Най-славният български клуб ЦСКА чества 74 години!


Най-славният български клуб ЦСКА чества 74 години!
Снимка: Официален сайт - ЦСКА

1728 0

Днес ЦСКА празнува 74-ата годишнина от основаването си. Това е най-успешният клуб в България, който от създаването си през 1948 г. печели рекордните 31 шампионски титли и 21 национални купи, класира се на 3 полуфинала в Европа, а в същото време записва куп незабравими участия в Европа, докато триумфира 4 пъти със Суперкупата на България.

Началото на "червената идея" е дадено точно в 11.00 часа на 5 май 1948 година, в кабинета на генерал Боян Българанов във Военния клуб в София. Тимът тематично се подвизава на стадион "Българска армия", който очаква своята модернизация. Именно в "дома" на тима се намира и единственото копие на Златната топка в България - подарено на клуба от Христо Стоичков, единственият ни сънародник, печелил отличието. Нападателят се е превърнал в една от легендите на славния клуб, а в момента е и част от собствениците на ЦСКА.

"Армейците" са единствените, които могат да се похвалят с елиминирането на три действащи европейски шампиона - Аякс, Нотингам Форест и Ливърпул. 

Играчи на "червените" са били едни от най-големите футболни величия на България: Иван Колев, Панайот "Гацо" Панайотов, Георги Найденов, Манол Манолов, Димитър Якимов, Димитър Пенев, Борис Гаганелов, Аспарух Никодимов, Петър Жеков, Георги Денев, Божил Колев, Георги Димитров - Джеки, Стойчо Младенов, Георги Велинов, Радослав Здравков, Пламен Марков, Христо Стоичков, Любослав Пенев, Емил Костадинов, Трифон Иванов, Йордан Лечков, Ивайло Андонов, Емил Кременлиев, Бончо Генчев, Стилиян Петров, Мартин Петров, Димитър Бербатов и много други.

Ето информация за предстоящия финал за Купата на България между ЦСКА и Левски!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички