ЦСКА поднесе сензацията в Лига Европа, изпусна Рома на "Олимпико"


ЦСКА поднесе сензацията в Лига Европа, изпусна Рома на "Олимпико"
Снимка: Guliver/GettyImages

7945 0

Дори с 8 промени в състава на Рома спрямо дербито с Милан през уикенда, никой не е очаквал "вълците" да имат каквито и да е проблеми с отбора на ЦСКА в Лига Европа. Един от фаворитите в турнира беше категоричен фаворит на всички букмейкъри и специалисти, но след 90 минути на "Олимпико" играчите на Рома трябва да се радват, че не загубиха срещата срещу българския тим след наистина изключително стойностно представяне на селекцията на дебютанта Даниел Моралес. 

В мач от втория кръг на група B на Лига Европа Рома и ЦСКА завършиха 0:0 в двуостър двубой, в който "червените" можеха дори да стигнат до победата, ако не бяха два изключителни пропуска на Валентин Антов от близка дистанция при корнер и Али Соу, изскочил 20-ина минути преди края сам срещу вратаря на италианския гранд. 

Представянето на "армейците" в дефанзивен план беше почти безупречно, като футболистите пред Бусато позволиха да се стигне само до едно чисто положение пред вратата в 33', когато Мхитарян удари напречната греда след брилянтен пас на капитана Кристанте. Във всички останали случаи Бусато беше непоколебим, като спаси общо 6 точни удара на "вълците". На отсрещната врата Пау Лопес трябваше да спасява много опасни удари на Енрике и Санкаре, както и вече споменатото положение, открило се пред Али Соу. 

Нападателят на ЦСКА обаче трябва да бъде похвален за играта си, след като беше изключително деен в предни позиции, осигуряваше отлични топки за крилата и беше най-фаулираният играч в мача. В добавеното време и Ахмед Ахмедов се отчете с пропуск след прекрасно центриране на Георги Йомов. Рома от своя страна пусна в игра куп титуляри след почивката, сред които Педро, Пелегрини и Джеко, но и те бяха неутрализирани от отлично подредената отбрана на Даниел Моралес, който пое ЦСКА на пожар след равенството 1:1 срещу Арда. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Още в 3' се стигна до гол във вратата на Бусато, след като Смолинг засече центриране от крилото, но след това съдията вдигна флага си за засада и попадението беше отменено.

"Червените" отговориха с две прекрасни положения на скорост, но и двете бяха пропилени от Али Соу. В 9' Синклеър проби прекрасно по десния фланг, влезе в наказателното поле и подаде за Йомов, но Кристанте блокира отлично Йомов и не му позволи да стреля - 10 минути отличен футбол на "Олимпико". 

В 16' Спинацола беше много близо до това да отбележи много красив гол. Той реши да стреля в горния десен ъгъл от около 25 метра от крилото, но Бусато внимаваше и със сетни усилия изби в корнер. След центрирането на Мхитарян Фацио успя да засече с глава, но бе неточен. 

3 минути по-късно ЦСКА осъществи много добра триходова акция, при която Юга изостри нападението с отличен пас към лявото крило за Мазику. Той пробив към наказателното поле, подаде на Санкаре, но неговият удар бе много слаб и много неточен. В 21' пък Мазику сам реши да пробива през центъра, нахлу в наказателното поле и стреля, но шутът му беше блокиран. Той имаше опция и да подаде на Али Соу, но избра солов завършек на атаката. 

В 34' Рома имаше най-доброто си положение, след като Мхитарян пусна пас за Кристанте и влезе към наказателното поле, халфът го изведе в пеналтерията и арменският плеймейкър стреля технично, но прати топката върху горната греда. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

В 50' ЦСКА можеше изненадващо да се озове напред в резултата. При центриране от корнер Санкаре засече на далечната греда, Лопес спаси, но топката се озова у Антов на 5 метра от голлинията. Ударът на защитника обаче мина над вратата на Рома - страхотен пропуск за защитника на "червените". В 64' ЦСКА получи нов златен шанс, след като резервата Енрике получи топка отляво в наказателното поле и се опита хитро да стреля в близкия ъгъл, вместо да търси центриране, но в удара му нямаше сила и вратарят успя да се намеси успешно. 

В 70' Фонсека пусна "тежката артилерия" в игра, като Един Джеко влезе в игра заради липсата на каквито и да е голови положения в полза на Рома. Точно минута след това Али Соу беше изпуснат от защитата на Рома и се озова сам срещу вратаря. Той нагласи топката на удобния си десен крак, стреля, но Пау Лопес реагира блестящо и отрази шута на нападателя на ЦСКА - непростим пропуск на тарана на столичани. Той прибърза леко с удара, но причината за това е, че Жесус успя да възстанови позиция и почти беше стигнал до нападателя на българския тим. 

В 75' Рома получи най-доброто си положение през второто полувреме, което беше плод на добрите действия на резервата Пелегрини - той се освободи пред наказателното поле и стреля, но Бусато спаси. В 83' пък съдията взе странно решение, когато двама футболисти на ЦСКА се откъсваха сами срещу 1 защитник на Рома, но реферът наду свирката, за да покаже картон на Кумбула за нарушение срещу Санкаре. Ситуацията обаче даваше предпоставки за задължителен авантаж. 

В 85' Един Джеко получи топката отляво в наказателното поле и на два пъти стреля от малък ъгъл, но и в двата случая Бусато надделя в сблъсъка. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Даниел Моралес прави две промени в състава на "червените" в сравнение със срещата с Клуж, като на пейката изненадващо е оставен Тиаго Родригес. Матей също е на скамейката за сметка на Петър Занев. В същото време домакините правят доста промени (общо 8) спрямо състава, който направи 3:3 срещу Рома през уикенда. 

РОМА: Лопес, Смолинг, Фацио, Кумбула, Вияр, Кристанте, Перес, Спинацола, Мхитариян, Чарлес Перес, Борха Майорал

ЦСКА: Бусато, Вион, Антов, Занев, Мазику, Юга, Жеферсон, Санкаре, Йомов, Синклеър, Соу

ЕТО КОЯ ТЕЛЕВИЗИЯ ЩЕ ИЗЛЪЧВА РОМА - ЦСКА

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Рома изглеждаше, че няма да започне по най-добрия начин кампанията си в груповата фаза, след като изоставаше с 0:1 до почивката в гостуването си на Йънг Бойс, но "вълците" стигнаха до пълен обрат и успех с 2:1, който прати тима начело на група B в Лига Европа. В същото време Лудогорец допусна тежко поражение с 1:2 от Антверп у дома, и то след като поведе с 1:0 в началото на второто полувреме. 

Слабата форма на шампионите на България дори доведе до треньорска рокада в тима от Разград, след като Павел Върба беше уволнен, а на негово място се завърна Станислав Генчев. Това все още е временно решение, тъй като младият специалист все още няма лиценз "про" от УЕФА. След завръщането си на "горещия стол" Генчев записа отличен втори дебют в Лудогорец, печелейки с 3:1 домакинския мач на Монтана. 

Рома в момента се намира в добра форма, като е първият тим, който спря Милан през настоящия сезон, достигайки до 3:3 на "Сан Сиро". Италианският гранд има само една загуба от началото на сезона (още в първия кръг срещу Верона), а оттогава записа реми срещу Ювентус и 3 победи (2 в Серия А и 1 в Лига Европа). 

ЦСКА влиза в срещата без победа от мача с Базел на 1-и октомври и отборът е в серия от загуба и 3 равенства в последните 4 мача. От 1-и септември насам "червените" са записали едва 3 победи, но също така имат само 2 поражения. 

До момента в историята двата отбора са изиграли 4 срещи, като Рома е крайният победител и в 4-те мача. В последния мач на "Олимпико" ЦСКА падна с 2:0 през 2009 година. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички