Какъвто футболът, такова и клишето


Какъвто футболът, такова и клишето

8112 0

Думата "клише" е описана по следния начин в Уикипедия: "Това е фраза, израз или идея, която се е използвала толкова много, че е загубила първоначалната си сила или новаторство, особено когато преди време тя се е смятала за особено силна или новаторска".

Както по света, така и у нас футболът и клишето вървят ръка за ръка. В България обаче този стереотипен израз в речта все повече се използва за оправдание като „подценяване на съперника” или за отклоняване на вниманието от собствените грешки (да се харесаш на феновете ).

Така стана при отпадането на ЦСКА от Монтана (1:2) от 1/16-финалите за купата на България. Както винаги, след последния съдийски сигнал от лагера на "червените" побързаха да използват клишето с извинението към феновете за слабата игра и дори глобиха играчите. За пореден път обаче не обясниха ясно и точно конкретните причини за незадоволителните резултати през последните години. Защо от "Борисовата градина" не поискаха прошка затова, че всяка година купуват анонимни и без капка талант чужденци, които впоследствие бягат и осъждат клуба (в мача срещу Монтана имаше само двама българи на терена)? Този сценарий се разиграва почти всяко лято, а "червените" трупат дългове и дългове. Или защо не поискат извинение, че не налагат юноши, а в състава на последния мач на националния отбор имаха само един представител?

За съжаление по този метод не действат само в ЦСКА, а и в почти всички отбори от "А" група. Просто клишето до такава голяма степен е загнездено в съзнанието на ръководители, треньори, играчи и фенове, че и то играе огромна роля за упадъка на футбола в страната ни. Още повече, че проучване на Международния център по наука за спорта към ФИФА показва, че каквото е клишето в дадена държава, точно такъв е и футболът.

Така например наистина в Италия играят най-голям брой ветерани в сравнение с всички останали силни първенства. Средната възраст на футболистите в Серия А е точно 27.61 години.

В Бундеслигата винаги е имало нападатели, които доминират в наказателното поле. Факт е, че по германските терени са най-високите футболисти – средният ръст е 183.56 см, докато в испанската Примера дивисион са най-ниските играчи (180.26 см).

Никой в Англия не прави проблем, че Висшата лига е шампионатът с най-много чужденци (62.93%), тъй като всеки фен, който отиде на стадиона, знае, че в продължение на 90 минути ще се наслаждава на истински, мъжки и атрактивен футбол, а накрая ще се прибере доволен вкъщи. За него едва ли има чак толкова голямо значение дали любимият му отбор е победил, или загубил. Той знае, че не е нужно някой да му втълпява да харесва и поддържа тима и е напълно наясно, че в професионалния футбол не може да има подценяване.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички