Драми, нелогичност и голям проблем: Какво свърши ЦСКА през зимната пауза? (АНАЛИЗ)


Драми, нелогичност и голям проблем: Какво свърши ЦСКА през зимната пауза? (АНАЛИЗ)
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg Колаж: Sportlive.bg

5095 0

Пролетният дял от сезон 2023/24 г. в Първа лига чука на вратата. В един идеален свят отборите от първенството отдавна трябва да са избистрили състава си, да са наясно с приоритетите си и да са си съставили ясен план на действие за идните месеци.

Да, но тук става въпрос за елита на българския футбол и до голяма степен всичко това е просто мираж. Клубовете се разделят и привличат нови играчи дни преди подновяването на сезона, сменят се треньори, ръководители, създават се скандали, а често и в чисто игрови аспект подобрения не личат.

ЦСКА не прави изключение от това число. "Армейците" определено не демонстрират сериозно израстване, въпреки огромния период от време за почивка и подготовка, който получиха. Голяма част от ходовете им тази зима изглеждаха меко казано нелогични, а напрежението между клуб, треньор и фенове остава все така, че дори и още по-високо.

Още: Да се развива в ЦСКА ли? Николай Митов отмъква Илиан Антонов в Монтана?

Шампионатът започва след броени дни, а ситуацията в Борисовата градина изглежда все така несигурна и объркана. Ще съхрани ли ЦСКА треньора си? Коя е основната цел? Как ще изглежда отборът? Какво е лицето му? Всички тези теми при "армейците" към момента са "тъмна Индия". 

Нестор Ел Маестро тренировка на ЦСКА

Какво все пак стана ясно след зимната пауза при "червените"?

Ваканция, но не точно

Да започнем с наистина внушителна почивка, която получиха играчите на ЦСКА. Близо месец футболистите на отбора бяха далеч един от друг, не тренираха заедно и обикаляха света. Да, докато в по-напредналите страни отборите се скъсваха да играят, у нас "заслужено" почиваха. Е, по този въпрос няма как да обвиним единствено родните клубове.

Още: На "Българска армия" като при "Камп Ноу": ЦСКА ползва стратегията на Барселона

Както и да е. Добро впечатление в случая прави изготвянето и видимото спазване на индивидуалните режими на играчите. Голяма част от тях (най-вече Дюкенс Назон, Густаво Бусато, Еманюел Шакич и други) редовно качваха снимки и клипчета от фитнеса или тренировъчното игрище.

С топка или без, те полагаха необходимите усилия, дори в почивните си дни. Това даде резултат - никой от играчите не изглеждаше "натежал", а по време на контролните срещи, въпреки двуразовите тренировки, по лицата им не личеше сериозна умора. Тук, въпреки дългата почивка, ще пишем "+".

Дюкенс Назон тренировка

Подготовката и контролите

За разлика от други случаи, този път от ЦСКА не публикуваха много кадри от тренировките на тима. Така трудно бихме добили представа за самия процес. Резултатите от него обаче са видни...или по-скоро липсата на такива.

Още: Сектор Г с любопитен пост преди подновяването за ЦСКА: Този път няма да говорим за титли и купи

"Червените" се представиха меко казано зле в първите си 2 контроли на турска земя. Ако допускането на 3 и вкарването на нови 5 гола на Литекс още на Панчарево можеше да се отдаде на недостатъчно време за адаптация, то в срещите с Корона Келце (0:2) и Трактор (0:1) нещата изглеждаха тревожни. 

Попадения липсваха, а с тях и почти всякакви голови възможности и смислени действия на терена. Положението в тях (в кръга на шегата) беше "Отпред 0:0, а отзад - каквото стане".

Факт е обаче, че тимът демонстрира, макар и минимално, израстване във всеки последвал двубой. Така дойдоха 3 последователни и заслужени успехи, макар и с неособено впечатляваща игра. Колебливост личеше както у играчите, така и у треньора.

На фона на слуховете в публичното пространство, Нестор Ел Маестро често действаше нелогично. Докато трансферите на Дюкенс Назон и Иван Турицов изглеждаха напълно сигурни, наставникът сякаш знаеше нещо друго. Той разчиташе усилено именно на тях двамата, а хаитянинът дори му донесе и два гола. Да, вместо да заложи на някого от близо двуцифрения брой централни нападатели в ЦСКА, той все избираше тарана, чийто багаж вече бе стегнат.

Още: Селекцията не е приключила: Ръководството на ЦСКА оглежда футболисти за 3 позиции?

ЦСКА - Септември контрола

Перспективният новодошъл Мартин Стойчев пък така и не получи достатъчно поле за изява. По неизвестна причина на левия бек стартираше Тибо Вион, когото всеки малко по-бърз футболист задминаваше с лекота. И ако за "праволинейния" Иван Турицов обръщането на бека би било трудна задача, то току пристигналият от Арда бранител изглеждаше като добра опция за проба, вместо французина. Такава обаче не стана и зоната продължава да бъде може би най-проблемната за "червените".

Завърналият се с гръм и трясък Фернандо Каранга стартира като титуляр последния мач срещу Септември, което загатва, че Ел Маестро ще разчита много на него. Той отбеляза и две попадения, макар и отменени. Та, май още си го може. Норвежката тройка в средата Линдсет - Хайнц - Скаршем бе на висота при успеха над "септемврийци". Същото важи и за Матиас Фаетон, който навлиза във все по-добра форма. Християн Петров продължава да демонстрира познатото високо ниво. Под рамката на вратата Марин Орлинов даде сериозен отпор на Димитър Евтимов с великолепните си намеси при няколкото си включвания в контролите. 

Трансферите

Ръководството на ЦСКА демонстрира, че най-малкото влага мисъл при повечето от своите трансфери. Бяха разкарани неоправдалият очакванията Жираир Шагоян, проблемен играч като Браян Морено, както и вечно контузеният Бисмарк Чарлз. За сметка на това се привлече Улаус Скаршем, който заформи норвежко трио с Линдсет и Хайнц в центъра.

Още: "Любимец" на Илиан Илиев свири дербито на върха с Лудогорец, ясни са съдиите и на Левски и ЦСКА

Добре познатият голаджията Фернандо Каранга - освен всичко друго, това е страхотен маркетингов ход, както и Мартин Стойчев - млад и перспективен българин в проблемна зона. Изключение на този фон прави раздялата с голмайстор Дюкенс Назон, който за разлика от твърде пасивния Майкъл Естрада, винаги демонстрира нюх към гола, умение за комуникация с феновете и желание за игра.

Дюкенс Назон и Улаус Скаршем

Лошо в случая е, че "червените" демонстрираха, че отново няма да разчитат на младите си таланти. Марк - Емилио Папазов бе преотстъпен в Хебър, Асен Дончев в Пирин, а Симеон Александров в Септември. Станислав Шопов бива спряган с трансфер в Ботев Пловдив, а Илиан Антонов с преминаване в Монтана.

Големият проблем на Нестор Ел Маестро

Всички гореспоменати казуси и проблеми отстъпват на заден план, когато спечелиш или загубиш доверието на феновете. Е, в случая на Ел Маестро, второто се случва с бясни темпове.

Още: "Не може "Българска армия" да е на първо място за ЦСКА, няма такъв филм!"

Негативните резултати и на моменти отчайващата игра на "армейците" в контролите дадоха силен тон на недоволството от страна на привържениците спрямо наставника. Социалните мрежи бяха "заляти" от негативни коментари спрямо него, много от които призоваващи за уволнението му.

Той пък от своя страна не направи нищо, за да ги разубеди. Освен че отборът му не заигра по-добър футбол, чисто демонстративното му поведение единствено вбесява още повече запалянковците. Сърбинът си навлече сериозен гняв от тях с думите "Искам да се прибера вкъщи" след срамната игра и загуба от Лудогорец в последния мач на "Българска армия" в този му вид.

Изглежда обаче той не се е взел поука, а продължава в същия дух. Пред медиите треньорът говори рядко, а когато го стори, то е с неохота. "Чашата на търпението" на "червените" запалянковци "преля", когато техен съмишленик реши да подари на треньора шалче, докато той даваше интервю след мача със Септември.

Вместо да се зарадва, благодари или поне кимне, специалистът погледна сякаш с презрение запалянкото, след което просто обърна поглед към камерата. Видеото от случката обиколи социалните мрежи и стана повод за стотици коментари. Ако искаш да бъдеш успешен треньор на ЦСКА, то силната връзка с публиката е повече от необходима.

Фенове на ЦСКА

Още: "ЦСКА кара някой да блесне всеки сезон": В Турция с първи впечатления от Дюкенс Назон

Веселба да е!

Е, ако не друго, в "червените" редици поне личи настроение. Малкото кадри от тренировъчния процес показваха футболистите винаги усминхати. Част от тях отделиха време от почивката си, за да пътуват заедно из Европа, докато други пък измислиха песен, с която вбесиха вечния съперник. Каранга бе приветстван с леки шамари от съотборниците си, а Улаус Скаршем бе принуден да извади на показ певческите си умения, разсмивайки всички. Така премина зимната пауза в ЦСКА - с още повече теми за коментари и по-малко поводи за оптимизъм. 

Фернандо Каранга на тренировка на ЦСКА

А какво предстои?

ЦСКА подновява сезона у нас с домакинство на предпоследния в класирането Ботев Враца. Срещата е насрочена за неделя (18.02) от 17:45 часа. Предвид прекия двубой за прекия двубой за първото място между Лудогорец и Черно море, при щастлив развой, тя може да отвори пътя на "червените" към една от челните 2 позиции.

Още: С много емоционални съобщения: ЦСКА и БФС си спомниха за непрежалимия Трифон Иванов

Това ще бъде първото домакинство на отбора на стадион "Васил Левски". Очаква се такива да има в близките поне 2 години, докато трае реконструкцията на "Българска армия".

Фернандо Каранга или Майкъл Естрада срещу Ботев Враца? Нестор Ел Маестро е взел решение за стартовия състав на ЦСКА

Какво правят в ЦСКА? "Червените" шефове принудили играч да излъже Нестор Ел Маестро?

Изгодна за всички сделка: Колко прибра ЦСКА и с какво Кайзериспор изкуши Дюкенс Назон?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички