Кой е Миодраг Йешич и как се превърна в легенда и в Сърбия, и в България?


Кой е Миодраг Йешич и как се превърна в легенда и в Сърбия, и в България?
Снимка: Tsvetomir Petrov / LAP.bg

2306 0

В четвъртък, 8-и декември, пристигна трагична новина от Сърбия. Миодраг Йешич почина в пътен инцидент. Генерала, както го наричат привържениците, е легенда и в западната ни съседка, и в България.

Кой е Миодраг Йешич - Генерала?

Миодраг Йешич е роден на 30 ноември 1958 година в Осеченица (Сърбия). Играе като футболист за гранда Партизан (Белград) в периода 1974 - 1875 година, като записва 342 мача, в който реализира 81 попадения.

Бил е още футболист на турските Алтай (136 двубоя и 29 гола) и Трабзонспор (37 мача и 9 попадения). Най-големият му успех като състезател е спечелването на югославската първа лига през сезон 1982-83. За националния отбор на Югославия пък записва осем срещи, в които вкарва два гола.

Като наставник, Генерала започва кариерата си в Обилич през 1993 година, а отборът му стига финала за Купата на Югославия. Впоследствие е треньор и на Вршац, Раднички Белград, Млади Радник, Раднички Ниш (с който печели промоция за елита в страната), ОФК Београд, Партизан Белград - с него тимът отбелязва 111 гола - абсолютен рекорд в историята на Югославия).

Престой в Тунир начело на Свах, с който печели Арабската шампионска купа за първи път в историята на клуба. Следва кратко пребиваване в турския Алтай, поема Славия. Още един кратък престой, този път в Иран (Пегах Гилан) и идва моментът, в който поема ЦСКА.

Именно с "червените" печели шампионската титла в България - юбилейна 30-а за клуба. Освен това с Йешич "армейците" побеждават германския гранд Байер Леверкузен (като домакин и като гост с по 1:0), както и митичния Ливърпул (на "Анфийлд" с 1:0).

Така печели приза за най-добър футболен треньор в България през 2005 година, но в началото на 2006 е освободен заради незадоволително представяне. Наставлявал е още един български тим - Литекс, като с "оранжевите" печели Купата на България през 2008 година (както и Суперкупата на два пъти - 2007 и 2008).

Кара и втори престой на "Българска армия" през 2013 година, но само седмици по-късно е уволнен след поражение от Литекс.

Като треньор може да се похвали и със спечелването на Суперкупата на Либия (2009 година), както и местния шампионат в страната (2010 година) - и в двата случая с Ал Итихад.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички