ЦСКА подаде молба за несъстоятелност - възможните пътища


ЦСКА подаде молба за несъстоятелност - възможните пътища
Снимка: БГНЕС

1131 0

Изоълнителният директор на ЦСКА Александър Тодоров подаде в Софийски градски съд молба за обявяване в несъстоятелност. Този ход е напълно очакван и е част от бъдещите планове на Гриша Ганчев и Юлиян Инджов спрямо "армейците". Целта е ясна - да се отреже голяма част от дебелата опашка с дългове, натрупани в последните години от предишните управленци на клуба.

Оттук насетне пред ЦСКА има няколко възможни пътя, като те зависят от това какво ще реши съдът. Той трябва да разгледа молбата, подадена от Тодоров, и може да стартира производство по несъстоятелност. Най-вероятно ще се избере първият вариант - с производство, който ще позволи на ЦСКА да намали значително своите задължения, както и да осъществи оздравителен план, пише "Тема Спорт". В такъв случай има няколко стъпки, които ще се изпълнят в съда.

Първата е да се обяви неплатежоспособност или свръхзадълженост. Ако се установи наличието на такава, може да се стартира произвидство по несъстоятелност. (Неплатежоспособност е ситуация, при която дадено дружество се намира в трайна и обективна невъзможност да плаща. Свръхзадълженост е налице, когато имуществото на длъжника не е достатъчно, за да покрие паричните вземания). Може да се каже, че ЦСКА се намира в такова състояние, тъй като дълговете на клуба са много сериозни, а активите му не са достатъчни, за да ги покрие.

Щом се установи наличието на неплатежоспосбност или свръхзадълженост, се стартира производство по несъстоятелност. Трябва да се обяви и нейната начална дата, тъй като след старта й определени сделки се смятат за нищожни спрямо кредиторите.

След началото на производството идва втората стъпка. Тя е да се назначи временен синдик, който ще влезе в клуба и ще прецени как да се действа оттук нататък. Той може изцяло да контролира дейността на ЦСКА или да работи заедно с ръководството. Тоест клубът може напълно или частично да спре дейността си и всичко да се решава от синдика, или пък да се работи в съвместителство с него.

Следва налагането на обезпечителни мерки, за да се попречи на длъжника да разхищава имуществото. Оттук насетне идва много важен момент - обявяване на дата за първо общо събрание на кредиторите. То трябва да е не по-късно от месец след старта на производството по несъстоятелност.

Общото събрание на кредиторите има голяма тежест, тъй като то трябва да приеме оздравителен план за клуба. Кредиторите могат да се удовлетворят от печалбата (приходите от дейността), а не от имуществото (активите) на клуба. Но това ще се решава на по-късен етап. Най-голямо влияние в общото събрание на кредиторите ще имат тези с най-значителни суми за получаване от ЦСКА.

Производство по несъстоятелност е възможно да се прекрати, ако длъжникът няма достатъчно имущество за покриване на разноските. Това може да се избегне, ако кредитор предплати необходимата сума (размерът й се определя от съда).

Всичко това предразполага за най-различни техники за излизане от ситуацията. Няма съмнение, че Гриша Ганчев и Юлиян Инджов имат свой план как да процедират и производството е неизменна част от него. Не е никак случайно и създаването на ново дружество "ФК ЦСКА"> Много е важно да се отбележи, че ще се действа според буквата на закона и всички ходове, които се очаква да се предприемат, ще са позволени. В най-скоро време се очаква от "Армията" да обявят част от своите намерения и да предприемат конкретни стъпки към тяхното осъществяване.

Ясно е едно - всичко това се прави за доброто на ЦСКА. Остава да се чакат и резултатите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички