Всички отговори на Гриша Ганчев: За Стойчо Младенов, Наско Сираков и бъдещето на ЦСКА (ВИДЕО)


Всички отговори на Гриша Ганчев: За Стойчо Младенов, Наско Сираков и бъдещето на ЦСКА (ВИДЕО)
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

7393 0

Собственикът на българския гранд ЦСКА - Гриша Ганчев, отговори на въпросите на "червените" привърженици в над 40-минутно ВИДЕО, което бе публикувано в профилите на клуба в социалните мрежи.

Кое от стореното през последните 6 години отчитате като грешка и кое бихте променили?

"Много грешки направих, и аз, и мои хора, и така нататък... но мисля, че е поправимо. Една от грешките, която е най-важната според мен, е, че се доверих изцяло на ръководни фактори в държавата, заради стадиона. Имам предвид, че те са професионални лъжци и нормално, останах с пръст в устата. НО, има хоризонт някакъв сега. Мисля, че ще бъде поправено това нещо!".

Защо не се работи върху подобряването на комуникацията между Вас и феновете?

"Е, не съм специалист ПР, но го отчитам като грешка и си мисля, че ще се вземат много големи мерки и ще се види промяната в най-скоро време!".

Защо маркетингът не върви, защо се дърпате от феновете?

"Първо, според мен, клубът няма условия, за да има модерен фен-магазин, както е в "белите" държави. Второ, ние имахме договор с Адидас, където постоянно имахме проблеми, макар че е световен бранд, с доставките и т.н. Трето, отчитаме, че това 'перо' беше занемарено. Мисля си, че в следващите няколко седмици ще се види коренно различно отношение, специално към това 'перо' на клуба".

Докога ще сменяме треньори толкова често?

"Е, това вече... как да го отговоря, като... В последните пет години съжалявам за смяната на двама треньори - Стамен Белчев и Нестор (б.р. - Ел Маестро). Пак да угодим на група или групи от хора, но си мисля, че повече няма да се повторят тея работи. Трябва да се знае едно - когато станеш треньор на ЦСКА или на който и да е друг клуб, работата ти по цял ден на терена с играчите и с твоя екип, а не по цял ден на телефона, в срещи, с привърженици, с журналисти. И все проблемът е тез дето дават парите, те са най-големите боклуци, ние сме перфектните. И дай да погледнем - всички, които минаха през ЦСКА, къде са сега? Къде са? Моя грешка е, че не съм уцелил на треньор. Но, аз мисля, че рано или късно ще уцелим на треньор. Съвременният треньор е преди всичко психолог, а след това със знанията си трябва да спечели играчите. Това е цялата история. И много ме дразнят някои треньори, защото сядаме, говорим, подписваме разни договори, минават 1-2 месеца, бият по 1-2 мача, приказките са забравени и се почва... Той е служител, който и да е треньор, той е служител в клуба. На него му е обяснена политиката, преди да започне, но само и само да се доберем до договора "Да, така ще е...". Друго нещо - кой треньор, като махна Стамен Белчев и Нестор, произведе играч? Кой треньор произведе играч? Защото едно е да си Ливърпул или Реал Мадрид и да вземеш готови играчи. При нас обстановката е друга. Затова им се плащат такива големи пари на треньорите, за да произвеждат играчи. От тук нататък, още не сме взели решение какво ще правим... но, който и да е следващият треньор, той трябва да знае, че трябва да произвежда играчи. Нямаме възможност да купуваме играчи от Висшата лига, от Ла Лига, от Лига 1, от Бундеслигата. А и кой ще дойде тука в тая джунгла. Това е отвратително, което се случва в българския футбол. Окей, ясно е, има монопол върху първенството, ще дойде и този край рано или късно. Проблемът ми на мен е, че не влизам в комбинации. Много ги дразни някои хора това нещо и са много коварни ударите отвътре и отвън. Но, свикнал съм да ме бият цял живот, ще изнеса и това нещо на гърба си. Но, няма как един треньор, да ти казва: "Бе ти ми дай парите, аз ще се оправя". Какво значи ще се оправяш? Аз и Инджов сме имали акъла да ги изкараме и да ги вложим в клуба, а... някой, който знае само събиране, само това е учил в училище, да ги харчи. Няма как да се получи тази работа. Видяхме в годините какво се получи - хората ме осъдиха заради ей такива "Ще го купиме, пък ще го гониме". Не могат да се получат тия работи, ние имаме строга финансова дисциплина. И някой който говори от предните треньори, че нищо не е съгласувано с него, му кажете много поздрави от мен. На всеки един сме казвали - това и това са опциите, избери си. Всеки бивш треньор е бил наясно с опциите. Отделен въпрос е, че не даваме на никой "да си натопи човката".

Докога Стойчо Стоилов ще бъде на работа в клуба?

"Стойчо Стоилов не работи в клуба от една година. Второто нещо - Стойчо Стоилов големият му проблем е, че е много честен човек, безкрайно коректен и не влиза в комбинации. Ако се беше хванал с псевдо-агенти, той щеше да бъде най-прекрасният човек на света, но той не е корумпиран. Аз имам доверие в него, защото има набито око, за 20 години ми го е доказал. Опорката, че се меша в работата на треньорите - ето, те са живи всичките. Извикайте и публично да кажат на кой треньор Стойчо Стоилов се е месил в работата".

Защо не изпълнихте обещанието си към Стойчо Младенов и го оставихте без футболисти в най-важната част от сезона?

"Стойчо Младенов е уникален треньор, обаче... Ние имахме договорка с него, когато мои много близки приятели настояха да го сложа, цесекари, и аз го попитах най-малко 10 пъти "Кажи ми състава, ширината на състава". Декември месец пред свидетели сме говорили с него и той искаше да му вземем 1 крило. Ние взехме 2. Отделно, септември месец поиска Мухар, Лам, Калоян Кръстев - и тримата му бяха взети на секундата. Март месец разбирам, че нямал широчина в състава. Окей, това е негово право. Но март месец, първо, че е затворил трансферния прозорец, второ няма и откъде да ги вземем и трето, ние вече бяхме "изтървали коня в реката". Отчитам сигурно, че през януари е бил болен от Ковид-19, затова е бил няколко дена по болниците в Турция. Окей, платихме всичко към болницата, всичко беше точно... Нещо е имало сбъркано. Аз такива мудни, тромави хора... да кажеш, че е един... Друго нещо - контузия след контузия. Не казвам кой е виновен, казвам факти... На мен не ми пречи треньор, който побеждава. Не можаха да разберат някои с опорните точки, че аз много мразя да падам на футбол, дори на сантасе и там на каквото се сетиш. И още нещо - коренна промяна след втория лагер в Банско. Започнаха да я ритат тази топка, спукаха я от ритане. И последно - Стойчо Младенов никой не го е гонил. След мача със Славия си тръгвал, правих среща с него на "Армията", 1 час и половина говорихме, в крайна сметка... Насила можем ли да го държим? Да, отчитам, легенда, икона на ЦСКА, но когато дойдоха дербитата... тръгвал си човека - окей, няма проблем. Трябва да се разбере едно нещо. Клубът е над всичко. Аз обаче съм доказал, че почитам легендите. Но в крайна сметка клубът е над тях. Легендите са дали много на ЦСКА, но и клубът им е дал. Да се върнем към Байерн Мюнхен - колко легенди имат? Ако всички се наредят там и са на хранилка и постоянно дават акъл, какво правим? Така че, моите уважения и респект към големите личности на ЦСКА, но уважаваме ли клуба или не го уважаваме?".

Кога треньорите ще могат да си правят селекцията и ще бъдат оставени на спокойствие да работят?

"Винаги са съгласувани всички играчи с треньорите. Винаги. Не знам кой пусна тази опорка, да е жив и здрав. Имайте предвид, че последните 2 години пандемии, никой не може да пътува. Тези играчи, които в последните 2 години са селектирани, никой да не си прави илюзии, че всичко е гледано по интернет, но когато играчи са гледани на живо, резултатът се е виждал. Сега за новия сезон сме набелязали играчи, дано можем да ги вземем. Какво значи казал Бруно Акрапович "ако зависеше от мен, никога нямаше да взема Варела". Е нали ти беше треньор тогава, нали на теб ти го казахме. И в крайна сметка ти го одобри да го вземем. Показахме му Бисмарк, дойде на проба 20 дена, накрая каза "взимайте го". Показахме му Мено Кох и каза да идва. Стига с тези глупости. Гроздето като е високо е кисело. А това, че техни агенти не могат да докарат правилните играчи аз какво съм виновен?".

Дадохме ли мача на Левски?

"Знам ги двете лица, които пуснаха опорката, но явно са се объркали, че и аз съм като тях. С какво да ме купи Наско Сираков. С голия си задник? И колко пари трябва да ми даде, за да продам мача аз на него? Свързвало ни 30-годишно приятелство... аз приятели нямам - имам добри познати. Най-добрият ми приятел е моето куче Пухчо. Ние карти да играем с Наско Сираком... стига (б.р. - усмихва се). Ще я преживеем и тази опорка. Второ, отборът ни е в насипно състояние. През пролетта по-слаб от нашия в цялата измислена Първа лига нямаше. Локомотив София трябваше да ни бие 3-4:1 на "Васил Левски". Сега, не мога да отрека, че що-годе колегите я търкалят там, но ще видим, ще дойдат и други мачове. Не е за първи път ЦСКА да пада от този противник, но няма и да е за последен. Но да видим каква е тенденцията в последните години. Аз като дойдох на "Армията", тенденцията беше много негативна за ЦСКА, а сега е доста положителна. Надявам се и така да продължи. В същото време - играят се наредени мачове нон стоп. В "Б" група да не говоря, а за "А" група в последните кръгове такъв смях настъпи, че... Разликата между мен и един друг бос във футбола е, че при мен всичко не е на всяка цена. Отдавна не е на всяка цена. Ако може по спортен път, без да пробиваме играчи на други отбори, без да купуваме цели отбори... да си спечелим. Още едно нещо - с моите възможности аз съм можел да напазарувам мачове, да напазарувам треньори, играчи, съдии, БФС... няма начин това да се получи, докато съм аз в ЦСКА. Това трябва да кажа на Инджов - дай тая година да изкараш кеш 5 милиона, аз да изкарам 5 милиона и ще започнеме - ще купим някой клуб до 20-ата минута да е 4:0 за нас. Няма как да се получи такова нещо. Казах го още преди 5 години - каквото си заслужим на терена, това е".

Кога ще започнем да налагаме повече българи в състава, които знаят какво е ЦСКА?

"От тази година започваме да налагаме повече българи, наши юноши, от 17 до 20-годишни. Няма как да вземем от други отбори българи. Такова време настана, че да нямаш доверие на никой".

Дали Ви се оказва натиск и има ли "разменна монета" това ЦСКА да има нов стадион?

"Имаше докато бяха предните на власт. Сега мисля, че това правителство си е ОК, хората имат желание като нас да свършим работа. Тука в близките дни ще стане ясно как, защо и какви са сроковете. Но предните... не ставаше въпрос за клуба, мои лични неща трябваше да свърша, там по тяхни политики и да стане работата по стадиона. Свърших ги, "намазаха ми ските" - окей, да са живи и здрави. Сега се вижда светлина в тунела и до няколко дена ще се подпишат договорите. Това е моята последна мечта. Сега плащаме наем на държавата за "Българска армия". Трябва ремонт на "Панчарево". По цял ден знайни и незнайни хора се разкарват по "Армията", имаме оплаквания от стотици родители. Ще има нова охранителна фирма, ще се направят баджове, за да няма кибици. Ще има пропусквателен режим. Къде го има това по цял ден да висят хора в кафето на "Армията". Родители се оплакват, че има непристойно държание към майки. Бях достатъчно толерантен, защото мислех, че всичко е в името на клуба. И продължавам да го мисля. Но ще вкараме ред и ако този ред не даде резултат, вече не знам. Не знам как ще я караме...".

За какво ще се бори ЦСКА през следващия сезон?

"Отборът ще се бори да побеждава във всеки един мач, без значение дали е в България или в Европа. Всеки един мач, това е в гените на отбора - да се бори и да побеждава. За 7-8 мача, като махна Славия и Черно море, всичко на всичко можехме имахме към 6-7 удара в очертанията на вратата на противника. А с ония (б.р. - Левски) нямахме удар в очертанията. Ако това е футболът на ЦСКА...".

Има ли ясен план и намерено финансиране за новия стадион?

"Естествено, аз това го говоря откакто съм дошъл на "Армията". Трябва да се знае, че без стадион и база, този отбор е обречен. Час по-скоро това трябва да се случи. Час по-скоро".

Колко пари е инвестирала фамилия Ганчеви в ЦСКА и колко пари сте спечелили?

"Всичките, които съм ги спечелил, мога да му ги подаря. А иначе, заедно с Инджов сме дали заедно над 80 милиона!".

Искате ли ЦСКА да бъде шампион на всяка цена?

"Няма как да му отговоря на господина. Какво означава на 'всяка цена'? Да събера въоръжени бригади, да превзема БФС, да плащам на клубове да ни дават мачове? Не го разбирам какво иска да каже господинът. А и преди мен много по-влиятелни личности бяха в ЦСКА и двамата успяха. По една или друга причина съм бил свидетел. Говоря за Илия Павлов и Васил Божков. По-любознателните могат да питат за някоя от титлите. Аз не искам така, искам да станем по нормалния начин шампиони и ние ще си станем, сигурен съм. В спорта когато си честен и се трудиш, няма как да не се получи!".

Защо като фен на ЦСКА ни победихте с 8:0? В този мач хващали ли сте играчи на ЦСКА?

"Никога не съм правил лошо на ЦСКА, докато съм бил в Ловеч. Само съм помагал на ЦСКА. На полувремето говорих, живи и здрави са играчите, които участваха, можете да ги питате. Викам "спрете, ще стане голяма беля след това". Какво да направя като имаше хора, които казваха "давайте, вкарвайте". До 15-ата минута ЦСКА имаха 4 чисти ситуации, можеха да вкарат... Не са полезни крайните ексцесии на никого. Утре ще тръгнем пак да правим селекция, идва нов сезон. Как да обясним на тези играчи, които привличаме, че няма да ги бият с шишета по главите, няма да им викат "маймуни" и т.н. и т.н. Това е грозно... Да, критикувай мен, обиждай ме, но играчите не са ти направили нищо. Това са професионалисти, които си печелят хляба. Няма играч на този свят, който иска да губи мач, поне според мен. Съжалявам и аз за този резултат, но какво да се направи, затова футболът е непредвидима игра".

ЗА ФИНАЛ

"Искам да пожелая на феновете да са здрави, да подкрепят отбора си. Аз съм сигурен, че и на нашата улица ще изгрее слънце, рано или късно".

ОТГОВОРИТЕ НА ГРИША ГАНЧЕВ НА ВИДЕО:

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички