Кирил Метков: Всички ги чака съдбата на ЦСКА и Локомотив (Сф)


Кирил Метков: Всички ги чака съдбата на ЦСКА и Локомотив (Сф)

4615 0

Eдин от най-добрите халфове в Бълга­рия през 80-те и 90-те години Кирил Метков даде интервю за „Меридиан Мач". Някогашният любимец на феновете на Локо (Сф) и ЦСКА и по настоящем тре­ньор в школата на „червено-черните" ко­ментира съдбата на двата отбора, в които се изгради като личност. Той не скри бол­ката си от ставащото, но остава оптимист за бъдещето и изрази надежда, че ще продължи да тренира деца в квартал „Надежда". Ето какво каза той:

- Г-н Метков, какво става в Локомотив (Сф)?

- Много е непри­ятно и тежко поло­жението. Всички и аз включително, сме с нагласата, че скоро ще ни е последният работен ден. 

- Чува ли се дали отборът ще го има въобще, дори и в долните дивизии? 

- Никой не идва при нас. Нищо не ни се казва. За съжале­ние всяко начало си има и край. Но пък аз си оставам опти­мист. Затова мисля, че след края ще има и ново начало. Убе­ден съм, че Локомо­тив дори и да бъде пратен в най-долни­те нива на футбола - пак ще го има. Шко­лата ни също.

- Вие и колегите ви в школата има­те ли да получавате заплати?

- Мисля да ти от­говоря лаконично. Вече осем години съм в школата на Локомотив. Ако бях дошъл тук за пари, много отдавна щях да съм си тръгнал. Имало е периоди в тези години, в които сме били добре, но е имало и други теж­ки. Включително и финансово.

- Наборът, който вие водите в Локо­мотив (родени 1997) единствен е на полуфинал. Пре­ди два дни загубих­те от ЦСКА с 2:3, но на фона на усло­вията, при които работите, това че стигнахте дотук, май се отчита като героизъм...

- Чак героизъм не бих казал. Загубих­ме наистина с 2:3, но има и реванш, в кой­то всичко може да стане. А за условия­та - вярно е, че са много тежки. Като за държава от Европейския съюз са ужасни.

- Какво ще пра­вите сега, след като Локомотив е на път да бъде затрит?

- Както вече ка­зах, надявам се, че той няма да спре да съществува. Ако школата продължи да развива дейност, имам желание да остана. 

- Николай Гигов откога не е гово­рил с вас лично и интересувал ли се е от случващото се в школата?

- Мисля, че от около една година не сме говорили. А ина­че не знам - може и да се е интересувал. Това, че не е идвал точно при мен не значи, че не се инте­ресува.

- Защо спо­ред вас Локомотив (Сф) се докара до това състояние?

- Ясно е, че Нико­лай Гигов вече не може да издържа клуба. Когато стане така, се случват не­щата, които станаха с Локомотив сега.

- Не е ли именно Николай Гигов от­говорен за всичко което стана?

- Аз на него няма за какво да му се сърдя. В крайна сметка благодарение на Гигов си вадя хляба тук осем годи­ни. Локомотив (Сф) стигна дотук, защо­то трябва генерално да се промени моде­лът, по който съществуват футболните клубове в България. Те не са организира­ни така, че да бъдат печеливши. Разчитат само на готови пари от собствениците си. Те изливат, изливат и в един момент им омръзва и се стига до разпад. Един шеф на футболен клуб не може да спечели ни­що освен уважение и авторитет. Това трябва да се проме­ни. Преди всички от­бори бяха държавни. Сега то­ва няма как да стане, но има начини пак държавата да пома­га. За мен не може в София да има 4-5 големи стадиона. Клубовете трябва да си поддържат са­мо тренировъчни те­рени, на които да се готвят. Така ще спес­тят много разходи, а дербитата да се иг­раят само на един стадион. Вярно е, че феновете си искат клубните стадиони. И аз ги разбирам. Никой не иска да се откаже от нещо, с което е свикнал. Могат и доста дру­ги промени да се направят, за да ста­не футболът пече­ливш.

- Другият от­бор, в който нап­равихте име като играч - ЦСКА, съ­що не получи ли­ценз. Какво бихте казал за него?

- Жалко, много жалко, че точно по едно и също време се случи такова ужасно съвпадение. Доста хубави спо­мени имам от ЦСКА. Бяха добри времена, имахме си прекрасен президент като Вален­тин Михов. Не съм вътре в клуба и не мога да кажа кой е виновникът. Едно е ясно. И в ЦСКА някои хора безразборно са давали пари, други безразборно са ги получавали, за да се стигне до се­гашното положение.

- За кой от двата отбора, на вас лич­но ви е по-тежко и трябваше ли да се направи компро­мис, и да ги пуснат в „А" група?

- Тежко ми е и за двата. Играл съм много години в тях. За ЦСКА вече казах, че имам само хубави спомени. В Локомо­тив съм вече 8 годи­ни и ми е много теж­ко и за него. Жалко, че след толкова си­лен сезон, в който момчетата се класи­раха трети сега се случи всичко това. А за компромиса - не трябваше да се случ­ва. Компромисите само отлагат проб­лемите и ги задълбо­чават. Има си прави­ла и те трябва да се спазват от всички. Искам да ви кажа, че този модел, по който съществуват клубо­вете сега, рано или късно ще доведе и останалите отбори до състоянието, в ко­ето са ЦСКА и Локо­мотив (Сф) в момен­та. Така че и другите ги чака същото.

- Имаше вари­ант, при който Ло­комотив (Сф) да получи лиценз за „А" група и с него да играе ЦСКА. Как ви се струва на вас този вариант?

- Чух за него. Да­же се шегувах с мои­те момчета и с коле­гите в школата, че сега на полуфинала, който играхме не сме излезли срещу ЦСКА, а срещу себе си. Извън шегата, това за мен са пълни глупости и несериоз­ни неща, които не трябва да се случват.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички