Историята на 'Вечното дерби" през погледа на френски журналист


Историята на 'Вечното дерби" през погледа на френски журналист

2242 0

Подобно на Хърватия и Сърбия, България също има своe "Вечно дерби" между отборите на Левски и ЦСКА. Това съперничество в миналото е събирало много страстни зрители, но въпреки това  не се е стигало до ексцесии.

Ситуацията днес се е променила драстично, защото двубоите между двата клуба вече са посетени главно от групи ултраси, които мразят съперника и често търсят физическа саморазправа.

Това е историята на едно дерби, което след края на Студената война, продължава да губи блясъка си.

Случаите на агресия не са един или два. В последно време тези размирици се разминават без сериозни последствия, но рано или късно отново ще убият някого. Да вземем например случая с феновете на Левски и Стойчо Младенов, който водеше ЦСКА през октомври 2014 година.

ЦСКА зарадва феновете с ниски цени и дата за билетите за дербито

ЦСКА спечели по брилянтен начин дербито с 3:0, но важното е друго. Още в началото на мача Младенов се срина на земята, след удар със снежна топка по главата.

Този удар беше придружен с подигравки на ултрасите на Левски към треньора ЦСКА, защото според тях това е било симулация от негова страна. Почти необичаен инцидент, който дори можеше да се посрещне с усмивка, ако лошото поведение не се е пръвърнало в нещо обичайно във "Вечното дерби."

Първият сблъсък между двата клуба се e провел на 5 май 1948 година, малко след създаването на ЦСКА. Левски, който е основан през 1914 г. и е наречен на името на Васил Левски, който е български революционер от 19 век - тогава печели мача с 1:0.

Вторият финален мач обаче завършва с победа на 'червените' с 3:1 и в крайна сметка те вдигат титлата на страната.

Капитанът на ЦСКА преди 'Вечното дерби": Трябва да сме по-агресивни

От началото на 1950 година дербитата между двата отбора се провеждат на Националния стадион "Васил Левски", който редовно е домакин на повече от 50 000 души, включително висши служители на БКП.

Всичко се променя по време на дербито, което се провежда на 19 юни 1985 година. Още по време на двубоя,  завършил с победа 2:1 за ЦСКА, избухват няколко сблъсъка между футболисти на двата отбора.

В края на мача дори съдията е нападнат от играчи на Левски, заради някои спорни отсъждания. Заради създалата се бъркотия, комунистическото правителство решава да накаже нарушителите.

Правата на играчи и членове на персонала се спира за срокове, вариращи от три месеца до една година. Някои дори са изхвърлени от футбола доживот.

Такива са случаите с Борислав Михайлов и Христо Стоичков. Тези санкции са намалени по-късно. И на двата клуба е наложено да се променят имената и Левски и ЦСКА се прекръстват съответно на Витоша и Средец.

Интересна тенденция: ЦСКА вкарва по 3 гола на Левски, когато Ивайло Стоянов свири 'Вечното дерби"

След падането на режима през 1989 г., всеки се връща към първоначалното си име и дербита продължават със същата страст, както и преди.

Атмосферата около тези конкретни мачове е различна. Скоро след промяната на властта сблъсъците между хулиганите започват да изобилстват и "по-умерените" зрители постепенно изоставят трибуните.

От началото до средата на 2000 г. "Вечното дерби" събира  едва около 15,000 души средно. Около 1500 полиция се грижат за сигурността около двубоя.

Това се оказва напразно, защото всеки мач носи много побоища между хулигани, вандализъм и агресивно поведение. Той води до смъртен случай през 2000 година, на 30-годишен мъж (фенът на ЦСКА Младен Младенов).

През февруари 2011 г., Джонатан Уилсън присъства на мача Левски - ЦСКА (1-3). В колоните на "Guardian", британският журналист разказва опита си:

"След последния съдийски сигнал, играчите на ЦСКА отидоха на мястото, където бяха техните поддръжници (те бяха изкарани насилствено от сектора си от полицията на полувремето) и започнаха да пеят песни във възхвала на отбора, което изглеждаше сюреалистично.

Навън побоя от страна на полицията към феновете на ЦСКА продължава по улиците, магазините и води до унищожени коли, преобърнат автобус.

Частна фирма ще охранява 'Вечното дерби"

От края на Студената война, дербитата между двата противника от София  несъмнено са загубили своята атмосфера.

Това се дължи на насилието, но и на финансовите проблеми на българския футбол. ЦСКА имаше най-големи затруднения. Потънали в дългове на "армейците" първо беше отказан лиценз за Шампионската лига през 2008 г. и през 2013 г.,

Българските данъчни власти притиснаха клуба да плати дължимите пари и неустойки. След като удължи крайния срок, колкото е възможно, ЦСКА беше административно изпратен във В група в края на сезон 2014-2015.

В началото на настоящия сезон ЦСКА беше върнат в първа дивизия на България. Това се случва след като собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев, който е благодател на друг български отбор-Литекс постига съгласие с българската федерация ЦСКА да бъде допуснат с лиценза на Литекс в Първа лига.

Сега предстои 189-тото  дерби в историята между двата клуба. Среща, която може да позволи на Левски да задържи лидерската си позиция пред Лудогорец в класирането или ЦСКА да приближи врага си.

Двубоят със сигурност ще е много напрегнат. Не само на игрището, но също така и на трибуните.

Рафаел Броси, "footballski.fr"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички