Майкъла пред Sportlive: Ел Маестро се учи в ЦСКА, трябва да го заменят Любо или Стойчо, те правят шампиони


Майкъла пред Sportlive: Ел Маестро се учи в ЦСКА, трябва да го заменят Любо или Стойчо, те правят шампиони
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

9491 0

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА - Георги Илиев-Майкъла, коментира представянето на тима в първите мачове през пролетта, както и актуалните въпроси около "червения" клуб. Той посочи кой трябва да води ЦСКА и обяви, че Нестор Ел Маестро няма място на "Армията".

Легендата на клуба коментира и трансфера на Ивайло Чочев, когото той доведе при 31-кратните шампиони, в Лудогорец.

Г-н Илиев, какво мислите за първите 2 мача на ЦСКА през пролетта?

- Както за подготовката - средно представяне. Което не е присъщо за ЦСКА, защото, при тези футболисти, които купиха, за мен клубът има много добри играчи, но няма треньори, няма нивото, което отговаря на ЦСКА. Проблемът при тях е, че вече играят по 9-10 чужденци и максимум двама българи. И българите са бек, което не е лидер. Докато ЦСКА не си намери лидер, който да води отбора, ще бъде така. Но това зависи и от ръководството и треньора.

Просто на треньора нивото му е това - да си вземе заплатата и нищо ново. ЦСКА има много по-силни футболисти, които могат да играят много по-добър футбол, но той играе, за да си вземе заплатата, да не загуби всеки мач. Затова феновете го разкриха много бързо. Реалността е такава: ЦСКА не е на никого, това е клуб на феновете. Ето и сега едни приемат, че това е нов ЦСКА, други го приемат за стария, но ЦСКА е на феновете, ЦСКА е там, където е стадионът.

Вие имате ли сантименти относно очакваното разрушаване на стария стадион?

- На този стадион сме изиграли най-големите си мачове. Там сме израснали, там ни е всичко, там даже живеехме - в хотела на ЦСКА. Всеки иска да има нещо общо клуба, но най-доброто е новият стадион. Дори не шампионската титла, но тя върви с името. Може би тези хора, които са в момента, не знаят какво е ЦСКА. Първо, чужденците изобщо не знаят какво е, ръководството - същата работа. За мен ЦСКА е величие, нещо голямо, много сериозно като ангажимент, като устройство на клуб. Това, което правят в момента, не е много сериозно, не е за нивото на ЦСКА. И това е големият проблем. Това се отразява и на играта на тима.

Какво мислите за зимната селекция на клуба?

- Когато освободиш голмайстора си и го продадеш, значи нямаш интерес да станеш шампион. Имаш интерес да съществуваш. Да, ще изкараш някакви пари за него, но бюджетът на ЦСКА на година е някъде 16-17 милиона, което не е малко. Вместо да имаме 12-15 чужденци, аз бих запазил 5, но голмайстора ще го оставя за втория полусезон. Ако имам афинитет да стана шампион. Ако нямам, ако искаме да вземем само купичката, както казвахме навремето на Купата на България... Купичката не е интересна, всеки може да я вземе. Не е нивото за ЦСКА. Ето, Лудогорец взима всички важни мачове, Левски се съживяват, Черно море... Със смешен бюджет, 3 пъти по-малък от този на ЦСКА, играят добре при Илиан Илиев.

Нестор Ел Маестро трябва ли да запази поста си? Виждате ли дългосрочна идея в работата му, която да даде плод?

- Значи, ние освобождаваме Стойчо Младенов, Любо Пенев, за да вземем някой, който се учи в ЦСКА. Защото той се учи. Той експериментира. Това е само мое мнение, има си ръководство, което дава парите. Това, че ние сме играли за този клуб, печелили сме, няма нищо общо. Който дава парите, той поръчва музиката. Но е хубаво от време на време да се слушат феновете.

При тази неустойка, която има - 120-130 000 евро, мнението ми е, че той няма място в ЦСКА. Просто не е на нивото за ЦСКА. Но има ръководство, те са го харесали. Щом го вземат за втори път, значи нещо са видели в него. Аз не съм видял нищо. Никакво развитие за ЦСКА не мога да видя. Може би 2 мача са ми харесали на ЦСКА под негово ръководство и нищо повече. Всички дерби мачове ги загуби. До един! Срещу първата четворка нито един мач не можем да вземем. Щом е така, ти не си на нивото за ЦСКА. На нивото си за Локо (Пд), Ботев (Пд), за пето-шесто място.

Спекулира се, че Ел Маестро получава най голямата заплата, която треньор на ЦСКА е взимал в историята. Защо смятате, че чуждестранните треньори у нас получават толкова по-голямо възнаграждение и доверие от българските?

- Това ни е комплексът, комплексът на собствениците. Вземат чужденец, вместо да имат доверие на българин. Виждате, че в мачовете играят по 10 чужденци. Това е така, защото държавата е абдикирала от детско-юношеския спорт, не само от футбола. Като махнеш художествената гимнастика, където нещата вървят заради Илиана Раева, всичко друго е под вода в спорта. Говорим за деца, юноши и младежи. И затова не излизат добри футболисти българи. Нямаме играч, който да е в някое от най-добрите първенства в Европа, в нормален отбор. Преди имахме поне 4-5 от ЦСКА, които играят в елитните клубове в Европа. Сега нямаме нито един. Виждате сега, че най-добрият футболист на България, къде ли не го продадохме, сега отиде да играе в Гърция. В ПАОК, който беше четвърти-пети. Това ни е нивото.

Футболният съюз не е виновен, виновна е държавата, която абдикира от спорта тотално. Няма терени за децата, бази за децата, центрове за възстановяване. Играят в мизерия и на 17 г. са приключили с футбола. От децата, от базите тръгва нещо. Защото, когато бях изпълнителен директор в ЦСКА, юношите и децата играеха по селата - Обеля, Волуяк, Казичане, къде ли не. Това не е ЦСКА. ЦСКА е на "Армията", там се става голям. Сега ще подарим терените и ще отидем да играем в "Обеля". Официално от ръководството обявиха, че ги даряват на Общината. Питаш главния архитект, той казва: "Никога не сме ги искали"; питаш кмета на Средец Трайчо Трайков, "Никога не сме ги искали"; питаш госпожа Фандъкова, сега г-н Терзиев, "Никога не сме ги искали". Нека си останат за децата да си играят. Това са 500 деца всяка година. Нито пречат на стадиона да се работи, нито нищо. Стадионът се прибира, остава предостатъчно място за децата.

За да правиш ремонт или да вдигаш нов стадион, трябваше първо да решиш проблема с ДЮШ преди 1 година. Нито един от двама изпълнителни директори, собственици, нито един фен не излезе да попита къде отиват децата на ЦСКА. Това е най-голямата трагедия. Когато разрушиха "Червено знаме", нито един фен не излезе срещу това. Това много ме притеснява, но не мога да променя нищо. Може би аз имам виждане за утре, те имат за вчера. Гриша Ганчев предложи навремето пред 10 000 ЦСКА да отиде във "В" група, но всички искаха нов клуб. Това е манталитет и мислене.

Какво най-много Ви притеснява в ЦСКА към момента?

- Някога да сте чули този треньор да каже: "Аз исках този футболист, гледал съм го и те ми го доведоха"? Един път някой треньор да го каже? Това е все едно на един готвач да му донесат развалено месо и той да ми сготви "Уелингтън". Същото е. Нямам думи за това нещо! Треньорът, като го изгонят след 6 месеца, казва: "Тези футболисти ми дадоха и с тях работих. Аз не съм ги искал". Ето това най-много ме притеснява в ЦСКА. Мъри Стоилов избира всеки играч лично, праща да го гледат.

Питайте този треньор Ел Маестро ли е, професор ли е - да си смени името в Сърбия, това за първи път го чувам, дали е пратил да гледат един играч и да го вземат в ЦСКА дори един път. Нали знаете едно интервю на Гриша Ганчев, в което казва: "Всички вземат решения, всички дават мнения, само аз решавам". Да сте чули изпълнителните директори да са пратили някой да гледа тези играчи, които купихме? Имаме двама изпълнителни директори, спортни, бивши играчи, интелигентни. Някой от тях да е ходил да гледа играч? Какво да го коментираме тогава? Професионално отношение, което феновете са го разкрили от 10 години.

Ако зависеше от Вас, кой бихте взел за треньор на ЦСКА сега?

Любо Пенев или Стойчо Младенов бих взел на този етап, това са хората, които правят шампиони. Да, той каза, че няма да бъде повече треньор, защото го плюят и го псуват, че е отишъл в другото ЦСКА. Той трябва да си храни семейството. Много хора от Барселона отиват и в Реал Мадрид, ако ги поискат. И обратното, нормално е. Всеки трябва да работи и да си изкарва някъде прехраната. Когато ти не си го взел в ЦСКА... Защо не си върнахме Десподов в ЦСКА?

Вместо това той отиде в Лудогорец...

- Много играчи отидоха в Лудогорец. Защо Лудогорец ги купува? Не защото им трябват. Просто да отслабят другите отбори. Така се прави. Нито ще заиграе там... Той си беше перфектно паснал в ЦСКА. Както Неделев - седи там да бие фаулове и ъглови удари. Отиде там, за да стане шампион. Защото не е ставал. Всеки футболист мечтае да стане шампион. Първото нещо, когато заиграеш в "А група, мечтаеш да станеш шампион. И ние, като подавахме топките там на Пенев, Якимов и Жеков, мечтаехме за това. И станахме няколко пъти шампиони затова. Защото мечтите се сбъдват. Там, като влезеш под арката, вече си велик, най-добрият. Сега го нямат този манталитет, не знаят какво е ЦСКА, нямат уважение. Спас Джевизов им го каза, Цецо Йончев, Ради Здравков. Може ли да обиждаш тези играчи на стадиона?

Любо Пенев, Емил Костадинов, Ицо Стоичков, Бербатов, Стилиян, Мартин... Само от ЦСКА излизат големи футболисти. ЦСКА европейски отбор, докато Левски е отбор на народа. И трябва да има едно уважение. Но ЦСКА е европейски отбор, оттам излизат най-големите футболисти и затова би всички европейски тимове навремето, без никакви притеснения. И Нотингам, и Ливърпул, и Реал, и Монако, да не изреждам. Отбори, за които не можеш да мечтаеш да ги биеш, но имахме самочувствие, че не сме по-лоши от тях. Сега в отбора нямат манталитет за ЦСКА, просто са събрани от всякъде.

Кои играчи смятате, че са "длъжници" на тима с изявите си през есенния полусезон?

- Никой не е длъжник. Толкова могат, толкова дават. Те ако могат повече, ще го дадат. Някои започнаха силно, но срещу кои отбори? Идва сериозен отбор - Лудогорец, и ни бие. Имаме дузпа в последната минута, ставаме шампиони, а треньорът, вместо да я даде на голмайстора, за да вкара на "Народна армия", я дава на едно момче уплашено, което може да бие дузпи срещу Враца, срещу Хебър, но не и на финал. Той беше толкова пребледнял, че нямам думи. Не е той виновен, а ръководството. И ставаме шампиони. Кой ни е виновен? Лудогорец ли? Че съдията ни дава дузпа в 93-та минута.

Единственото отражение са феновете. Единственото професионално нещо в ЦСКА са феновете. Ицо Стоичков също го каза преди години, че управлението в ЦСКА е безобразно. А той е съсобственик в клуба. И не е само той - Любо Пенев, когато напусна, и Стойчо Младенов - че се бъркат. Аз не мога да го кажа, защото не съм бил вътре. Те не мислят за ЦСКА, мислят за момента. А утре, ако си тръгнат, какво прави ЦСКА? Те не са обвързани с нищо с ЦСКА.

Къде виждате ЦСКА в края на сезона?

- Още е много рано да даваме мнение. Но с тези играчи, които взехме, аз бях казал, че ЦСКА е шампион. Ала не може срещу Черно море да нямаме голов удар. И още нещо: имаше чиста дузпа за ЦСКА, но никой не я коментира, никой от играчите и треньорите не поиска от ВАР да я гледат. И червен картон имаше. Но това не помага, че ЦСКА игра слабо. А това е дерби мач. А Лудогорец си бие. Ще дойде мачът с ЦСКА, ще направят равен и ще станат с 10-15 точки шампиони пак. А ние пак ще говорим, че купуват мачове, че съдиите им помагат. Съдиите помагат на богатите и силните. И на Лудогорец помагат, и на ЦСКА, и на Левски. И в цял свят е така.

Също пред SL Майкъла негодува от факта, че школата на ЦСКА остава без място за тренировки. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички