те играчи, които са били подпомогнати от Спомагателния фонд на Световната футболна федерация (ФИФА). Те са били част от борещия се за титлата ЦСКА, става ясно от справка във FIFA.

Какво представлява Спомагателния фонд на ФИФА?

През 2020 година ФИФА и ФИФПро (Световният футболен синдикат) стигат до съгласие да основат въпросния фонд. Той цели да осигури финансова подкрепа за футболисти, които не са получили заплатите си и няма шанс да си ги получат от клуба.

ФИФА е осигурила 16 милиона щатски долара за финансирането до 2022 година. Те са разпределени както следва: 3 милиона щатски долара за 2020-а, 4 милиона щатски долара за 2021-ва, 4 милиона и за 2022-ра + допълнителни 5 милиона за ретроспективни плащания на заплати на играчи в периода юли 2015-юни 2020.

Вече общо над 1000 играчи (1370) са получили помощ. А в последната група попадат цели 225 души. Най-много са от първенствата на долните дивизии в Португалия (61) и Гърция (50). От България само двама са получили, като и двамата са били част от ЦСКА.

С най-много играчи в това негативно отношение е Докса (Драма) от Гърция, който се състезава в третото ниво. Той дължи пари на цели 22 футболисти. Авеш от Португалия пък дължи пари пари на 19 играчи.

"Като се има предвид, че е дълбоко разочароващо за играчите да не получават заплатите си, ние сме доволни, че фондът на ФИФА отново им предоставя предпазна и успокояваща за тях мярка. Така се гарантира, че ще си вземат поне част от това, което им се дължи" - сподели юридическият директор на ФИФПро Рой Фермеер.

Неотдавна бившият президент на Световната футболна федерация Мишел Платини скочи и на ФИФА, и на УЕФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички