Какво става без главата на "червената" ламя?


Какво става без главата на "червената" ламя?

2432 0

Навремето Мъри Стоилов обясни как му режели пръст по пръст с трансферите на „приказните" играчи от евроеполетите от 2005-2007 година. Какво да кажат треньорите на „Армията", на които пет пъти през настоящия век се е налагало да се разделят с топ-нападателите си, при това посред сезона.

Сега в ролята на шивача, който трябва да закърпи атаката, е Стойчо Младенов. Буш отпътува за Шефилд Уензди, а треньорът на „армейците" трябва да се справя с твърдата резерва от есента Жоаким и с новото попълнение Стефан Николич, който не е играл футбол от 8 месеца. Какъвто и магьосник да е Стойчо, успял да върне за футбола играчи като Тони Силва или Жуан Фелипе след годишно изгнание, няма гаранция, че ще успее да замести дори на 80% отсъствието на Буш. Жоаким е много по-тромав от румънеца, тип тежък таран, и трудно се вписва, когато крилата са в лицето на Тони Силва, Луиш Соареш или Жуан Фелипе. Николич може и да "проходи" следващия сезон, но в контролите успя да покаже, че от 4 положения може да изпусне 5. Пари за нещо по-добро към момента обаче няма.

Практиката в последните сезони е показала, че зимните трансфери на нападатели се оказват фатални за „армейците". Първият случай през този век е с Бербатов, който бе спазарен през есента, но си тръгна от "Армията" след края на полусезона. Тогавашният бос Васил Божков опита да компенсира продажбата на звездата с привличането на малтиеца Нвоко и конкоанеца Масена Моке. И двамата обаче не струваха колкото палеца на левия крак на Бербо и вкараха общо 2 попадения?!

През есента на 2006 г. ЦСКА мачкаше всичко наред, а Стойко Сакалиев наниза 9 попадения. Отборът пък отбеляза впечатляващите 53 гола, което контрастира рязко с 20-те попадения през пролетта. Тогава „червените" изпуснаха легендарната си преднина пред Левски от 7 точки, а новият нападател Жозе Фуртадо далеч нямаше влиянието си върху отбора като Сакалиев.

През сезон 2010/11 е и най-равностойната замяна. Иван Стоянов бе продаден на Алания в пакет с Иван Иванов, а на мястото на нападателя дойде французинът Елиот Гранден. Въпреки че самият Елиот, преминал впоследствие в тима от Висшата лига на Англия Блекпул, отбеляза само 4 гола, то „червените" успяха да вдигнат общия брой попадения. През есента „армейците" се разписаха 24 пъти, а втория полусезон - 27 пъти.

Стигаме и до последния, но като че ли най-красноречив пример. През есента на 2012 година водената от Янис Зику атака на „армейците" вкара 32 гола, а румънецът се разписа впечатляващите 13 пъти. След уволнението на треньора Стойчо Младенов и продажбата на румънеца ефективността на „червените" значително спадна, а отборът се класира на третото място.

Сега продаденият голмайстор отново е румънец, но поне Стойчо Младенов ще остане начело на отбора. Остава да видим каква ще бъде развръзката.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички