ЦСКА ще решава всичко срещу Лиепая в Латвия, даде свидна жертва


ЦСКА ще решава всичко срещу Лиепая в Латвия, даде свидна жертва
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

12150 0

Носителят на Купата на България ЦСКА започна участието си в европейските клубни турнири по неубедителен начин. "Червените" направиха нулево равенство срещу латвийския Лиепая в първи мач в новия турнир на УЕФА - Лига на конференциите.

Столичният тим не успя да пробие опеката на опонента си, а освен това се лиши от услугите на Валентин Антов за неопределено време. Това се случи, след като в края на първата част юношата на клуба получи изключително болезнен удар в главата с коляното от играч на Лиепая и бе принудително заменен от Пламен Гълъбов. През втората част „червените” се активизираха, но не успяха да реализират гол във вратата на Звиедрис.

Реваншът срещу латвийците е след точно една седмица на стадион „Даугава” (29-и юни).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът на "Армията" започна с равнопоставеност между двата отбора, като опасностите пред двете врати липсваха. В 10-ата минута Марко Шимич блокира с глава центриране отляво на Греъм Кери за Жорди Кайседо и евкадорецът нямаше възможност да отиграе с глава тази ситуация.

След 20 минути игра българският отбор стигна до чудесен шанс за гол, който не бе оползотворен. Амос Юга даде изящно подаване зад отбраната на Лиепая за Йоан Баи. Френският футболист задмина стража на съперника, но си пласира топката прекалено встрани и върна назад за Вилдсхут. Нидерландецът не пожела да шутира с левия крак и потърси подаване към точката за изпълнение на дузпа, където нямаше негов съотборник.

Пет по-късно гостите от Латвия изпуснаха чудесна възможност за реализиране на гол. Топката бе доставена отдясно от Хоган за Дмитрий Бага, който за щастие на родния тим не успя да засече топката във вратата на Бусато. Минута по-късно пък Кери пробва шут от дистанция, но неточно. В 29-ата минута "червените" опитаха за пореден път удар от средна дистанция, този път чрез Мазику, който отново бе достатъчно неточен, за да не затрудни Звиедрис.

След точно 30 минути игра Лиепая стигна до нова добра възможност за попадение. Жилиус центрира отдясно след мощен свой пробив, а Турицов изби по земя към дъгата на наказателното си поле. Бага не се посвени да отправи мощен шут, но топката премина отстрани на българската врата.

В ответната атака се видя добър шанс за ЦСКА. Вилдсхут проби отляво и нахлу в наказателното поле на съперника, за да последва успореден пас за Кайседо, но бранителят на латвийците Кейта със сетни сили изчисти в ъглов удар. След ъгловия удар се получи разбъркване, а топката отиде в Жеферсон, който стерля от трудна ситуация и прати топката над напречната греда.

В последните минути на първото полувреме бранителят на ЦСКА Валентин Антов получи изключително тежък удар в главата при поредното тежко единоборство с футболист на Лиепая и се наложи да бъде откаран с линейка към болница в София, в следствие на което не успя да доиграе и мача.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на почивката Любо Пенев направи две промени, като в игра влязоха Пламен Гълъбов и Георги Йомов. Бранителят замени тежко контузения Вальо Антов, а Йомов влезе в игра на мястото на Йоан Баи. 

Това не доведе до някаква грандизона амплтиуда в играта на българския отбор, а в 58-ата Турицов индиректно асистира за Миросавлиев от Лиепая след центриране от корнер, но нападателят на литовците направи огромен пропуск от няколко метра. В 65-ата домакините имаха мними претенции за дузпа след мощен диагонален удар отляво на Мазику, но реферът Питър Банкс бе категоричен в решението си, че няма да посочи бялата точка. След повторението пък се видя, че ръката на Кейта от Лиепая бе пред тялото и английският арбитър бе действал правоверно.

Бранителят на гостите Шимич пък отправи много опасен удар с глава в хода на втората част, но някак Бусато изби топката встрани и спаси българската врата от гол за Лиепая.

ЦСКА започна да действа по-агресивно с напредването на времето, а Пенев вкара и Чатакович в игра, за да усили нападението си. Бранител на Лиепая блокира с тяло удар на плеймейкъра и я прати в корнер, а след него пък Юга пропусна изгодна възможност да завърши "червено" центриране от Йомов.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

ЦСКА ще се опита да се отсрами, след като бе разгромен от Лудогорец за Суперкупата на България. "Червените" ще опитат да повторят успешната си европейска кампания от миналия сезон, когато достигнаха до групите на Лига Европа - този път обаче в новосъздадения евротурнир Лига на конференциите.

Пред Любослав Пенев основните проблеми са в защита, където той няма да може да разчита на Мено Кох и Тибо Вион. Митко Митков също няма да вземе участие в двубоя. В ЦСКА имаше напрежение поради уволнението на кондиционния треньор Кирил Динчев, но Пенев успокои обстановката преди двубоя.

Лиепая пристигна с подсилен състав, като към тима се присъединиха бившият защитник на Ботев Пловдив Маркиньос, както и Милан Лазаревич и Валерий Шабала. Треньорът Небойша Вигниевич заяви, че знае много неща за ЦСКА и похвали играта на "армейците". Любо Пенев отказа да коментира силните и слабите страни на Лиепая публично, за да не помага на съперника.

Любослав Пенев е направил 3 промени в своя състав от мача с Лугодорец - Вальо Антов заменя Гълъбов в отбраната, а в предни позиции Амос Юга и Греъм Кери влизат на мястото на Чатакович и Варела!

Стартов състав на ЦСКА: Бусато, Турицов, Матей, Антов, Мазику, Жеферсон, Юга, Баи, Вилдсхут, Кери, Кайседо

Лиепая: Звиедрис, Кейта, Шимич, Исайевс, Жулевс, Биарожкин, Ткачук, Бага, Хоган, Додо, Миросавлйев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички