Демократ или диктатор? Кой е Милош Крушчич и защо следва Люпко като сянка?


Демократ или диктатор? Кой е Милош Крушчич и защо следва Люпко като сянка?
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

18578 0

Сърбинът Милош Крушчич премина през разнообразни и противоречиви моменти, преди да стигне до треньорския пост в ЦСКА. Първо, той пристигна в клуба като анализатор, който да помага на Добри Митов. После ядоса феновете с това, че като анализатор даваше указания на отбора от скамейката. Това пък накара главния мениджър Стойчо Стоилов да го заподозре като главен виновник за неудачите на отбора. Впоследствие бившият треньор на Земун се издигна до помощник на Люпко Петрович, а след раздялата с големия му сънародник стигна изненадващо и до треньорския пост. Поне това съобщиха Гриша Ганчев и спортният директор Кристиано Джарета, макар все още да не е обявено на официалния сайт на клуба.

Но феновете, а и фигури от славното минало на "червения" клуб недоволстват и все още се питат "Кой е Милош Крушчич, за да е треньор на ЦСКА?". SportLive.bg ще се опита да отговори тъкмо на този въпрос.

Милош Крушчич е роден в Белград на 3 октомври 1976 година. През юношеските си години е част от школата на Партизан, но истинската му футболна кариера започва в Земун, за който записва 63 мача и 5 гола. В Русия обаче е пикът на кариерата му, когато се превръща в звезда на Ростов. Там той прекарва 6 години и записва 167 мача. Играе като ляв бек, проявява се като лидер на отбора и изпълнява страхотно преки свободни удари. Отличава се с уверена игра на левия фланг на отбраната, като редовно се включва в атака. Не бил точно звезда, но със своята стабилност е изпъквал сред останалите. В определен период дори е вицекапитан на тима. Не знам дали все още, но в един момент Крушчич е бил на първо място по брой мачове в руското първенство сред легионерите от бивша Югославия. Достига и до националния отбор на Югославия, за който записва 2 мача.

Внезапно обаче си тръгва от Ростов. Толкова внезапно, че поражда куп слухове, а тогавашният треньор на тима Олег Долматов заподозрял сърбина в "прикрити игри". Какво се е случило, Крушчич не казва, обяснява го с "по лични причини". Но това не сваля от ореола му пред феновете на Ростов. След това 31-годишният футболист не търси нов клуб, прибира се в Сърбия, окача бутоните на пирона и започва да гледа... тенис.

Тенисът му е сериозно увлечение, но той със сигурност не успява да измести любовта към футбола. Скоро Милош разбира, че му харесва да обмисля тактики, да избира състав и започва да учи за треньор. "Още когато бях в Ростов, треньорът Сергей Николаевич Балахнин често викаше мен и още няколко опитни играчи преди мач, за да чуе нашето мнение за състава или за тактиката в предстоящата среща. Първо записах за лиценз В, а после получих лиценз А в треньорската школа на Сръбския футболен съюз. Бях на кратък стаж в Партизан с опитен треньор, който работеше с деца на възраст 16-17 години. След края на кариерата си поработих и като експерт в телевизията, коментирах руския футбол, и не само", споделя сърбинът.

Този обаче, който най-много му помага в кариерата дотук, е Люпко Петрович. Двамата се срещат в Русия, когато носителят на КЕШ отива, за да преговаря за треньорския пост в клуба. Крушчич още е играч на тима. Впоследствие бившият футболист на Атирау Боян Търкуля го предлага на Петрович през 2012 година. "В Тараз той се нуждаеше от помощник с езика, но след 2 седмици тренировки на лагера в Турция ръководството на клуба ми предложи контракт като помощник-треньор", споделя бившият защитник. 

Помощникът обаче показва впечатляващи качества, като се стига дотам, че започва да се шушука, че той има по-големият принос за това Тараз да завърши на четвърто място в първенството на Казахстан. Крушчич обяснява: "Мога да кажа, че той ми се доверяваше и вероятно заради това ми даваше повече свобода в работата, отколкото се дава на помощник. Много съм му благодарен". Двамата си сътрудничат и през 2015 г. в Литекс. След това, пътищата на двамата се разделят, като в средите се заговаря за конфликт между тях. Крушчич отрича.

 

"Между нас не е имало конфликт. Просто спряхме да си сътрудничим по причини, които и до днес остават неясни за мен. Въпреки че, трябва да бъда честен и да кажа: голямо благодаря за всичко! Работата с такъв треньор, който има невероятен опит е истинска находка за всеки млад треньор. Сигурен съм, че близо до него аз самият съм израснал като треньор. Няма време за съжаления, защото животът продължава и чувствам, че съм готов да водя сам отбор", обяснява сърбинът. И така се стига до събирането им през 2019 година - отново в България.

Иначе, той поема самостоятелно отбор за първи път през 2017 година, когато го назначават в Металац Горни Милановац. Тимът финишира на трето място във второто ниво на сръбския футбол. Следва покана от бившия му клуб Земун, където започва работа през 2018 г. За съжаление, е уволнен само 99 дни след назначението си. За това време в 14 мача Земун записва 4 победи, 2 равенства и 8 поражения.

Запитан за философията му като треньор, Крушчич заявява: "Демократ или диктатор? Клоня повече към първото, но, според мен, треньорът трябва да чувства ситуацията или играча - кога точно може да бъде демократ. Има случаи, когато ти, като треньор, трябва да създадеш изкуствен шум, за да не се отпускат прекалено играчите. Но моят девиз е: Когато футболистите дават 100% на тренировките, винаги има място за смях и шеги, възможни са компромиси и отстъпки, ако е необходимо". За да бъдеш успешен треньор, трябва да печелиш. Това е казал един известен специалист. Разбира се, бих искал моят отбор да играе бърз, техничен, красив футбол и в същото време трябва да се организира по такъв начин, че във всеки момент всеки играч да знае какво да прави на терена. Особено в защита. В същото време, в атака ми харесва да давам своода на играчите за индивидуални решения в тази или онази ситуация. Според мен, резултатът от футболния мач зависи от индивидуалното умение на футболиста и това украсява футбола"

Разбира се, най-ценния опит 43-годишният сега треньор получава при работата си с Люпко Петрович. ЦСКА е третият клуб, в който двамата работят заедно. През 2012 година си сътрудничат в казахстанския Тараз, през 2015 година - в Литекс, а доскоро работеха рамо до рамо на "Армията". В Тараз сръбското дуо върши толкова добра работа, че класира тима на четвъртото място в шампионата, като дори има шанс за топ 3. Интерсното е, че в Казахстан се шушука, че именно Крушчич тренира отбора и приносът му за четвъртото място е огромен."Мога смело да кажа, че той ми се довери и вероятно заради това ми даваше голяма свобода в работата, по-голяма, отколкото се дава на помощник", коментира роденият в Белград специалист. Но как двамата се срещат и започват да работят заедно?
"На Люпко Петрович ме предложи Боян Търкуля, бивш играч на Атирау, наш общ приятел. С Петрович се запознах още в Ростов, когато той дойде на преговори, за да поеме отбора. Аз все още играех за този клуб. В Тараз Петрович се нуждаеше в началото от помощ заради езика, но след 2 седмици на тренировки на лагера в Турция ръководството на клуба ми предложи договор като помощник на старши треньора", разказва Крушчич.
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички