Невиждана в историята загуба за ЦСКА: Ел Маестро пак ходи по ръба - идва 1/2-финал (ВИДЕО)


Невиждана в историята загуба за ЦСКА: Ел Маестро пак ходи по ръба - идва 1/2-финал (ВИДЕО)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

7335 0

ЦСКА записа изненадваща загуба от Пирин Благоевград с 1:2 на Националния стадион "Васил Левски". С поражението "червените" остават с 60 точки и рискуват да бъдат изместени от Черно море на втората позиция, ако "моряците" победят Левски (13.04). Пирин пък взе безценни три точки в борбата за спасението, като вече има 29 пункта и се изкачи до 13-о място, изпреварвайки Локомотив София.

Това бе първо поражение за "армейците" от този съперник през 21-ви век. Последният успех за "орлетата" над "червените" бе на 20 март 1994 година с 3:0 като домакин. Това е и първа победа за Пирин като гост на ЦСКА, както и общо четвърта в историята на това съперничество. А от играта срещу Левски нямаше и помен.

Мачът бе белязан от завръщането на терена на Брадли де Нойер. Левият краен бранител записа първи минути от месец май миналата година, когато игра срещу Черно море. След това лекуваше сериозна контузия. Лошата новина за Ел Маестро обаче е, че Матиас Фаетон си изкара петия жълт картон и ще пропусне първия мач с Ботев Пловдив за Купата на България.

Това бе десетият път през сезона в първенството, в който Нестор Ел Маестро и компания изостават в резултата. В предишните девет отборът записа 3 победи, 2 равенства и 4 загуби, като спечели 11 точки от губеща позиция (само Локомотив Пловдив е по-добър в този аспект).

Резултатът сензационно бе открит от гостите след по-малко от четвърт час игра. Тогава след центриране от ъглов удар отбраната на домакините не се бе подредила добре, а след отклонена топка на първа греда няколко играчи на Пирин бяха на чудесни позиции и Ягодинскис отклони с глава от метър в опразнената врата.

Въпреки че опасните контраатаки на Пирин продължиха през цялата първа част, все пак ЦСКА бе по-активният отбор с повече атаки и заслужено изравни. В 26-ата минута Фернандо Каранга реализира четвъртия си гол след завръщането си, като засече с глава центриране от корнер.

Към края на полувремето пък като по чудо не стана пълен обрат. Данило Асприля стреля с по-слабия си ляв крак от малък ъгъл в гредата, след като бе изведен от фамозен пас на Амос Юга с пета извън наказателното поле, но изпълнението се спря в напречния стълб. На старта на втората част пък Тасев от гостите закачи страничния стълб след удар от малък ъгъл.

ЦСКА пропусна някои добри положения, но гостите продължаваха смело да контраатакуват при всеки удобен момент. Това им донесе успех в 79-ата минута, когато 21-годишният Иван Тасев вкара изключителен гол. Той получи отляво по нападението, влезе навътре, освободи си позиция за удар и от границата на наказателното поле прати топката неспасямо в горния ъгъл на изигралия пореден силен мач Бусато, който този път остана безпомощен.

За ЦСКА предстои изключително важен първи мач от полуфиналния дуел срещу Ботев Пловдив за Купата на България (17.04) - отново на Националния стадион "Васил Левски". В следващия кръг от Първа лига пък гостува на Арда в последния мач от редовния сезон (21.04). Пирин пък приключва редовния сезон с домакинство срещу Черно море (20.04).

ЦСКА с ужасен мач срещу Пирин

Първо полувреме

Изненадващо или не, но първата добра възможност за гол в мача дойде пред гостите. Густаво Бусато трябваше да излиза и да пресича подаване, за да спаси почти сигурен гол. Последва още една намеса, след като се хвърли в краката на съперников играч, у когото се озова топката.

В 7-ата минута след центриране от ъглов удар първо Кордоба, а след това и Кох отклониха с глава, за да се стигне до удар от чудесна позиция на Асприля, но там Ягодинскис се хвърли самопожертвователно и блокира опасния изстрел от непосредствена дистанция.

14' - 0:1! След центриране от корнер топката бе отклонена на първа греда, а отбраната на домакините бе много лошо подредена. Няколко противникови футболисти останаха на чудесна позиция на метър от голлинията и Ягодинскис засече в опразнената врата.

Натискът на ЦСКА се засили още повече, но в 22-рата минута гостите организираха много опасна контраатака. Тасев бе изведен срещу Бусато, а бранителят на "червените" бе зад него. Той реши да стреля извън наказателното поле, но отправи слаб и неточен удар.

26' - 1:1! Домакините бързо изравниха. След центриране от ъглов удар Фернандо Каранга бе непокрит и намери топката с глава и я пласира неспасяемо за вратаря.

ЦСКА продължи да бъде отборът, който играеше много повече с топката, но гостите загатнаха още няколко пъти, че ще ползват всеки удобен шанс за контраатака. Ъгловите удари пък се трупаха един след друг, като само за 38 минути "армейците" бяха изпълнили цели 8.

В 39-ата минута пък Хайнц изненадващо стреля директно от пряк свободен удар, но Ковальов успя да реагира навреме.

В 40-ата минута Асприля бе изведен след изумителен извеждащ пас от Юга с пета. Нападателят напредна и от нетолкова голям ъгъл стреля силно с по-слабия си ляв крак, а топката се отклони от напречната греда.

В 44-тата минута Кареасо бе намерен в наказателното поле след добър пас между линиите от Каранга. Халфът успя да стреля през човек, но твърде слабо и в ръцете на Ковальов.

Минута след това пък Комано бе изведен очи в очи срещу Бусато след чудесен пас зад отбраната на "червените". Бусато обаче бързо излезе и скъси дистанцията, като отново спаси тима си.

Вторo полувреме

И второто полувреме започна с добър шанс за гол пред гостите. Тасев бе изведен отдясно и от малък ъгъл опита да преодолее скъсилия ъгъла си Бусато. Топката обаче облиза гредата от външната ѝ част и излезе в аут.

В 55-ата минута Бусато излезе и ключово изби топката преди тя да стигне до съперников играч след центриране. Впоследствие стражът изуми с рисковани действия, но и успешни - не изчисти, задържа, показа самочувствие и чак след това подаде и опита да сложи старта на контраатака, която бе прекъсната с нарушение.

Минута след това пък Юга засече опасно центриране от поредния корнер с глава, но топката мина с малко над напречната греда.

В 63-тата минута Ел Маестро направи офанзивни смени - Юга и Асприля напуснаха, а Фаетон и Линдсет се появиха в игра.

В 77-ата минута Хайнц засече центриране с глава, а топката мина на сантиметри от страничния стълб. След тази ситуация Брадли де Нойер осъществи дългоочаквано завръщане, заменяйки на терена Тибо Вион. Това са първи игрови минути за Де Нойер от 15 май миналата година.

79' - 1:2! 21-годишният Иван Тасев получи отляво по нападението, влезе навътре, освободи си позиция за удар и отправи впечатляващ изстрел от границата на наказателното поле в горния ъгъл на вратата, като не остави шансове на Бусато.

Във втората минута от добавеното време след разбъркване Линдсет стреля опасно в наказателното поле от трудна позиция, но Ковальов показа фамозен рефлекс. Ситуацията бе разгледена за дузпа, тъй като имаше съмнения дали топката не се е ударила в ръката на игач на Пирин преди това, но 11-метров наказателен удар нямаше.

СЪСТАВИ

ЦСКА: Бусато, Вион, Кох, Махмутович, Кордоба, Юга, Кареасо, Хайнц, Скаршем, Асприля, Каранга

Пирин: Ковальов, Улам, Бенгюзов, Ягодинскис, Върбанов, Полонский, Тасев, Боянов, Диане, Комано, Лузайадио

Преди ЦСКА срещу Пирин Благоевград

Главен съдия на мача ще бъде Петър Кузев, а за негови асистенти са назначени Даниел Ников и Илиян Капарашев. Четвърти арбитър е Георги Гинчев, а за ВАР ще отговаря Станимир Тенчев (с асистент Иво Колев).

Ще бъде любопитно как Нестор Ел Маестро ще окомплектова състава, тъй като Амос Юга се завръща след наказание от два мача. В отсъствието на втория капитан обаче Марселино Кареасо, Джонатан Линдсет, Тобиас Хайнц и Улаус Скаршем изнесоха много силен двубой в средата на терена при победата с 2:0 над Левски.

ЦСКА е в серия от три поредни победи срещу този опонент, като за последно не спечелиха на 5 декември 2021 година, когато мачът приключи при равен резултат 1:1. Любопитното е, че в само един от последните им четири официални мача не се стига до гол/гол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички