След истинска битка: ЦСКА отстрани Осиек и е на прага на групите в Лигата на конференциите


След истинска битка: ЦСКА отстрани Осиек и е на прага на групите в Лигата на конференциите
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

31490 0

Носителят на Купата на България ЦСКА се класира за плейофите за влизане в групите на Лигата на конференциите. "Армейците" завършиха наравно 1:1 с хърватския Осиек и след победата с 4:2 в първата среща преодоляват третия квалификационен с общ резултат 5:3.

Мачът бе изключително тежък за "червените", на които се наложи да се защитават през по-голямата част от срещата. Те не го направиха напълно убедително, но въпреки това удържава хърватите, които са известни с това, че са изключително добри при статичните положения.

Именно те бяха и най-сериозното им оръжие срещу ЦСКА, но то им помогна едва за един гол. Той падна секунди преди края на първото полувреме и бе дело на Шкорич. Попадението изравни резултата, след като преди това в 33-ата минута Греъм Кери вкара с красив и техничен удар от средна дистанция.

До края на двубоя натискът на Осиек ставаше все по-сериозен. Густаво Бусато се отличи с две много груби грешки, но се реваншира, след като записа и няколко много добри спасявания след това. В последните минути на мача се стигна и до червен картон, след като Жорди Кайседо демонстрира изумителна скорост (в 86-ата минута!) и чукна топката преди Лончар, който влетя с шпагат в ролята си на последен в отбраната.

ЦСКА ще се изправи срещу Виктория Пилзен в спор за място в групите, като първата среща е след седмица. Чехите се класираха по изключително драматичен начин за тази фаза след общ резултат 5:5 и изпълнения на дузпи (вижте подробности).

СЪСТАВИ

Осиек: Ивушич, Лончар, Шкорич, Милош, Чеберко, Жапер, Клейнхейслер, Неяшмич, Бочкай, Манце, Миерес

ЦСКА: Бусато, Мазику, Антов, Матей, Турицов, Жеферсон, Юга, Кери, Йомов, Вилдсхут, Кайседо

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

ЦСКА имаше много добър шанс за втори гол само секунди след началото на втората част. След центриране от ъглов удар топката се озова на пътя на Жеферсон, който стреля отблизо с по-слабия си десен крак, което се оказа решаващо, тъй като топката бе пратена в обсега на Ивушич, който изби в ъглов удар.

След това положение обаче футболистите на Стойчо Младенов попаднаха в същото състояние, в което бяха и в първите 10 минути от първото полувреме - бързо губеха топката, а атаките на Осиек идваха една след друга. Отбраната на "армейците" не изглеждаше толкова стабилна при тези положения и ще трябва да се концентрира повече, ако не иска да допусне пореден гол след центриране от Осиек.

В 63-ата минута ново центриране доведе до гол във вратата на "червените", но той бе отменен поради засада. При попадението Бусато тръгна да излиза, подхлъзна се и падна на земята, което остави вратата празна. Грешката му не се оказа фатална единствено заради засадата.

Само 9 минути по-късно Бусато направи нова груба грешка. Топката бе върната към него, той излезе извън наказателното поле, за да играе с нея, забави се и при опита си да изчисти топката уцели противников футболист. За негово щастие рикошетът изкара топката в аут и не се стигна до опасност пред вратата му.

В 73-ата минута Валентин Антов действа разсеяно в наказателното си поле и топката се докосна до неговата ръка. Той овладя опасна топка в наказателното поле, но след играта с гърди имаше и ръка. Главният съдия прецени, че неумишлените действия на Антов го оправдават и дузпа не бе отсъдена.

С напредването на времето натискът на хърватите ставаше все по-осезаем, а центриранията в наказателното поле на "армейците" следваха едно след друго. При повечето от тях се стигаше до напрежение, но все пак "червените" удържаха успешно преднината си.

В 81-ата минута отбраната на ЦСКА се пропука и се стигна до извеждащо подаване, което осигури шанс за техен играч, който се откъсна сам срещу Бусато. Бразилският страж обаче се справи, като скъси бързо ъгъла и отрази изстрела с тяло.

Само 4 минути по-късно Бусато отново трябваше да се намесва. Поредно центриране и прехвърлящ удар с глава, но бразилецът изби умело в ъглов удар.

В 86-ата минута Кайседо демонстрира убийствена скорост и настигна далечна топка, чукна я преди Лончар, който се бе хвърлил в краката му, а бе последен в отбраната. Така резонно това доведе до червен картон за бранителя.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано домакините започнаха много активно в търсене на попадение, с което да намалят изоставането си в общия резултат. До този момент защитата на ЦСКА обаче се справяше, като успешно неутрализира на няколко пъти най-силното оръжение на хърватите - статичните положения, които водят до центрирания в наказателното поле. Осиек все пак стигна до два изтрела, но твърде слаби - единият попадна в Густаво Бусато, а другият - излезе в аут.

"Червените" постепенно успяха да задържат повече топката, въпреки че атаките на хърватите далеч не спряха. В 18-ата минута Георги Йомов се пребори добре на крилото и подаде към Греъм Кери, който стреля от средна дистанция, но твърде слабо, като Ивушич нямаше проблеми да улови топката.

В 24-ата минута отново Кери опита много любопитен изстрел. Той самият си спечели нарушение близо до аутлинията и изглеждаше най-логично да центрира, но вместо това реши да стреля директно от малък ъгъл и вратарят не беше готов. Негов съотборник обаче бе на голлинията и изчисти в ъглов.

Две минути по-късно се стигна и до напрежение пред вратата на Бусато. След центриране от ъглов удар топката бе отклонена с глава и стигна до играч в бяло-синьо, който бе оставен напълно непокрит на непосредствена дистанция от вратата. Той моментално опита да стреля, но Жеферсон решително се намеси.

33' - 0:1! Третият опит на Кери сполучи! Йомов отново се отличи с добре игра отдясно, подаде през целия терен по земя на другия фланг към Вилдсхут, който не овладя отлично, но това даде възможност тя да стане удобна за Кери, който с много красив и техничен изстрел от средна дистанция преодоля Ивушич.

45' - 1:1! ЦСКА допусна да бъде изравнен по доста наивен начин и в самия край на частта. След изпълнение на ъглов удар се стигна до разбъркване, а там се ориентира най-добре Шкорич, който със силен изстрел по земя и по диагонала не остави шансове на Бусато.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Футболистите на Стойчо Младенов получиха почивка във втори пореден уикенд, след като още един двубой с тяхно участие от Първа лига бе отменен. И то какъв - голямото дерби срещу хегемона у нас за последните години - Лудогорец.

Така на теория ЦСКА трябва да е отпочинал достатъчно и да се е подготвил максимално за тежкия сблъсък, който го очаква. "Червените" изненадаха преди седмица и напук на слабата форма изиграха страхотен мач, в който можеше и трябваше да спечелят с дори по-убедителна преднина.

Неточности в защита и глуповато допуснато попадения в края на срещата, когато Густаво Бусато направи груба грешка, направиха така, че интрига ще има и в реванша, а домакините от Осиек далеч не са се отказали и ще се борят докрай.

Победителят от тази двойка ще се изправи срещу един измежду Дъ Ню Сейнтс (Уелс) и Виктория Пилзен (Чехия). Определяният за пълен аутсайдер в тази двойка Дъ Ню Сейнтс спечели изненадващо първата среща с 4:2, но със сигурност има за какво да съжалява, тъй като водеше с 4:0 до 89-ата минута.

А ако ЦСКА отстрани Осиек ще се изправи срещу уелския или чешкия тим в плейоф за влизане в груповата фаза на първото издание на новосформирания трети по сила европейски клубен турнир - Лигата на конференциите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички