Димитър Бербатов - "мързеливият" гений, който скри топката на футболна Европа (ВИДЕО)


Димитър Бербатов - "мързеливият" гений, който скри топката на футболна Европа (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

3409 0

Димитър Бербатов - един от най-успешните нападатели в България и Европа като цяло, празнува своя рожден ден на 30-ти януари. Макар и прекратил професионалната си кариера преди години, легендарният номер 9 продължава да бива следван от новите поколения.

И няма как да не е така! Голмайстор номер 1 за всички времена с националния ни отбор е пример за подражание на всеки, желаещ да изкачи собствения си футболен връх.

Израснал в Благоевград, Бербатов не отлепя и за миг топката от краката си. Още като дете той започва да работи върху своето докосване - нещо, в което по-късно мнозина го определят като най-добрия изобщо.

Video edited on Kapwing

"Мързеливият" гений

Фенове, специалисти и бивши негови съотборници назовават легендата на Манчестър Юнайтед като един от най-хладнокръвните играчи в историята. Зад това му признание стоят изумителните отигравания, които той прави почти от място - в едно от най-динамичните първенства в света.

Video edited on Kapwing

Някои го определят като твърде мързелив и бавен заради неговия стил. Истината е обаче, че той е същинска наука, която напомня за романтичните години във великата игра - защо да тичаш, когато правиш всичко идеално и изящно по свой начин и от място?

Сред малкото, които могат да се сравняват с първото му докосване, са величия като Роналдиньо, Денис Бергкамп и Лео Меси. Със завидна лекота, сякаш малкият Бербатов се упражнява зад блока, всъщност вече порасналият Димитър твореше в първото по сила първенство в Европа.

Video edited on Kapwing

Кошмар за всяка защита

Да, но какво е един централен нападател със страхотно първо докосване, но без нюх към гола? Е, няма как да знаем, тъй като Бербо бе също толкова добър и с разшифроването на противниковите отбрани и врати.

Знаменитият номер 9 може да се похвали с едни от най-красивите и в същия момент важни попадения, които футболните терени са виждали. Та, "Златната обувка" на Висшата лига не се присъжда на всеки.

Безспорно, един от най-великолепните му и паметни голове е ножичният удар срещу вечния съперник Ливърпул. Изящество! През 2010-та година Бербатов собственоръчно смълчава "Анфийлд" с нови 2 попадения. 

Това е един от петте хеттрици, които бележи във Висшата лига. Освен тях, той 3 пъти в кариерата си вкарва над 3 гола - 5 за ЦСКА при успеха с 8:0 над Тираспол, 5 при 7:1 над Блекбърн за Юнайтед и още 4 за победа с 6:4 на Тотнъм над Рединг.

Video edited on Kapwing

Освен че са много, головете на Бербатов често намират класации за най-нестандартните и красиви такива. Страхотни примери са изящните му изпълнения срещу Съндърланд, Блекбърн, Ница и много други.

Video edited on Kapwing

Числата

В първия ешелон на футбола в Англия родният голмайстор може да се похвали с 94 точни изстрели и 47 голови подавания в 229 срещи. В цялата си кариера той има 618 мача, 258 гола и 108 асистенции. Печели 2 пъти Висшата лига, веднъж Купата на България, 3 Купи и 3 Суперкупи на Англия, както и Световното клубно първенство. 

Video edited on Kapwing

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички