Оцениха базите на ЦСКА на над 70 млн. лева


Оцениха базите на ЦСКА на над 70 млн. лева
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

1627 0

Последната пречка пред организирането на конкурс за дългосрочно отдаване под наем на базите, ползвани някога от спортните клубове на ЦСКА, отпадна. Новосъздаденото държавно дружество "Сердика спортни имоти" ЕАД най-сетне получи съдебна регистрация и първата му задача ще бъде да насрочи дългоочаквания търг за ст. "Българска армия" и тренировъчния комплекс в Панчарево, пише "Сега".

Освен двата терена, към които апетити имат двата клуба, претендиращи за наследници на фалиралия футболен гранд - "ЦСКА-София" и "ЦСКА 1948", в капитала на "Сердика спортни имоти" влизат още пет имота в София, включващи десетки сгради и обекти с най-различно предназначение. Апортирани са всички емблематични за ЦСКА места, сред които волейболната зала "Васил Симов", плувният комплекс "Червено знаме", игрищата в местността Къро.

Всички те заедно са оценени на малко над 73,2 млн. лв., разпределени в 73 217 089 броя акции с номинална стойност 1 лв. Общият размер е определен на база по-високата от две оценки на всеки имот - данъчна и пазарна, извършена от независим оценител. Едноличен собственик на капитала е държавата в лицето на Министерството на младежта и спорта.

В съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" влизат трима души - Людмил Въчков Лазаров, Мариана Цветкова Петрова и Александра Емилова Левянска, като за единствен представляващ е посочена Мариана Петрова. Дружеството бе създадено по предложение на спортния министър Красен Кралев с правителствено решение от 13 септември. Заради различни документални неуредици регистрацията в съда бе получена едва на 20 ноември.

Дори онзи ден съществуваше опасност от ново забавяне на процедурата, тъй като липсваха 10 документа, изискани от Търговския регистър. Все пак юристите на ММС реагираха своевременно и регистрацията бе приключена успешно в рамките на работния ден в понеделник.

Оттук нататък предстои откриване на процедура за отдаване под наем. Тя ще бъде съобразена с настоящия Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС), т.е. участниците в конкурса ще имат право да вземат имотите за максимум 10-годишно ползване. В проекта за нов ЗФВС е предвидено увеличаване на допустимия срок за концесия на държавни имоти на 30 г., което значи, че може да се наложи преподписване на бъдещите договори.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички