Има ли кой да смени капитана?


Има ли кой да смени капитана?
Снимка: БГНЕС

2840 0

След победата над Ботев капитанът на ЦСКА Валентин Илиев призна, че изпитва ужасни болки, но въпреки това стиска зъби и играе. Вчера пък стана ясно, че защитникът ще се подложи на нова операция и няма да играе до края на годината. Това означава, че той ще пропусне оставащите 8 мача от "А" група, в които влизат дербитата с Литекс, Левски и Лудогорец. А предвид преднината на върха в "А" група, тези срещи ще са от изключително значение за развитието на сезона за "червените".

Какво губи ЦСКА обаче от липсата на своя капитан? Стойчо Младенов разкри, че Вальо е много важен на терена не само като футболист, а и като характер. Това всъщност се знае отдавна. Реално Илиев е големият лидер на "червените".

Той е човекът, който може да скръцне със зъби и млади момчета като Тони Силва, Карачанаков и Кукоч да се забързат. Врачанинът беше големият отсъстващ в мачовете със Зимбру, а в София и Молдова "армейците" имаха нужда точно от такъв човек. Защото е едно Стойчо Младенов и неговият екип да дават указания край тъчлинията, а е съвсем друго Вальо да стисне юмрук и да кресне.

Разбира се, ЦСКА губи и един от най-силните си футболисти. Защото срещу Зимбру, а и срещу Монтана, се видя, че неговата липса е много по-голяма, отколкото на всеки един офанзивен играч. Илиев е почти безгрешен, откакто се завърна на "Армията" през по-миналото лято. На първо четене се сещаме само за една негова недобра намеса при гола на Юнес Хамза от Лудогорец по време на последното дерби в Разград.

Кой обаче ще замени Валентин Илиев? Това е големият въпрос, който сега тормози всеки един фен на ЦСКА. А сигурно и Стойчо Младенов и неговия екип. За момента най-удачно изглежда на мястото на капитана да заиграе Апостол Попов. Националът винаги се е славел като стабилен централен защитник.

Заради наличието на Вальо Илиев и Джаксън Менди Апата игра като десен бек през миналия сезон. А през този пак действа на същата позиция, тъй като в центъра на защитата се подвизаваха Вальо Илиев и Александър Тунчев. Въпреки това обаче Стойчо Младенов често е бил критикуван за това, че не привлича класически десен бек и преквалифицира Апата, като така губи един от силните си централни бранители. Напоследък обаче Попов изгуби титулярното си място за сметка на Венци Василев, който е много ценен от Екзекутора на Ливърпул. Не случайно и това е единственият играч, когото Младенов си позволява да похвали пред медиите. Самият Василев също може да играе като централен бранител но е ясно, че като бек се представя по-добре и Стойчо не възнамерява да сменя позицията му.

Не са малки шансовете и на Денис Причиненко да смени Вальо Илиев до края на годината. Украинският футболист беше заместникът на капитана в началото на сезона, когато изнесе страхотни мачове срещу Литекс в Ловеч и срещу Левски. При него германската школовка си личи от километри. Той впечатлява със своето спокойствие, което го прави много ценен за дербитата. След като обаче Вальо се завърна в игра в началото на август, Причиненко логично отпадна от състава. Стойчо го пусна срещу Монтана, но там се видя, че му липсва игрова практика. Паузата в първенството и контролите, които ЦСКА ще изиграе, са добре дошли за бившия футболист на Севастопол.

На "Армията" все още се мотае и футболистът Кристиян Супусепа. Едва ли след мачовете със Славия (2:2) и Монтана (1:2) обаче някой иска да го види отново на терена с екипа на ЦСКА. Направо човек може да се зачуди как този играч има около 100 мача в Ередивизие. Или това е отговорът на въпроса защо холандските клубове вървят все по-надолу.

Супусепа дойде за ляв бек, след това действа и като цетрален защитник, но се провали тотално и на 99% ще напусне клуба през зимата. Той би влязъл в игра само в много краен случай. Хората може и да са забравили, но в ЦСКА все още е и Пламен Крачунов. През този сезон пловдивчанинът е играл само в Европа, като в "А" група все още няма записани минути. През миналия сезон той замени на пожар Валентин Илиев за едно от вечните дербита с Левски и се отличи с победен гол в продължението на мача. Дали пък именно той няма да ескритият коз на Младенов?! Времето ще покаже дали това е така.

От първия кръг досега не е играл и хърватинът Марин Оршулич. Той влезе като резерва през второто полувреме на мача с Литекс в Ловеч и може да се каже, че се представи на ниво. Оршулич явно още не може да се аклиматизира и едва ли ще играе като титуляр точно в тези решителни мачове до края на годината.

Защитата на ЦСКА е най-добрата в "А" група, като от началото на сезона е допуснала само 6 гола. Това означава, че Стойчо Младенов много добре знае как да направи здрав ариергард, пък дори и без там да е най-силният му изпълнител.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички